Re:Baltica: Neo lietā “cietusī” varētu būt ABLV Bank • IR.lv

Re:Baltica: Neo lietā “cietusī” varētu būt ABLV Bank

23
Ilmārs Poikāns. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Prokuratūra neatklāj bankas nosaukumu

Pret Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieku Ilmāru Poikānu jeb tā dēvēto Neo sāktajā krimināllietā kā cietusī atzīta kāda privāta kredītiestāde. Cietušās kredītiestādes identitāte netiek atklāta, tomēr Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra „Re:Baltica” veiktā analīze liecina, ka tā varētu būt a/s „ABLV Bank”.

Jau rakstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Poikāna krimināllietu plāno sākt skatīt 2014.gada aprīlī. Pamatojoties uz to, ka lieta saistīta ar komercnoslēpumu, iespējams, to izskatīs slēgtā sēdē.

Neo 2010.gada sākumā publiskoja datus par dažādu valsts un pašvaldību uzņēmumu un iestāžu darbinieku atalgojumu, tai skaitā arī „Parex” bankā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), „Latvenergo” un Latvijas Bankā, kas krīzes skartajā sabiedrībā radīja sašutumu.

Poikāns, izmantojot nepilnības Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanās sistēmā, kopumā ieguva aptuveni 7,4 miljonus dokumentu. Tomēr viņš publiskoja tikai par nodokļu maksātāju naudu uzturēto iestāžu un uzņēmumu algu sarakstus. Informācija par privātajiem uzņēmumiem sabiedrībai netika atklāta.

Pērn augustā prokuratūra izbeidza kriminālprocesu daļā pret Poikānu, atzīstot, ka viņš VID sistēmas datu bāzi nav uzlauzis. Tomēr tagad pastāv iespēja, ka Poikāns var nonākt cietumā, jo pret viņu sāktajā krimināllietā kā cietusī ir atzīta kāda privāta kredītiestāde.

Izpētot lēmumu par Poikāna saukšanu pie kriminālatbildības, „Re:Baltica” noskaidrojusi, ka bankas nosaukums sastāv vismaz no divām daļām, un otrā ir pavisam īsa, piemēram, varētu būt divi burti – AS.

Saskaņā ar FKTK informāciju no 20 Latvijā reģistrētajām bankām tikai piecām apzīmējums AS ir nosaukuma beigās – ABLV Bank AS, Baltikums Bank AS, Swedbank AS, Bank M2M Europe AS, kā arī Rigensis Bank AS.

„Bank M2M Europe”, kas izveidota uz Latvijas Biznesa bankas pamata, sāka darboties tikai šā gada jūlijā. No atlikušajām četrām bankām „Baltikums Bank AS”, „Swedbank AS” un „Rigensis Bank AS” „Re:Baltica” informēja, ka tām nav saistības ar Poikāna krimināllietu. Savukārt „ABLV Bank AS” sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Ilmārs Jargans norādīja, ka “par šo lietu banka nekādus komentārus nevar sniegt”.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga skaidroja, ka prokurore cietušās kredītiestādes nosaukumu neatklāj.

“Man šķiet dīvaina un apšaubāma bankas motivācija vēlēties būt par cietušo Neo lietā – dati nav publicēti, materiālie zaudējumi nav nodarīti, bet tagad jāuztraucas par tās identitātes nonākšanu atklātībā,” „Re:Baltica” teica pats apsūdzētais Poikāns.

No lēmuma par Poikāna saukšanu pie kriminālatbildības, ko viņš pats ar aizkrāsotiem sensitīvajiem datiem publiskojis internetā, izriet – Poikāns kopā ar citiem dokumentiem, lejuplādējis arī konkrētās kredītdiestādes datus par darbinieku atalgojumu un daļēji arī klientiem. Tādēļ viņš tiek apsūdzēts par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un komercnoslēpuma saturošu ziņu neatļautu iegūšanu un izpaušanu. Iespējamais sods par šiem nodarījumiem ir piespiedu darbs, naudas sods vai cietumsods uz laiku līdz diviem gadiem.

Visu „Re:Baltica” pētījumu lasiet šeit.

 

Komentāri (23)

lebronj2356 01.11.2013. 09.27

Ko var gribēt no puskrimināla pisnesa, kas barojās no nerezidentu naudas ?!

+11
-3
Atbildēt

1

    kkristaps > lebronj2356 01.11.2013. 09.37

    No kuru nerezidentu naudas tad barojās puskriminālais elements Poikāns?

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

Kristīne 01.11.2013. 12.45

Nu tad ABLV bank ir jāsūdz tiesā VID par tās datu publiskošanu, un VID var mēģināt ar regresa prasību vērsties pret līkrocīšiem programmētājiem.

+3
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 01.11.2013. 13.21

Es ceru, ka VID vismaz tik daudz IR pārliecinājies, ka ABLV ir godīgs nodokļu maksātājs, un nav nekāds “shēmotājs un optimizētājs”:)

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu