Pēdējo reizi Latvijas pilsonība par īpašiem nopelniem piešķirta pirms 13 gadiem • IR.lv

Pēdējo reizi Latvijas pilsonība par īpašiem nopelniem piešķirta pirms 13 gadiem

71
Latvijas pilsoņa pase. Foto: Gints Ivuškāns, F64

2000.gadā šādi pilsonību saņēma tikai viena persona

Saeima ar savu lēmumu par īpašiem nopelniem Latvijas labā pilsonībā ir uzņēmusi – 174 personas. Pēdējo reizi tas noticis pirms 13 gadiem, aģentūra LETA noskaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Par īpašiem nopelniem pilsonība aktīvi piešķirta 90.gados. 1995.gadā piešķirta 25 personām, 1996.gadā – 30 personām, 1997.gadā – 56 personām, bet 1998.gadā – 62 personām.

Pēdējo reizi Saeima pilsonību par īpašiem nopelniem piešķīra 2000.gadā, kad pasi saņēma viena persona.

Cilvēki, kuri ieguvuši pilsonību šādā veidā, ir visdažādākie – tie ir uzņēmēji, politiķi, sportisti. Viņu vidū ir, piemēram, politiķis Romualds Ražuks, uzņēmējs Vitālijs Gavrilovs un baņķieris Valērijs Kargins.

Savukārt ar īpašu likumu no 1999.gada līdz 2013.gadam par pilsoņiem atzītas 23 personas, trīs no kuriem pilsonībā uzņemtas par izciliem nopelniem, informēja parlamenta Preses dienestā.

PMLP atzīst, ka pilsonības piešķiršana par īpašiem nopelniem ir tikai un vienīgi parlamenta kompetencē.

Jau ziņots, ka Krievijas šahists un opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs vērsies pie vairākām Saeimas frakcijām ar lūgumu viņam piešķirt Latvijas dubultpilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā.

Pēc šahista domām, ja Latvijas parlaments tomēr neatbalstīs pilsonības piešķiršanu, tas būšot signāls, ka Latvijas politiķi pārlieku raugās Maskavas virzienā. Kasparovs trešdien intervijā Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka jau esot runājis ar atsevišķiem Latvijas lēmējvaras pārstāvjiem, no kuriem saņemti pozitīvi signāli par iespējām piešķirt Latvijas pilsonību.

 

Komentāri (71)

silvija_vitina 07.11.2013. 17.18

Man ir ļoti žēl to tiešām cienījamo cilvēku (domāju, ceru, ka tādi ir), kas “par īpašiem” nopelniem ir ieguvuši pilsonību un tagad ir ierindoti vienā kategorijā ar Karginu, piem.

+18
-1
Atbildēt

2

    Inese > silvija_vitina 07.11.2013. 17.26

    Un vēl:

    Ar īpašu likumu Latvijas pilsonībā uzņemtās personas (1999.-2004.) Andris Liepa, baletdejotājs (1999.g.) Bruno Valdis Pētersons, basketbolists (2001.g.) Dmitrijs Bekkers, virsrabīns (2002.g.) Jānis Kažociņš, Satversmes aizsardzības biroja priekšnieks (2003.g.) Trojs Ostlers, basketbolists (2003.g.) Aurēlija Anužīte, aktrise (2003.g.) Bertrams Zariņš, ārsts un mecenāts (2003.g.) Arnolds Berķis, Latvijas virsnieks, brīvības cīņu dalībnieka, ģenerāļa Krišjāņa Berķa brāļadēls (2003.g.) Kristīne Tovmasjana, ģeoloģe (2004.g.) Andrejs Mamuškins, Latvijas militārists (2004.g.) Tigrans Avetjans, vieglatlēts (2004.g.).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > silvija_vitina 07.11.2013. 17.22

    Vēl pēc tam īpaši nopelni Latvijas labā izrādījās ne tikai baņķierim Vladimiram Kuļikam, naftiniekiem Valērijam Barjeram un Haimam Koganam, alus darītājam Vitālijam Gavrilovam, Liepājas metalurga direktoram Valērijam Terentjevam un SIA Skonto metāls ģenerāldirektoram Borisam Medvedevam, bet arī partijas dāsni sponsorējušā uzņēmuma Kālija parks pārstāvim Oļegam Stepanovam, Organizētās noziedzības apkarošanas biroja priekšnieka vietniekam Mihailam Belkinam (kuram dažus gadus vēlāk uzrādīja apsūdzību par izspiešanu un slepkavības draudiem), tādiem plašākai sabiedrībai faktiski nepazīstamiem un arī tautsaimnieciski ne pārāk nozīmīgiem ļaudīm kā VEF Tranzistora prezidentam Valeriānam Ahmerovam un uzņēmuma Rīnūži ģenerāldirektoram Georgijam Ševčukam, ārstei Allai Kozačenko un pat… SIA Hoetika krāsotājam Vladimiram Čirjatjevam.

    Īsta saucēja balss tuksnesī izrādījās tēvzemieša Aigara Jirgena vārdi: „Ja cilvēks ir labi strādājis savā profesijā, to nevar uzskatīt par īpašiem nopelniem valsts labā. Īpašs nopelns būtu, ja šis cilvēks būtu piedalījies Latvijas atbrīvošanas cīņās…” http://www.pietiek.com/raksti/ka_latvijas_pilsoniba_vienreiz_jau_kluva_par_preci

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 07.11.2013. 18.41

…Pēc šahista domām, ja Latvijas parlaments tomēr neatbalstīs pilsonības piešķiršanu, tas būšot signāls, ka Latvijas politiķi pārlieku raugās Maskavas virzienā…+++ visu cieņu pilsonības pretendentam kā šahistam un kā Putina opozicionāram :)
Taču Latvijai ar visiem viņa nopelniem un slavu :) ir maz sakara. Kasparovam ir par daudz sakāpis galvā. Viņš pārvērtē sevi, ja ir iedomājies, ka LR ir īpašs pagodinājums piešķirt viņam mūsu pilsonību.

Apsvērt jau var – dot, vai nedot, bet pirms iedod – ir jānoskaidro viņa attieksme pret dažām Latvijai svarīgām lietām – LR okupācijas fakts, līdz ar to nepilsoņu jautājums utt Ir jādod Kaspārovam iespēja visiem pierādīt savu lojalitāti valstij, uz kuras pilsonību viņš pretendē.
Tā tikai mums vēl pietrūka, lai Kaspārovs nākošajās vēlēšanās piedalītos no SC saraksta, piemēram. Jeb pretendētu kļūt par LR prezidentu – tulīt aiz Bērziņa.:)
Ambīciju viņam netrūkst un ziepes mums var viņš savārīt pietiekoši. It kā tā jau nepietiktu visādu piedzīvojumu.

Un piemirsu pašu svarīgāko – viņam ir jānoliek valsts valodas eksāmens, citādi – kas viņš par pilsoni? :) Patiesībā – no viņa puses tā ir nekaunība – veids, kā viņš paziņo par savu lēmumu pieņemt LR pilsonību.

+18
-4
Atbildēt

0

Ojārs 07.11.2013. 17.17

Kasparovam nedrīkst dot kaut vai tikai tāpēc, ka viņa portāls atbalsta mūsu tautai naidīgu komentāru publikāciju.
Viņi tur rašā laikam joprojām nezina, ka Latvija bija okupēta un krievi iepludināja Latvijā vairāk nekā miljonu nelegālu kolonistu

+13
-3
Atbildēt

7

    ligakalnina > Ojārs 07.11.2013. 19.31

    Da viņš vispār pat NA un Dzintaru nepazīst, un noteikti par tiem nebalsotu, patiešām, kam mums tādi?
    Liela muiža – šaha čempions, ctb aktīvists, intelektuālis, nesamierinamā opozīcijā Kremlim, utt., ja nedievina Dzintaru un NA, un atļaujas kaut kur nedomāt, kā viņi – nekādu pilsonību!
    Bet, redzi, kā tev sakrīt viedoklis ar Ločmeli, kārtējo reizi pārliecinos, ka kremliniem un “patriotiem” mentalitāte vienāda.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Ojārs 07.11.2013. 20.43

    Labāk viens Kasparovs, nekā desmit Iesalnieki, ja Latvija spēj izturēt NA, tad kāds satraukums par Kasparovu?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    marchaeva > Ojārs 07.11.2013. 23.12

    pēc citiem avotiem runa gan ir arī par apt. septiņiem miljoniem okupācijas laikā ievestu civilokupantu, no kuriem liela daļi arī devās citur un tālāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Ojārs 07.11.2013. 20.39

    dzeris49 _”…šaha čempions, ctb aktīvists, intelektuālis, nesamierinamā opozīcijā Kremlim, utt…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dzeri, Tu esi galīgi traks.
    “…Это студентка, комсомолка, спортсменка, наконец она просто красавица…”

    http://www.youtube.com/watch?v=1R3e7XdEtSY

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Vineta > Ojārs 07.11.2013. 21.42

    dzeris49
    Saki nu godīgi, ka labāk simts Ždanoku un Ušakovu, kā viens latvietis,

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ojārs 07.11.2013. 20.04

    Liela muiža – šaha čempions, ctb aktīvists,
    ———–
    Tavējie Ždanoka un Cilēvičs taču arī ir baigie ctb :) aktīvisti. Tāpēc es negribu, ka pie mums viņu skaits vairojas…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ojārs 07.11.2013. 20.49

    dzeris49 Labāk viens Kasparovs, nekā desmit Iesalnieki
    ————————-
    Opā – veseli desmit! Sapņo par visas Iesalnieku dzimtas izsūtīšanu un jaunu “kasparovu” ievešanu Latvijā?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu