Infografika: Kas jāzina par Latvijas valsts karogu? • IR.lv

Infografika: Kas jāzina par Latvijas valsts karogu?

23
NULL

Pirms valsts svētkiem atgādinām par Latvijas valsts karoga vēsturi

Infografikā atspoguļoti gan interesantākie un būtiskākie fakti par karoga vēsturi, gan praktiski valsts karoga lietošanas nosacījumi un padomi.

Infografiku sagatavojis uzņēmums „Electrolux”.

Komentāri (23)

Anete 06.11.2013. 14.31

Nederēs, jo tas Austrijas herzogs.

+2
0
Atbildēt

0

Inese 06.11.2013. 13.28

Un tiešām latviešu skolās māca, ka tas ir viens no vecākajiem karogiem pasaulē? Dak jau Irānas teritorijā 3000 gadus pirms Kristus bija karogi. Par visādām Grieķijām un Ēģiptēm pat nerunāsim )))

Un vispār, kā rakstīja Ģinters – Cēsu karoga krāsu izvēlē un salikumā nekādas īpatas lokālas pazīmes nav saskatāmas un tas pilnīgi iekļaujas sava laika Eiropas karogu tradīcijās.

+2
-1
Atbildēt

2

    Inese > Inese 06.11.2013. 13.58

    Cerams, ka IRsieši kādreiz uzrakstīs arī to, ka 1875. gadā 17 cimzieši esot parakstījuši atzinumu, ka Baumaņu Kārļa “Dievs svētī Latviju!” esot nospiesta no vācu šlāgerdziesmiņas “Kaut es putniņš būtu”:

    Līdzību tiešām nav grūti saskatīt:

    http://www.youtube.com/watch?v=LJskucNFVCw

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 06.11.2013. 14.00

    “Latvijas himna sacerēta 1872. gadā, kad no tādas Latvijas ne smakas nebija un vēl i netaisījās būt. Domāju, ka lielai daļai toreizējās Krievijas impērijas latviešu tautas pārstāvju nebija īpašas vīzijas ne par savu valsti, ne par tās mērķiem. Latvieši tolaik knapi, knapi bija oficiāli piedzīvojuši dzimtbūšanas atcelšanu un arī Latvijas himnas tekstā vienkārši iekodēta vēlme atbrīvoties no kalpotāju statusa. Toreiz tas bija aktuāli, bet galīgi nav pa tēmu apstākļos, kad jau pašiem ir sava valsts.

    Savdabīgi izskatās arī atmiņu tēlojumi (iz periodika.lv) par to, kādā kondīcijā, iespējams, Baumaņu Kārlis sēdās pie klavierēm, lai sacerētu pašreizējo himnu.

    Es burtiski acu priekšā redzu ainiņu ar bārdainu vīreli jautrā prātā pie klavierēm, uz kurām novietots jau līdz pusei iztukšots alus kauss un čipsu paka… Tiek sacerēta Latvijas himna!

    Un tā nenormālā traģika. Vai man vienīgajam šķiet, ka, piemēram, vārdi “laid mūs tur laimē diet” jāizpilda tādā intonācijā, it kā traktors tikko būtu sabraucis mīļoto sunīti? Nevaru iedomāties nevienu citu dziesmu, kur vārds “laime” jādzied tik gaudulīgā tonī. Un interesanti, ka valsts himna tak pārsvarā tiek izpildīta tieši laimīgos mirkļos. Nu, piemēram, Dukurs dabūs Olimpiskajās spēlēs zelta medaļu. Laime bezgalīga! A ko mēs klausīsimies? Šito sēru maršu?”

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Anete 06.11.2013. 14.06

Tu sāc aizvien vairāk līdzināties būtnei, kas raisa žēlumu, jo palidzību nav iespējams sniegt un arī negaida. Žēl, jo sirdī jau drošvien labs cilvēks biji.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu