Saeimas komisijā degradē parlamentāro kultūru • IR.lv

Saeimas komisijā degradē parlamentāro kultūru

14
Reklāmas pastkastītēs. Foto: LETA
Edmunds Sprūdžs

Likumprojektu izskatīšanas veids Saeimā norit sliktākā līmenī nekā dzīvokļu kooperatīva sēdē

Vairākiem Saeimas Budžeta komisijas deputātiem ir nopietni jāpārdomā, kā viņi izmanto tautas doto mandātu, jo veids, kādā tiek skatīti valstiski svarīgi likumprojekti, ir zem katras kritikas un degradē parlamentāro kultūru.

Komisijas uzdevums ir augstā profesionālā līmenī izvērtēt priekšlikumus, uzklausīt viedokļus un nopietnā diskusijā pieņemt lēmumu par likumprojekta virzīšanu uz Saeimu, bet tā vietā budžeta komisijā otrdien norisinājās absolūtas neprofesionalitātes paraugstunda.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ierosināja dabas resursu nodokli piemērot neadresētajiem reklāmas izdevumiem, ieskaitot politisko partiju reklāmas avīzes.

Ieviešot dabas resursu nodokli neadresētajiem reklāmas sūtījumiem, nolūks ir samazināt papīra daudzumu, kas lielos apjomos tiek ražots un mests pastkastēs, no kurienes tas lielākajā daļā gadījumu nekavējoties nonāk atkritumu tvertnē vai vidē. Priekšlikumi paredzēja, ka solidāra atbildība par vides piesārņošanu jāuzņemas arī uzņēmumiem, kas pieņem lēmumu šādu materiālu drukāt un izplatīt.

Likumprojekts tapis vairākus mēnešus sadarbībā ar dažādu nozaru pārstāvjiem, un deputāti nevis sniedza tam profesionālu vērtējumu, bet gan, atrauti no šīs diskusijas, komisijas sēdē izvērta balagānu, demonstrējot nekompetenci un neiedziļināšanos.

Par to liecina komisijas sēdes norise un dažādi absurdie epiteti, kas ne mazākā mērā neattiecas uz šo likumprojektu. Piemēram, Saeimas deputāti ieslīga diskusijās par to – ir vai nav labi, ka atverot datoru uz ekrāna parādās pikantas bildes, bet citi deputāti iegrima pārdomās, kā viņi varēs izplatīt savu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus. Deputātiem raizes sagādāja arī tādu izdevumu kā „Princese” un „Žirafe” iespējama aplikšana ar dabas resursu nodokli, lai arī iesniegtais likumprojekts to nepārprotami neparedz.

Tāpat deputāti uzskatīja par nepieciešamu likumprojekta jēgu konfrontēt ar pieņēmumu, ka pret vecāku kundzi, kura par pašas adītajām zeķēm vēlas pastāstīt kaimiņiem, būs sarežģīti vērst nodokļu administrēšanas pasākumus. Ministrija norāda, ka tam nav nekāda sakara ar piedāvātā likuma jēgu vai piemērošanas būtību.

Savukārt komisijas vadītājs [Jānis Reirs, Vienotība] nespēja novadīt likumprojekta izskatīšanu līdz galam, rīkojot konkursu par to, kurš ieņems viņa vietu, piedāvājot to gan ministrijas valsts sekretāram, gan citiem klātesošajiem.

Par sēdes norises līmeni liecināja arī fakts, ka deputātu skaits, kas piedalās balsojumos, vairākkārt mainījās, kā arī apstāklis, ka sākotnēji deputāti ieceri atbalstīja, bet pēc pārtraukuma tomēr noraidīja.

Ir ļoti skumji, ka vairāk nekā 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas, parlamentā valstiski svarīgi likumprojekti tiek izskatīti šādā līmenī. Var droši apgalvot, ka jebkura dzīvokļa kooperatīva kopsapulce notiek augstākā līmenī.

Vēl jo vairāk žēl tā darba, laika un ieguldījuma, kādu ir veikuši vides eksperti un ministrijas darbinieki, izstrādājot likumprojektu, saskaņojot to starp ministrijām, vairākkārt virzot uz Ministru kabinetu, strādājot ar priekšlikumiem no dažādām nozarēm. Daudzu tādu cilvēku, kuriem reāli rūp vides kvalitāte un dabas resursu efektīva izmantošana darbu, tik neprofesionāla komisijas rīcības dēļ šobrīd nākas norakstīt viņu veikumu.

Autors ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Reformu partija

 

Komentāri (14)

Aivars Krauklis 06.11.2013. 12.38

Rets gadījums – varu piekrist Sprūdžam. Un atcerēties, ka drīzumā visas partijas pieķēzīs manu pastkasti ar saviem lakotajiem papīreļiem. Tad nebūs grūti saprast, kāpēc šodien politikāņi negrib nekādu nodokli neadresētajiem sūtījumiem. Laikam nekas neatliks, kā pašus kaut kur noadresēt.

+9
-2
Atbildēt

0

ligakalnina 06.11.2013. 10.20

Principā, pēc Saeimas vēlēšanām varēja gaidīt, ka šīs Saeimas līmenis būs augstāks par iepriekšējās, sanāca pilnīgi pretēji.
Par kādu līmeni vispār var runāt, ja valdības koalīcijā ir partija, kuras nekompetence ir šaušalīga, kuras galvenais “diskusiju” veids ir valdības šantāža, kura atsauc vienīgo kaut cik jēdzīgo ministru, kurš no tās vispār kādreiz izvirzīts, tikai tāpēc, ka tas vēl tikai verbālā līmenī aizskāris tēmu par reformām MNA un tiesu sistēmā, un jau reāli sācis ko mainīt RAT, kuras vienīgais arguments ir lumpeņpatriotisms, ko tā izmanto savam politbiznesam, un par kuru skaidrs, ka vienīgais, kas viņus intersē, ir savs reitings, kaut, sava polibiznesa dēļ tā gatava riskēt pat ar to, jo zina, ka tai ir savs absolūti nekritisks elektorāts, kurš nobalsos par to jebkurā gadūjumā.
Kādā veidā cilvēki, kas pārzina augstāko matemātiku, var diskutēt ar cilvēkiem, kuri pazīst tikai saskaitīšanu un atņemšanu, pie kam vēl rezultātu var “aprēķināt” pēc vajadzības?
Gribot – negribot, izglītotākie spiesti nolaisties līdz šo mazizglītoto blēdīgo populistu līmenim, jo valdībā no viņu balsojuma dasudz kas atkarīgs, tad, no kurienes lai tā diskusiju kultūra rastos, ja to nepārtraukti velk uz leju aprobežotie blēži no NA?
Nu, līdz ar to, sāk degradēties gan Saeima kopumā, gan arī atsevišķi deputāti no citām frakcijām, jo, ir tāda paruna – nav jau nozīme “bārstīt cūkām pērles”, tāpat neatšķirs no zīlēm, ( tā ir paruna, par cūkām NA deputātus nosaucis neesmu).

+11
-5
Atbildēt

5

    ligakalnina > ligakalnina 06.11.2013. 13.17

    SC nav valdības koalīcijā, tāpēc par to nerunāju.
    Skaidrs, kādreiz bija dažādi īpatņi, sākot no Šmita un Jaundžeikara, beidzot ar Dobeli, un vēl iepriekš vēl trakāk, bet, patreiz Saeimas līmeni visvairāk degradē taisni NA.
    Kas notiek taisni komisijās, neņemos spriest, es te vairāk par vispārējo Saeimas līmeni, jādomā, komisijās līmenis nav labāks.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 06.11.2013. 15.04

    …Robert….labi, ka esi saklausījis Sprūdža teikto….tieši to pašu jau iepriekš stāstījusi Viņķele….un tieši par RP un NA kadriem…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > ligakalnina 07.11.2013. 09.55

    Tu mēģini atrast grēkāzi, kam uzvelt visu vainas smagumu. Manuprāt, netaisni.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 06.11.2013. 13.09

    dzeri, nu nevajag te runāt atkal par NA, it īpaši, ja tā vispār nav rakstā minēta. Kādreiz, kad nācās piedalīties reizēm komisiju sēdēs, tāda NA vispār nebija, un līmenis reizēm bija tiešām tāds kā apraksta Sprūdžs. Un zinot vairāku Saeimas personāžu runas un uzvedības stilu, domāju, ka nebūt ne NA šeit ir pirmajā vietā ar Sprūdža aprakstīto uzvedību.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 06.11.2013. 13.23

    dzeri, es nerunāju par SC šoreiz, bet par atsevišķiem V un ZZS kadriem :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Alise 06.11.2013. 13.05

Nezinu kā tagad, sen nav būts :), bet pirms gadiem 10-15 komisiju sēdes tiešām reizēm noritēja šādā līmenī. Būs Sprūdžam šoreiz jātic. Bet iemesls tam farsam tiešām, visticamāk, ir nākamā gada vēlēšanas un tām nepieciešamie partiju bukletiņi.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu