Lāčplēša dienā svecītes pils mūrī varēs izvietot īpašos plauktiņos (papild.) • IR.lv

Lāčplēša dienā svecītes pils mūrī varēs izvietot īpašos plauktiņos (papild.)

28
Lāčplēša dienas parādē. Foto: Lita Krone, LETA

Lāčplēša dienas pasākumu programma

Sagaidot Latvijas valsts svētkus, būvnieki pabeiguši Rīgas pils Svētā Gara torņa krāsošanu un mūra apaļās daļas restaurāciju, kur Lāčplēša dienā arī šogad tradicionāli varēs izvietot svecītes, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja valsts a/s “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Rīgas pils mūra restaurācija visos posmos vēl nav pilnībā pabeigta, skaidroja Laukšteina. Tomēr Lāčplēša dienā Daugavmalā pie Rīgas pils par godu pilsētas aizstāvjiem arī šogad svecītes varēs novietot. Pirmo reizi to varēs darīt uz speciāli sagatavotiem paliktņiem, kā arī zālienā pie mūra taisnā posma uz Vanšu tilta pusi.

Pēc VNĪ pieprasījuma paliktņu tehnisko risinājumu izstrādāja pilnsabiedrība “Pils projekts” arhitekta Artūra Lapiņa vadībā, un tas tika saskaņots gan ar VNĪ, gan Valsts prezidenta kanceleju.

Atbilstoša izmēra speciāli paliktņi jeb plaukti no nerūsējoša tērauda mūrī tiks uzstādīti un nostiprināti ik gadu par godu Lāčplēša dienai. Tie tiek izgatavoti kā risinājums ērtākai un parocīgākai svecīšu izvietošanai pie Rīgas pils. Tā mūris netiks bojāts, un to pēc tam būs arī vieglāk notīrīt.

Aicina ziedot Brāļu kapu restaurācijai

Lāčplēša dienā, Rīgas Brāļu kapu fondam (RBKF) sadarbojoties ar LTV1, notiks ziedojumu vākšanas akcija televīzijas tiešraidē Rīgas Brāļu kapu noslēdzošās sienas restaurācijas darbu pabeigšanai. Lai atjaunotu Vidzemes un Latgales heraldisko tēlu, Strēlnieku bareljefu un priekšlaukuma tēlniecisko grupu “Māte Latvija ar kritušiem dēliem”, restaurācijas darbiem nepieciešami vismaz Ls 50 000, informē RBKF prezidenta ģenerāļa Jura Vectirāna padomniece Inga Jaunzeme – Grīnvalde.

Tiešraide LTV 1 sāksies plkst.19.30., kuras laikā skatītāji varēs vērot māksliniecisko programmu un informatīvus materiālus par Rīgas brāļu kapiem. Fonds aicina sabiedrību aktīvi atbalstīt restaurācijas darbus un ziedot šā Latvijas kultūras pieminekļa atjaunošanai.

Ziedojumu urnas Lāčplēša dienā būs novietotas arī Daugavas krastmalā un Rīgas Brāļu kapos. Ziedojuma tālrunis ir 90006480.

Lāčplēša dienas pasākumi

Plkst.9 – ekumeniskais dievkalpojums Doma baznīcā

Plkst.11 – svinīga vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, ar klusuma brīdi godinot Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

Plkst.13 – Bruņoto spēku, kurā piedalīsies vairāk nekā 350 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju, parāde pie Brīvības pieminekļa. Parādi pieņems Valsts prezidents Andris Bērziņš. Pirms tam – īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa.

Plkst.14 – Esplanādē pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks kritušo karavīru piemiņas pasākums, turpinot Bruņotajos spēkos sākto tradīciju 11.novembrī godināt arī mūsdienās kritušos karavīrus.

Plkst.15.30 – piemiņas pasākums Sudrabkalniņā Imantā – piemiņas vietā 1919.gada Brīvības cīņu kaujās kritušajiem Rīgas 6.kājnieku pulka karavīriem.

No plkst.16 līdz 23 – pasākums “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”. Paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11.novembra krastmalai.

Plkst. 19 – svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa.

Plkst. 20 – Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna.

Plkst. 21 – koru, solistu un folkloras kopu koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā. Pēc plosta palaišanas Strēlnieku laukumā muzicēs postfolkloras grupa “Iļģi”.

Lāčplēša dienai veltīti kultūras pasākumi notiks gan pilsētas centrā, gan apkaimēs. No plkst.18 Sv.Pestītāja baznīcā būs koncerts “Daugavmalā mierīgs vakars”, kurā dziedās jauniešu koris “Austrums” un Zemessardzes koris “Stars”, muzicēs ērģelnieki Andžejs Rancevičs, Kristīne Adamaite, Jānis Pelše un Iveta Pelše, kā arī saksofonists Artis Sīmanis.

Lāčplēša dienu atsāka svinēt 1988.gadā, kad 11.novembrī Rīgas pils Svētā Gara tornī atkal tika pacelts Latvijas valsts karogs.

(papildināta ar informāciju par ziedojumu vākšanas akciju Brāļu kapiem)

Komentāri (28)

Linda Fucure 11.11.2013. 15.52

Brīnišķīga tradīcija.

+1
0
Atbildēt

0

Inese 11.11.2013. 11.27

Ķīniešu sveces latviešu plauktiņos.

0
0
Atbildēt

0

kkristaps 11.11.2013. 14.03

Krievu krancis latviešu portālā…

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu