Latvijas Banka laiž apgrozībā inovatīvu sudraba monētu "365" • IR.lv

Latvijas Banka laiž apgrozībā inovatīvu sudraba monētu “365”

19
Foto: Latvijas Banka

Tā pieliks simbolisku punktu atjaunotā lata laika nogrieznim

Latvijas Banka (LB) ceturtdien, 14.novembrī, laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu “365”, kas piedāvā intelektuālu un eksaktu traktējumu par laika un pārmaiņu tēmu. Šī monēta pieliek simbolisku punktu atjaunotā lata laika nogrieznim, vēsta LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

“Pastāvēs, kas pārvērtīsies,” – šī pirms vairāk nekā 100 gadiem lugā “Zelta zirgs” paustā dzejnieka Raiņa atziņa mūsdienās ir aktuālāka nekā jebkad agrāk, jo Latvija atrodas uz svarīgu pārmaiņu sliekšņa, ko iezīmē vēsturiskā pievienošanās eiro zonai. Viena lata sudraba monēta ar nosaukumu “365” atjaunotā lata ērai pieliek punktu. Šis skaitlis citu vidū ir īpaši zīmīgs, jo katram liek atcerēties gada dienu virkni ar tajā ievīto notikumu un dzīves plūsmas nebeidzamo daudzveidību.

Monētas mākslinieks ir Paulis Liepa, tā kalta Nīderlandes kaltuvē “Koninklijke Nederlandse Munt”. Uz monētas redzama riņķa līnija, kas simbolizē 360 + 5 grādus, ietverot arī laika atskaites punktu.

Monētā iekodēts savdabīgs daļskaitļu rēbuss ar pamatskaitli četri: gadalaiki, debespuses, ceturkšņi. Monētas aversā uz centru kārtoti riņķa līniju loki simbolizē vienu sekundi, minūti, stundu, dienu, mēnesi un gadu. Savukārt reversā spožs sektors apļa diagrammā pārtop par lata simbolu.

Monēta “365” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas tirāža ir 5000 eksemplāru.

Monētu varēs nopirkt Latvijas Bankā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās. Tās cena Latvijas Bankas kasēs ir Ls 22,31.

 

Komentāri (19)

efeja60 13.11.2013. 18.43

Par 1800 latiem no Latvijas Bankas žurnāla “IR” Raudseps “piemirst” ētikas kodeksus, kuru ievērošanu pieprasa no citiem
http://pietiek.com/raksti/par_1800_latiem_no_latvijas_bankas_zurnala_ir_raudseps_piemirst_etikas_kodeksus,_kuru_ieverosanu_pieprasa_no_citiem

+6
0
Atbildēt

4

    Kristīne > efeja60 13.11.2013. 23.42

    Nesmuki. Parasti pat izvairos komentēt lietas, kas saistītas ar maniem darba devējiem. Cita lieta, ka pārmetums, ka ir ļauts atbildes sagatavot, ir nedaudz nenopietns – nedomāju, ka žurnālistu uzdevums būtu pēc iespējas čakarēt ļautiņus, publicējot līdz galam neizsvērtas atbildes.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > efeja60 13.11.2013. 22.29

    Godīgie eiro ieviesēji, ibiomaķ! Tagad mēs zinām, kā var ticēt pasakām par laimīgo eirozonu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > efeja60 14.11.2013. 00.02

    Pat tad, ja to rakstu neviens cits nevarēja sagatavot (piem., “nerubī fišku”), Raudsepam tomēr bija jānorāda uz savu saistību ar LB, lai ļautiņi varētu to ņemt vērā. Uzmetu aci rakstam – tur nekā tāda nebija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > efeja60 14.11.2013. 00.37

    PPS. Lapsas apgalvojumi (“Kļuvis skaidrs, kādā veidā Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam tieši viņa pārvēlēšanas dienā iznākošajā žurnāla IR numurā izdevās nodrošināt sev labvēlīgu rakstu”) ir tīri no gaisa grābti – šāds raksts tāpat būtu aktuāls tās pašas pārvēlēšanas dēļ.
    ===
    PPPS. Gribētu gan iegūt informāciju par eiro (saskaņā ar priekšrakstiem – “jurīšu”) ieviešanas ieguvumiem arī valūtas administrēšanas ziņā, jo ir skaidrs, ka ir pazudusi pat teorētiska iespēja nodarboties ar valsts valūtas patstāvīgu “peldināšanu”, kursa turēšanu u. tml., tāpēc LB amatpersonu atbildības nasta būtiski sarūk un kopā ar to būtu jāsarūk arī atalgojumam un nodarbināto skaitam. Nav funkciju – nav darbinieku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

efeja60 13.11.2013. 18.52

Tikmēr neoficiāli Pietiek zināms, ka otrdien Latvijas Žurnālistu asociācijas vadībā notikusi enerģiska domu apmaiņa – ko atbildēt uz uzdotajiem jautājumiem un vai vispār reaģēt uz šo situāciju. Virsroku ņēmusi nostāja – nogaidīt, lai fiksētu, cik plaši izvēršas skandāls, un tad lemt par tālāko rīcību. Savukārt izdevniecības Cits medijs vadība nolēmusi nekādus paskaidrojumus žurnāla lasītājiem nākamajā tā numurā nesniegt.

+6
0
Atbildēt

0

efeja60 13.11.2013. 18.48

Ko ētikas uzraugs Raudseps jautāja savam “maizes devējam” Rimšēvičam
http://pietiek.com/raksti/ko_etikas_uzraugs_raudseps_jautaja_savam_maizes_devejam_rimsevicam

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu