No 1.aprīļa atvērs elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām • IR.lv

No 1.aprīļa atvērs elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām

39
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums mājsaimniecībām veidos aptuveni 6%

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Kā uzsver Ekonomikas ministrija (EM), gandrīz 850 000 mājsaimniecības kļūs par aktīviem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem un pirks elektrību brīvajā tirgū, izvēloties sev izdevīgāko piedāvājumu. Elektrības tirgus atvēršanas galvenie ieguvumi ir lielāka konkurence tirgotāju sektorā, lielāka pakalpojuma plānu izvēle, caurskatāmāka, saprotamāka un konkurētspējīgāka elektrības cena lietotājiem, akcentē EM.

Kopš 2007.gada, sākot atvērt elektrības tirgu Latvijā, mērķis ir nodrošināt pēc iespējas vieglāku un ērtāku tirgus atvēršanas procesu, aģentūru LETA informēja EM. Arī patlaban, strādājot pie tālākās tirgus atvēršanas nosacījumiem, ministrija kopā ar iesaistītajām pusēm izvērtē dažādus risinājumus jeb modeļus, kā sekmēt tirgotāju konkurenci arī mājsaimniecību sektorā un kā nodrošināt pēc iespējas ērtāku tirgus atvēršanas procesu.

Līdz ar lēmumu atvērt elektrības tirgu Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī Subsidētās elektrības nodokļa likumu, kas izveido mehānismu, kā samazināt obligātās iepirkumu komponentes izmaksu pieauguma risku patērētājiem, un izveido jaunu atbalsta instrumentu mazāk turīgajām mājsaimniecībām.

Prognozējams, ka elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums mājsaimniecībām, salīdzinot ar pašreizējo Pamata tarifu, veidos aptuveni 6%. EM piebilst, ka mazāk turīgajām mājsaimniecībām cena tiks saglabāta Starta tarifa līmenī, jo pašvaldībām ir piešķirti papildu budžeta līdzekļi dzīvokļa pabalsta segšanai, proti, elektroenerģijas kopējās cenas pieauguma kompensācijai.

Detalizētāka pilnīgas tirgus atvēršanas procedūra tiks paredzēta grozījumos valdības noteikumos “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, kas patlaban tiek izstrādāti un par tiem notiek diskusijas ar dažādiem sadarbības partneriem.

Vienlaikus tiks iesniegti grozījumi valdības noteikumos, rosinot izveidot tirgus apstākļiem piemērotāku norēķinu kārtību par patērēto elektrību. EM uzsver, ka pašreizējā norēķinu kārtība pēc pašdeklarēšanās principa, kad pats lietotājs nolasa skaitītāju rādītāju un pats aprēķina summu, kas jāmaksā, salīdzinoši veiksmīgi funkcionē monopolsituācijā. Savukārt atvērta tirgus apstākļos, kurā piedalīsies vairāki tirgotāji un tiks piedāvāti dažādas cenas un piedāvājumi, pašdeklarēšanās kārtība vairs nespēs pilnvērtīgi darboties.

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas tīmekļa vietnē atrodamo informāciju Latvijā ir reģistrētas vairāk nekā 50 juridiskās personas, kas var nodarboties ar elektroenerģijas tirdzniecību. Tomēr EM prognozē, ka elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumus mājsaimniecībām varētu aktīvi piedāvāt vismaz astoņi elektroenerģijas tirgotāji, kuriem ir noslēgts līgums ar AS “Sadales tīkls”.

 

Komentāri (39)

brigita_damme_rtk_lv 06.11.2013. 21.31

Elektroenerģijas kopējās cenas pieaugums mājsaimniecībām veidos aptuveni 6% …caurskatāmāka, saprotamāka un konkurētspējīgāka elektrības cena lietotājiem, akcentē EM.
————-
1.aprīļa jociņi?

+5
-1
Atbildēt

6

    Inese > brigita_damme_rtk_lv 07.11.2013. 01.52

    Poikāns: elektrības tirgus atvēršana mājsaimniecībām nesīs pārsteigumu par elektrības rēķiniem
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/poikans-elektribas-tirgus-atversana-majsaimniecibam-nesis-parsteigumu-par-elektribas-rekiniem.d?id=43013282

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > brigita_damme_rtk_lv 07.11.2013. 01.27

    mūsu alus
    Tomātus un gurķus jūs jau izsenis pērkat par tām cenām, par kādām Jums tos piedāvā vaikalos vai tirgos, vai ne? Un Jums tas nešķiet nepareizi.
    Droši vien aptuveni tāpat Jūs izvēlaties arī mobilā telefona operatoru, interneta provaideri un TV pakalpojumu piedāvātāju. Gribat- pēkat no viena, vabūt no otra, negribat- nepērkat vispār.
    Tagad Jums būs tādas pat iespējas izvēlēties arī- no kā pirkt Elektroenerģiju. Kas Jums nepatīk?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > brigita_damme_rtk_lv 07.11.2013. 07.00

    andrejsg,Tomātus un gurķus pārdevēji saliek tarā,kuru sagādājuši,stāv pie letes un iesver augļus,pārvadā,uzglabā noliktavās,pārstrādā,izmet sabojājušos produktu …mobilo sakaru operatori,interneta provaideri taisa torņus,uztur aparatūru,programmatūru,TV pakalpojumu provaideri pēta skatītāju gaumi…Ko dara elektrības tirgoņi,lai patērētājam produkcija būtu labāka?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > brigita_damme_rtk_lv 07.11.2013. 09.02

    mūsu alus
    Tad Jum labāk patīk tā, kā ir šobrīd- kad Jūs ElEn varat nopirkt tikai no Latvenergo? Cik saprotu- arī ne.
    Tad mēs laikam runājam par dažādām, savstarpēji nesaistītām lietām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sausins > brigita_damme_rtk_lv 07.11.2013. 10.41

    Nekādu ierobežojumu pirkt no kāda cita nav jau n-tos gadus ! Taču kā jau pareizi izteicās ‘mūsu alus” nav jau nekāda motivācija to darīt ja kāds no tirgotājiem ar valdības akceptu dempingo !
    Nu kur vēl absurdāk “globālajā tirgū” energoresursu cenas krītas, bet mūs ” atverot tirgu” sagaida vien cenas pieaugums ?!?!?!?

    Bāleliņi atkal ir visu nogulējuši un sačakarējuši !

    Visskumjākais ir tas, ka vislielākais “Paldies ” par šī “čika” izkalšanu” jāsaka Ekonomikas minsitrijai !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejsg, vai, kad jūs pērkat dažādu ražotāju tomātus un gurķus, Jums ir tikai viena iespēja nopirkt tos no viena piegādātāja, vienā veikalā no viena pārdevēja, papildus apmaksājot ķirbju audzētāju hobiju? Vai izvēloties mobilo operatōru Jūs esat spiests sarunām lietot viena modeļa ar ciparripu aprīkotu, no getinaksa izgatavotu stacionāru telefona aparātu, papildus apmaksājot svešas sarunas? Pati elektrības cena procentuāli atstāj vismazāko iespaidu uz Jūsu kopējām izmaksām par šo produktu. Ja Jums patīk, ka, iegādājoties zeķes, Jūs kādam apmaksājiet balles kurpes, un to dēvējat par brīvu tirgu, tad tā tiešām ir Jūsu brīva izvēle.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 06.11.2013. 19.53

labi skeles monopols beigsies.

+1
-1
Atbildēt

2

    Ieva Aile > janazakovica 06.11.2013. 20.57

    Jā,varēsi maksāt arī vēl citiem tādiem pašiem purniem.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    oskaar > janazakovica 07.11.2013. 01.06

    Cik noprotu- tas tomēr nebeigsies. Lai no kura kāds pirktu ElEn, cenai klāt plusosies Obligātā iepirkuma komponente, t.i.- arī nauda Šķēles atjaunojamo energoresursu biznesa maciņā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu