Tēvzemieši no partijas izslēdz tieslietu ministru Bordānu (papild.) • IR.lv

Tēvzemieši no partijas izslēdz tieslietu ministru Bordānu (papild.)

286
Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA
Indra Sprance

Bordāns no tieslietu ministra amata neatkāpsies, kā to vēlas TB/LNNK

Nacionālajā apvienībā ietilpstošā partija „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK piektdien valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt no partijas tieslietu ministru Jāni Bordānu. Nacionālā apvienība arī vērsusies pie premjera Valda Dombrovska (Vienotība) un informējusi par plāniem “atbilstoši koalīcijas līgumam” atsaukt tieslietu ministru.

Iemesls šādam krasam lēmumam esot valdes pārliecība, ka ministra Bordāna “faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK”, informē Nacionālās apvienības preses sekretāre Laila Ozoliņa.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Ir.lv sacīja, ka, viņaprāt, esamība “Demokrātiskajos patriotos” nav īstais iemesls, kādēļ viņš izslēgts no partijas. Partijas biedri sākotnēji lūdza, lai viņš pats izstājas no partijas, taču Bordāns atteicies to darīt, jo “nesapratu to viņu motivāciju”.

Ministrs Ir.lv sacīja, ka ar izvērstāku paziņojumu, kā vērtēt TB/LNNK lēmumu, nāks klajā drīzumā. Taču pats no amata negrasās atkāpties. Ja Nacionālā apvienība to vēlas, tad atbilstoši MK iekārtas likumam Saeimā partijai ir jāiesniedz dokuments par neuzticības izteikšanu Bordānam.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis neizprot Nacionālās apvienības pēkšņo rīcību, piektdien paziņojot par tieslietu ministra Bordāna atsaukšanu no amata, un uzsver, ka gaidīs no apvienības oficiālu paziņojumu, ziņo LETA.

Premjers piektdien nolasīja punktu no koalīcijas sadarbības līguma, kas paredz, ka koalīcijas partneriem brīdinājums par ministra atsaukšanu ir jāiesniedz nedēļu iepriekš, pirms šāds solis tiek sperts. Līdz šim premjers tādu nav saņēmis un Valsts kancelejā šāds iesniegums arī nav reģistrēts. Tāpēc viņš vispirms vēlas sagaidīt no koalīcijas partneriem šādu oficiālu brīdinājumu, un tikai pēc tam lems par turpmāko rīcību.

Lai gan indikācijas par to, ka Bordāns varētu tikt atsaukts no ministra amata, bijušas jau dažas nedēļas iepriekš un arī ceturtdien premjers šādas runas dzirdējis, Bordāna atsaukšana piektdien ir bijusi negaidīta. “Izskatās, ka Nacionālā apvienība rīkojas pēc principa – ne dienu bez krīzes,” ironizēja valdības vadītājs. Visticamāk, pie jautājuma par Bordāna atrašanos ministra amatā varētu atgriezties aiznākamnedēļ, sacīja premjers.

Dombrovskis pozitīvi vērtē Bordāna sāktās reformas tieslietu nozarē, un cer, ka Nacionālā apvienība spēs nodrošināt šo reformu turpināšanu. Premjers arī pauda cerību, ka Bordāna atsaukšana no amata nav saistīta ar sāktajām reformām maksātnespējas administratoru jomā. Premjers arī neuzskata, ka šāda Nacionālās apvienības rīcība varētu apdraudēt valdības stabilitāti, jo visi koalīcijas partneri ir pauduši atbalstu valsts budžetam.

Partija norāda, ka ar tieslietu ministru vairāku mēnešu garumā esot risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. NA pārstāvji vairākkārt esot uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā „Demokrātiskie patrioti”, kas paziņojuši par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija. Politiķis arī atteicies dot solījumu, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nekandidēs no kāda cita politiskā spēka. To visu ņemot vērā, TB/LNNK valde lēmusi par Bordāna izslēgšanu.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA teicis, ka par jaunu ministra amata kandidatūru vēl neesot lemts. Tomēr neoficiālā LETA informācija liecinot, ka nākamais tieslietu ministra amata kandidāts varētu būt pašreizējā VL-TB/LNNK Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Baiba Broka.

Par to, ka šāda situācija ar tieslietu ministru Bordānu varētu izveidoties, Ministru prezidents jau esot brīdināts pirms vairākām nedēļām, pastāstīja Dzintars. Taujāts, vai šāds lēmums varētu būt saistīts ar Bordāna vēršanos pret maksātnespējas administratoriem, Dzintars atbildēja: “Protams, ka nē”.

Izskatās, ka Nacionālā apvienība mēģina izrēķināties ar labi strādājošu tieslietu ministru, kurš pieteicis sabiedrībai svarīgas reformas, šādu viedokli pauda Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa. Āboltiņa, kura pati savulaik bijusi tieslietu ministre, ļoti pozitīvi vērtē tieslietu ministra Bordāna darbību. Viņa uzskata, ka patiesais iemesls VL-TB/LNNK lēmumam atsaukt Bordānu no šī amata varētu būt Bordāna pieteiktās reformas, savukārt oficiāli nosauktais iemesls ir “formāls un izdomāts”.

Bordānu tieslietu ministra amatā Saeima apstiprināja pagājušā gada 5.jūlijā.

Taču Ministru kabineta iekārtas likums stingri nosaka kārtību, kā no amata var atbrīvot ministru. Likuma 20.pants noteic, ka ministrs var atkāpties, iesniedzot Ministru prezidentam attiecīgu iesniegumu, Saeima ministram var izteikt neuzticību, kā arī Ministru prezidents pats var atbrīvot ministru no amata.

Savukārt valdību veidojošo partiju koalīcijas līguma 4.6. punkts nosaka, ka partijām ir pienākums “rakstiski informēt pārējos sadarbības partnerus un Ministru prezidentu par iecerētu ministra atsaukšanu vismaz vienu nedēļu pirms šāda lēmuma galīgās pieņemšanas”.

Ir.lv jau rakstīja, ka NA frakciju Saeimā atstāja deputāts Dainis Stalts, kurš ir biedrības “Demokrātiskie patrioti” biedrs. Viņš arī cēla gaismā apgalvojumu, ka apvienības valdes sēdes notikušas arī Antonijas ielā 7, kur atrodas dažu Latvijas ietekmīgāko maksātnespējas administratoru kantoris. Viens no viņiem – Aigars Lūsis – pērnvasar kļuva par Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru, bet tagad ir VL – TB/LNNK ģenerālsekretārs.

Žurnāls “Ir” pētījis arī dīvainās sakritības desmitos maksātnespējas procesu, kur pamatshēma ir vienkārša – “pareizo” administratoru šaura un savstarpēji saistīta loka pārziņā esošas lietas nonāk pie “pareizajiem” tiesnešiem, kuri tās tad atrisina “pareizi”.

Tieslietu ministrs Bordāns bija iecerējis būtiskas izmaiņas maksātnespējas administratoru darbības regulācijā. Par to viņš šonedēļ informēja sabiedrību, solot priekšlikumus iesniegt arī Saeimā, kur patlaban īpaši izveidotā darba grupā norit darbs pie izmaiņām Maksātnespējas likumā.

Ministra priekšlikumi paredz maksātnespējas administratora pielīdzināšanu valsts amatpersonai. Tas nodrošinātu, ka administrators atbildīgi veiktu savus uzdevumus un nebūtu ieinteresēts kādas puses interešu aizstāvībā maksātnespējas procesa norises laikā. Tas nozīmētu arī to, ka turpmāk administratora pienākumos ietilptu savu ienākumu deklarēšana, kā arī tam būtu ierobežojumi amata darbību savienošanā. Proti, arī par administratoru būtu piemērojamas likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” normas.

NA paziņojusi arī, ka Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, kura tagad pilda biedrības „Demokrātiskie patrioti” valdes priekšsēdētājas pienākumus, vairs nav uzskatāma par apvienības pārstāvi.

NA uzskata, ka jaunu partiju veidošana īsi pirms vēlēšanām sadrumstalo nacionāli domājošo pilsoņu spēkus, un var stiprināt Saskaņas centra pozīcijas.

(papildināta ar Valda Dombrovska viedokli)

Komentāri (286)

ligakalnina 01.11.2013. 15.37

Nu, gaidīsim, kad nākamais TM kandidāts no NA būs Lūsis, vai kāds no tās viņa blēžu bandas, kurš, kā izskatās, bija tas, kurš lobēja NA to Bordāna izslēgšanu pat par retoriku vien, kas, kaut kādā veidā, kā jau te minēja, skar Lūša biznesu.
NA strauji iet pa TBLNNK taciņu, un arī nokļūs turpat.
Bordāns, protams, bija pelnījis nosodījumu, bet, par politisko populismu, nekompetenci, un Lemberga interešu lobēšanu, ko apturēja Dombrovskis, bet, to jau NA nemin, atrasts skaidrs iegansts, nevis iemesls.
Īsi sakot, pat Bordāns priekš NA bija neadekvāti godīgs, kompetents un principiāls, ņemot vērā viņu vispārējo līmeni un absolūto tur valdošo muļķību, liekulību, populismu, un bezprincipialitāti.

+39
-8
Atbildēt

13

    Vineta > ligakalnina 02.11.2013. 11.04

    Optiskais Tēmeklis
    Varu iedomāties piepļūtīto Aerodium vēja tuneli, ko iemēģinājuši Ozols un Šļesers un viņa zilie komjaunieši.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 01.11.2013. 16.02

    Ha, ha, ha dzeri – redz kāds tu pēkšņi esi kļuvis par Bordāna aizstāvi. Bordāns patiešām bija labs ministrs, daudzas pareizas lietas darīja, sākot ar čļena nojaukšanas atbalstu, beidzot ar maksātnespējas administratoru lietas sakārtošanu, bet ko tas dos politiski, ja vēlēšanās kandidēs no DP?

    +7
    -11
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 01.11.2013. 17.05

    zirnekliene Šeloba Bet kāpēc Bordāns nevarēja pildīt pienākumus līdz nākamajai Saeimai arī tad, ja nākamjās vēlēšanās taisās startēt no DP saraksta? Kur problēma?
    _________________________
    problēma tur, ka jebkura partija ir politiska struktūra, kurai īpaši pirms vēlēšanām vajadzīga politiska atskaite. Kā to izdarīt, ja nav ministra?

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 01.11.2013. 16.48

    zirneklien – Tev megabrilles laikam vajag , lai saprastu kur problēma :) :) :)

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > ligakalnina 01.11.2013. 16.53

    Tak skaidrs, diemžēl, kur tā problēma… arī bez brillēm.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 01.11.2013. 17.03

    zirnekliene – plikajos vēderos pie – 15 C ? :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 02.11.2013. 10.37

    Klusais, pamēģini… kaut uz brīdi … iedomāties Lūsi un Sprūdu ar plikiem vēderiem un lāpām rokās pie — 15 Celsijiem! :)

    Un garām iet Dombrovskis ar Vilku, duetā repojot: “No latiem lāpas vajadzēja, no latiem!”

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    cheszz > ligakalnina 01.11.2013. 16.11

    Kāpēc nedos? Pēc RP paziņojumiem par sarkano līniju dzēšanu un iespējamo sadarbību ar ZZS vairs nedomāju par viņiem balsot. Labprāt izskatīšu DP variantu. Stalts un Bordāns atstāj godīgu un principiālu cilvēku iespaidu.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 01.11.2013. 16.09

    Kur tu redzi “aizstāvi”, kā parasti, nespēj saskatīt nianses?
    Izlasi visu komentāru.
    Viss skatāms salīdzinājumos, uz vispārējā NA alu cilvēku fona Bordāns izskatijās pat kaut cik izglītots un civilizēts, viņa trūkumus es jau minēju.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > ligakalnina 01.11.2013. 22.20

    Nē ,Džeri, nevis iet pa TB/LNNK taciņu, bet iet TB/LNNK īsā saitē, jo nav jau sava viedokļa.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > ligakalnina 02.11.2013. 02.24

    Ko tas POLITISKI dos? Nu, gan jautājums! Valsts (nevis maksātnespējas administratoru, kuri izlaupa valsti,) labā var strādāt jebkurā partijā, kuras statūti ved uz valsts sakārtošanu, un arī tiek konsekventi ievēroti.
    NA ir pretrunu pilna un tendēta uz netīrām un destruktīvām darbībām valsts līmenī. Tas ir graujoši!

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > ligakalnina 01.11.2013. 16.15

    Bet kāpēc Bordāns nevarēja pildīt pienākumus līdz nākamajai Saeimai arī tad, ja nākamjās vēlēšanās taisās startēt no DP saraksta? Kur problēma?

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 01.11.2013. 16.18

    Ļoti daudzi vīlušies NA,un arī RP, un tas varētu būt nākamais DP elektorāts, es arī tā domāju.
    Kaut cik gudrs un izglītots nacionāli, bet, arī eiropeiski noskaņots cilvēks taču nebalsos par Iesalnieku vai Parādnieku, vai Naudiņu, bet, par Staltu un Bordānu vēl var balsot, tiem, tomēr cits līmenis.

    +17
    -7
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 01.11.2013. 15.20

Nu re…Uzdrošinājās nostāties pret maksātnespējas administrātoriem. Nolidoja no amata.
NA konsekventi tur līniju…Maksātnespēja pāri visam!

+41
-11
Atbildēt

1

    piziks > Jānis Derkusovs 02.11.2013. 12.35

    Uber Alles, uber Alles! + Sojuz ņerušimij pridurkov nahaļnih.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

andris902 01.11.2013. 15.09

….hmmm…Tev nebūs pacelt roku pret maksātnespējas administratoriem, Bordān!…. :))

+42
-13
Atbildēt

10

    lebronj2356 > andris902 01.11.2013. 15.15

    Šlesera folklora līdz zaļajiem jaunlaicēniem atnākusi ?:) tālu gan esat tikuši….

    +15
    -24
    Atbildēt

    0

    Līva > andris902 02.11.2013. 17.10

    ZanE
    NA, tev nebūs pacelt roku pret NĪ spekulantiem, ierobežojot UA!

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Vineta > andris902 03.11.2013. 01.41

    Varbūt kāds no pidrillām vai iecietīgajiem man paskaidros, kāpēc nav labi, kad nauda ienāk valsts kasē?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > andris902 03.11.2013. 09.47

    Tā arī nesapratu. Pidrillas ē-ūūūūū!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Vineta > andris902 02.11.2013. 21.06

    jautajums_4
    Un tā vietā tiek piedāvāts vienkārši tirgot UA par naudu.
    Reti ciniska pieeja problēmas risināšanai.

    Kādi morāli kropļi tomēr mēdz būt!!!
    Kad rebes ar UA taisa čekas pederasti, bet valstij tiek piga, tas viņiem ir labi, kad valsts par piesārņojumu var saņemt kompensāciju, kaut nelielu, tas jau viņiem skaitās noziegums.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 02.11.2013. 18.33

    jautājums_4. Reti ciniska pieeja problēmas risināšanai.
    _____________________
    Tāds apgalvojums man atgādina priesteri, kurš šausta baznīcēnus ar elles briesmām, bet pats uzmācās mazgadīgiem koristiem:):):)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Vineta > andris902 03.11.2013. 13.05

    klusais
    Jā, “draugs”. Paskaidro, kapēc slikti, kad valsts saņemtu kompensāciju par demogrāfisko piesārņojumu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andris902 03.11.2013. 10.14

    draugus centies sasaukt ? :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > andris902 02.11.2013. 18.43

    >lno
    Un Tev tā bieži fantāzijas par mazgadīgiem koristiem?
    Es esmu luterānis,mums nav kora zēnu.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > andris902 02.11.2013. 18.23

    >Māra Krontāle
    Rokas nost no nekustājiem īpašumiem- tā tiešām varētu būt NA devīze.
    Un tā vietā tiek piedāvāts vienkārši tirgot UA par naudu.
    Reti ciniska pieeja problēmas risināšanai.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu