Par biļešu cenu diferencēšanu Rīgā VARAM būs negatīvs atzinums • IR.lv

Par biļešu cenu diferencēšanu Rīgā VARAM būs negatīvs atzinums

34
Rīdzinieka karte. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ušakovs atradīšot veidu, kā rīdziniekiem noteikt atlaidi pilsētas sabiedriskajā transportā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piektdien Rīgas domei sniegs negatīvu juridisko atzinumu par pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšanu. To LNT raidījumā “900 sekundes” teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

“VARAM ir šos noteikumus izvērtējusi, un ministrijas skatījumā tie nav akceptējami. Tādu atzinumu mēs Rīgas domei šodien sniegsim. Juridiskajās detaļās es varbūt dziļāk negribētu iet, dienas laikā tās būs visiem pieejamas. [..] Pēc būtības šie noteikumi ir negatīvi vērtējami kā tādi, un juridiski tie ir brāķis,” teica Sprūdžs.

Viņš skaidroja, ka pēc negatīvā atzinuma saņemšanas Rīgas domei būs divi tālākās rīcības varianti – piekrist VARAM redzējumam un attiecīgi koriģēt savus saistošos noteikumus vairākos būtiskos punktos, tai skaitā punktā par diferencētajām biļešu cenām, vai arī nepiekrist VARAM atzinumam, kas nozīmē, ka ministram ir tiesības šos noteikumus vienkārši atcelt, ziņo LETA.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) piektdien intervijā LTV raidījumam “Rīta panorāma” norādīja, ka dome jebkurā gadījumā atradīs juridiski korektu veidu, kā saviem iedzīvotājiem noteikt atlaidi pilsētas sabiedriskajā transportā.

Viņš norādīja, ka arī tad, ja Saeima drīzumā pieņems izstrādātos grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, “dome atradīs juridiskus ceļus, lai tik un tā nodrošinātu rīdziniekiem atlaides, jo pašvaldībām nevar aizliegt saviem iedzīvotājiem piemērot atlaides”.

Ušakovs piebilda, ka Rīgas domei nav vēlmes par sabiedriskā transporta pakalpojumiem prasīt lielāku naudu no citu pašvaldību iedzīvotājiem. “Mēs gribam, lai starpību starp atlaidi un pašizmaksu nosegtu valsts vai citas pašvaldības, jo likt rīdziniekiem maksāt par citu pašvaldību iedzīvotājiem nav pareizi,” norādīja galvaspilsētas mērs.

Rīgas domes priekšsēdētājs gan atzina, ka pagaidām vēl nevar runāt par to, kā konkrēti pašvaldība “apietu” plānotos grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā. “Mēs nevaram pašreiz runāt par kaut kādiem konkrētiem ceļiem, jo neviens nezina, kāda būs [likuma grozījumu] redakcija pēc trešā lasījuma,” sacīja Ušakovs.

Rīgas domē 7.oktobrī tika apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā – 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Pēc Rīgas domes teiktā, 1,20 eiro ir brauciena pašizmaksa, bet galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks piemērota 50% atlaide.

Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nonāktu galvaspilsētas kasē.

 

Komentāri (34)

Anete 08.11.2013. 12.28

Prieks, ka valdība nepieļauj dažu gudrininieku patvaļu un bezkaunību.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu