Prezidents izmaiņas Imigrācijas likumā vērtē kā pretrunīgas un pārsteidzošas • IR.lv

Prezidents izmaiņas Imigrācijas likumā vērtē kā pretrunīgas un pārsteidzošas

41
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Lēmums par iespēju prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu Valsts prezidentam ir jāpieņem līdz 10.novembrim

Pagājušajā nedēļā Saeimā pieņemtie Imigrācijas likuma grozījumi, ar kuriem tiek mainīti nosacījumi termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai ārzemniekiem, ir ļoti pretrunīgi un pārsteidzoši, intervijā Latvijas Radio ceturtdien sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

“Es pirmo reizi saskāros ar tik pretrunīgām un pretēji strādājošām normām,” norādīja Bērziņš. Viņš paskaidroja, ka pretrunas esot tajā, ka, no vienas puses, tiek palielināta iegādājamā nekustamā īpašuma minimālā vērtība, kādai jābūt, lai ārzemnieks varētu saņemt termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, bet, no otras, puses tiek noteikts, ka par 50 000 eiro jebkurš var nopirkt piecu gadu uzturēšanās atļauju. “Tā otrā [norma] būtībā iznīcina pirmajai jēgu. Tad visi šie patriotiskie stāsti par to, ko mēs aizsargāsim, ko mēs darīsim… Man nekādi tas nekļaujas kopā!” nobažījies prezidents.

Bērziņš atzina, ka sabiedrība un uzņēmēji ļoti aktīvi pauž savu viedokli par pieņemtajām izmaiņām Imigrācijas likumā. “Līdz šai dienai Prezidenta kancelejā notiek ļoti aktīvs darbs, [..] lai spētu šos viedokļus kaut cik uzņemt un apkopot,” norādīja Bērziņš, piebilstot, ka šis darbs droši vien turpināsies līdz nedēļas beigām, ziņo LETA.

Intervijā Latvijas Radio Valsts prezidents tieši neatbildēja uz jautājumu, vai izsludinās Saeimas pieņemtos grozījumus Imigrācijas likumā.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests informē, ka ceturtdien Bērziņš ticies ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, lai pārrunātu šos likuma grozījumus.

Valsts prezidents uzsvēris, ka joprojām tiek vērtēti visi saņemtie un ienākošie argumenti “par” un “pret” grozījumiem, kuru šajā gadījumā esot pat daudz vairāk nekā Pilsonības likuma grozījumu sakarā.

Lēmums par iespēju prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu Valsts prezidentam ir jāpieņem desmit dienu laikā. Šis termiņš beidzas svētdien, 10.novembrī.

Kā ziņots, pirms nedēļas Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Imigrācijas likuma grozījumus, apstiprinot koalīcijas panākto kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā. Likumā noteikts, ka ārzemniekam ir tiesības pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju uz ne vairāk kā pieciem gadiem, ja viņš valsts budžetā ir veicis iemaksu 50 000 eiro (35 140 lati). Saeimas Juridiskais birojs iepriekš bija norādījis, ka šī norma faktiski nozīmē “ierobežotu un terminētu Latvijas valsts garantēta labuma nopirkšanu bez jebkādas saistības ar valsti un bez mērķa citādi saistīties ar valsti, kā tikai izmantot tās pakalpojumus vai ceļošanas iespējas”.

Nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām varēs veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro (105 000 latu) un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro (351 000 latu). Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt 2015. un 2016.gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

Tāpat noteikts, ka valdība pēc Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas izvērtējuma šo kvotu var arī samazināt. Savukārt 2017.gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016.gada līmeni. Noteikts, ka likums stāsies spēkā no 2014.gada 1.janvāra.

 

Komentāri (41)

Gaisma; Enģelis 07.11.2013. 11.47

Prezidents vienkārši ir pārliecināts, ka nekustāmos īpašumus ārvalstniekiem pārdod valsts;) Tikai pēc šadas loģikas iespējams izspļaut ko tādu..

+10
-2
Atbildēt

1

    janazakovica > Gaisma; Enģelis 07.11.2013. 12.08

    varbut vins ir idiotu prezidents…jaa nenormali stulbs un tups vecis..bet gan jau ka nelaus zzs un SC partiju ipasnieki nobloket vinam so likumu..paakstities un paimiteet darbibu.jaa..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 07.11.2013. 13.55

Šitais pāķu paps vēl daudz muļķību sastrādās, diemžēl :(

Un kādus aicinājumu no “tautas”, tad viņš saņem ?! Aicinājumus no NĪ spekulantu apvienotā tautas kora ?

+8
-2
Atbildēt

0

gliters 07.11.2013. 11.17

Taisnības labad gan jāpiebilst, ka arī mani personīgi šie grozījumi apmierina tikai daļēji un es ļoti ceru, ka tas ir pagaidu variants uz UA tirgošanas aizliegumu vispār, jo tādas Ļizas latviešu bērnudārzos sūtīs arī tie, kas UA būs iegādājušies pa 50000 eiro, ne tikai NĪ pircēji.

+6
-3
Atbildēt

6

    Gaisma; Enģelis > gliters 07.11.2013. 11.54

    r_r
    Ļizu variantu izbeigt var tikai un vienīgi pilnīga izglītības pāreja uz latviešu valodu
    ——————-
    Un tagad pamatojam!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ludmila > gliters 10.11.2013. 09.29

    Kvotu pircēji 50 000 segmentā ir noskaņoti uz palikšanu , ne jau visi, bet vairāk kā dārgā īpašuma pircēji .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 07.11.2013. 12.01

    Protams, ka var radīt nogulsnes. Tāpēc jāskatās, kas notiks nākamgad.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 07.11.2013. 11.33

    Man arī nepatīk šī UA tirgošana, ko tik ļoti aizstāv sc un vienotība, kā zini, tas ir kompromiss. Tie, kas nopirks UA Latvijā bez nekustamā Latvijā var nepalikt, savukārt tie, kas nopērk UA citā valstī var tāpat ierasties Latvijā.
    vai labāk būtu bijis nedarīt neko?
    Jāpaskatās, cik un no kurienes būs “investori, kas nopirks UA par Ls 50 000

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 07.11.2013. 11.54

    Es saprotu, ka tas bija kompromisa variants, jo no NA, acīmredzot, prasīja alternatīvu, kas segtu UA tirdzniecības pret NĪ pārtraukšanu radīto iztrūkumu budžetā.
    Jā, protams, nopirktais NĪ piesaista vairāk, nekā vnk iemaksātā nauda – otrs variants daudziem var praktiski var nozīmēt tikai un vienīgi tūrisma vai biznesa “ceļazīmi uz ES” 5 gadiem, taču arī šī plūsma var radīt vērā ņemamas “nogulsnes”.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > gliters 07.11.2013. 11.36

    Nu šis variants ir laikam tāds, kādu nu varēja esošajā situācijā izspiest. pie tam, vēl jau nav zvanīts, kā rīkosies Bērziņš.

    Bet Ļizu variantu izbeigt var tikai un vienīgi pilnīga izglītības pāreja uz latviešu valodu. Bet to varēs izdarīt tikai tad, ja to aktīvio rosinās izglītības ministrs. Bet mums IM ir Ušakova draugs un jau uzsācis pretējo rpocesu – ministrija jau daļēji runā krieviski. Ja tā turpināsies, tad arī izglītības sistēma pāries nevis uz latviešu, bet uz krievu valodu.

    Tādēļ tāds Vjačeslavs un viņa atbalstītāji ir maksimāli ātri jādabūn prom no ministrijas, bet laikam ātrāk par nākamajām vēlēšanām nesanāks.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu