Sarunas par Irānas kodolprogrammu beidzas bez vienošanās • IR.lv

Sarunas par Irānas kodolprogrammu beidzas bez vienošanās

34
Eiropas Savienības augstākā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone un Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs preses konferencē. Foto: EPA/LETA

Irānas prezidents: Irāna neatteiksies no savām kodoltiesībām

Sarunas Ženēvā starp lielvalstīm un Irānu par tās kodolprogrammu sestdienas vakarā noslēgušās bez kādas vienošanās, ziņo LETA/AFP. Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien jau paziņojis, ka Irāna neatteiksies no savām kodoltiesībām un urāna bagātināšanas.

“Šeit ir sarkanās līnijas, kas netiks pārkāptas,” uzrunā parlamentā paziņoja Ruhani. “Irānas nācijas tiesības un mūsu nacionālās intereses ir sarkanā līnija. Tāpat arī kodoltiesības saskaņā ar starptautiskām regulām, kuru vidū ir arī [urāna] bagātināšana Irānas teritorijā,” sacīja Ruhani.

Irānas prezidenta izteikumi izskanējuši pēc Ženēvā aizvadītajām Rietumvalstu un Irānas delegācijas sarunām par kodolproblēmas risinājumu. Trīs dienas ilgās sarunas sestdienas vakarā noslēdzās bez vienošanās. Nākamās Rietumvalstu un Irānas sarunas par Teherānas kodolprogrammu paredzētas 20.novembrī.

Sarunas par Irānas kodolprogrammas risinājumu ieilga – iepriekš paredzēto divu vietā tās notika trīs dienas, delegāciju vadītājus nomainot visaugstākā līmeņa diplomātiem. Piektdienas vakarā Ženēvā ieradās ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Krievijas ārlietu ministri.

Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone pēc sarunu noslēguma paziņoja, ka puses panākušas konkrētu progresu, taču saglabājas dažas nevienprātības.

Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs paziņoja, ka nav vīlies par iznākumu, sarunas raksturojot kā “pamatu, uz kura mēs varam būvēt tālāk”. Visas sarunās iesaistītās puses “atradās vienā frekvencē, taču pusēm neizdevās panākt vienošanos”, sacīja Zarifs.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sacīja, ka puses vienošanās noslēgšanai “ir tuvāk nekā iepriekš”. “Mēs ne tikai esam mazinājuši savas nevienprātības un precizējuši tās, kas saglabājas, bet mēs esam panākuši būtisku progresu, izskatot pieejas šim jautājumam, kā ierobežot šo programmu un garantēt tās nemilitāru statusu,” sacīja Kerijs.

Rietumvalstis cerēja vienoties ar Irānu, lai tā piekrīt uz pusgadu iesaldēt savas kodolaktivitātes apmaiņā pret dažu ekonomisko sankciju atvieglošanu. Delegāti iepriekš ziņoja, ka sarunās panākts labs progress, tomēr avoti vēsta, ka Francija vēlējusies stingrāku nostāju.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi. Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tai nepieciešams līdz 20% bagātināts urāns, lai nodrošinātu degvielu medicīniskās izpētes reaktoram. Šāds urāns var tikt izmantots kā degviela kodolreaktoros, bet, ja to bagātina līdz 90% līmenim, to var izmantot arī atombumbu ražošanai.

 

Komentāri (34)

Aivars Krauklis 10.11.2013. 16.58

Islama republikas īpatnējā demokrātija – ajatollu padome pāri parlamentam – simpātijas neizsauc, bet tas nav pamats uzskatīt, ka atombumba viņu rokās bīstamāka pasaulei par citu valstu bumbuļiem, tiesa – tikpat nevajadzīgiem.
No kurienes pieņemam, ka tepat blakus čekas puspulkveža pārvaldītā Krievijā atlicis vairāk saprāta, kā Irānā? Pat it kā demokrātisko franču iracionālā plātība nereti rada nopietnas bažas. Vēl tālāk no saprāta un tāpēc bīstamākas ir tās divas kodolvalstis, kuras bumbiņas sataisījušas viena pret otru un ik pa laikam pavicina –Pakistāna un romantiķu apdziedātā Indija.

+1
0
Atbildēt

1

ivetao2007 10.11.2013. 15.59

Parasti tadiem muļķību gvelzējiem, kur darbojā no pagaldes, parasti neatbildsu. Tad kad nodibināja Izraelu – kas viņu gribēja iznīcināt? Kas Izraelu solija noslaucīt no zemes virsus? Vai nesiet no SD vai SA? Tie arābi, kas ir lojali Izraelas pavalstnieki, bauda šis labklājības zemes visus labumus. Žīdi neguļ uz ausim un negaida, ka atnāks islamisti ar kalašņikoviem un viņus noslaktēs kā cāļus. Starp citu -tie poļu krievu ražotie MIGi. kuri dežurēja Zokņos NATO vairogā, bija apgādāti ar Izraelā ražotu elektroniku.

+2
-2
Atbildēt

0

ivetao2007 10.11.2013. 15.27

VAI TAD AR PAREIZTIUCĪGIE VAR KO NORUNĀT? Ne “parvoslaviem”, ne islamticīgiem. Ar viņu paralizēto domāšanu! Tika ar rungu, labāk skabekļa vai kodolbumbu.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu