Avīze: ASV spiegošanas operācijas saistītas ar "Google" un "Yahoo" • IR.lv

Avīze: ASV spiegošanas operācijas saistītas ar “Google” un “Yahoo”

23
Interneta giganta "Google" ēka Ņujorkā. Foto: EPA/LETA

ASV specdienesti izspiegojuši arī kardinālus pirms Vatikāna konklāva

ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) spiegošanas operācijas saistītas ar ASV interneta gigantu “Google” un “Yahoo” datu centriem visā pasaulē, trešdien vēsta laikraksts “The Washington Post”.

Tikmēr Itālijas nedēļas žurnāls “Panorama” ziņo, ka ASV slepenie dienesti izspiegojuši arī katoļu baznīcas kardinālus pirms šā gada martā aizvadītā konklāva, kurā tika izraudzīts jaunais pāvests.

Kā liecina informācija, ko “The Washington Post” ieguvis no bijušā NSA darbinieka Edvarda Snoudena publiskotajiem datiem un intervijām ar amatpersonām, ASV spiegošanas operācijām pieejami dati no miljoniem “Goolge” un “Yahoo” lietotāju kontu.

Šai NSA programmai dots nosaukums MUSCULAR, un tā tiek pārvaldīta kopā ar Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūru GCHQ. Aģentūrām ir iespēja pārtvert datu plūsmu no minēto ASV interneta gigantu izmantotajiem optisko šķiedru kabeļiem.

Kā teikts laikraksta rīcībā nonākušajā slepenajā dokumentā, kas datēts ar 2013.gada 9.janvāri, iepriekšējo 30 dienu laikā iegūts 181 miljons ierakstu, sākot no e-pastu metadatiem līdz pat tādiem failiem kā tekstuāla, audio un video informācija.

Šis dokuments liecina, ka NSA datu pārtveršanu veic ārpus ASV teritorijas, un pārvaldei slepenu piekļuvi šiem datiem nodrošina kāds telekomunikāciju sakaru nodrošinātājs, taču šī uzņēmuma nosaukums nav minēts.

Datu pārtveršana ārpus ASV teritorijas nodrošina NSA lielāku rīcības brīvību nekā Savienotajās Valstīs, kur šādam mērķim varētu būt vajadzīga tiesas piekrišana, skaidro “The Washington Post”.

Nedz NSA, nedz kompānijas “Google” un “Yahoo” izskanējušo informāciju vēl nav komentējušas.

Slepenā Vatikāna slepenā izspiegošana

ASV “Nacionālās drošības pārvalde (NSA) noklausījās arī pāvesta sarunas,” liecina Itālijas izdevuma “Panorama” rīcībā nonākusī informācija. Pārvalde noklausījusies telefona sarunas ar Vatikānu, tai skaitā noklausīta arī mītne, kurā pirms ievēlēšanas pāvesta amatā bija apmeties tolaik vēl Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, ziņo LETA/AFP.

Tīmekļa vietne “Cryptome” ziņo, ka laika posmā no 2012.gada decembra līdz 2013.gada janvāra sākumam ASV specdienesti Itālijā ievākuši datus par 46 miljoniem telefonsarunu. Starp tiem “acīmredzot ir arī zvani no Vatikāna un uz to,” secina “Panorama”.

“Pastāv bažas, ka lielā amerikāņu auss turpināja noklausīties prelāta sarunas līdz pat konklāva priekšvakaram,” raksta žurnāls. “Saskaņā ar [tīmekļa mediju] “WikiLeaks” Bergoljo bijis amerikāņu slepeno dienestu interešu lokā kopš 2005.gada,” piebilst izdevums.

Vatikānā noklausītās sarunas tikušas iedalītas četrās kategorijās – “nolūks tikt pie varas,” “finanšu sistēmas apdraudējums,” “ārpolitikas mērķi” un “cilvēktiesības”.

Komentējot medijos izskanējušo informāciju, Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi norādījis, ka “mēs par to neko neesam dzirdējuši un tas mūs nesatrauc”. Ja ziņas par sarunu noklausīšanos Vatikānā izrādīsies patiesas, tas varētu būt smags trieciens Vatikānam, kas tiek uzskatīts par ārkārtīgi slepenu institūciju.

 

Komentāri (23)

    Guncītis > Inese 31.10.2013. 08.38

    NSA Denies It Eavesdropped on Vatican; says allegations in unsourced Panorama article “not true” http://t.co/OcmDp5Ii9o
    Viena cilvēka apzināti nozagti dati, apzināti selektīvi atlasīti, un publicistiski uzpušķoti, var izraisīt sašutumu par lietām, kas specdienestiem IR jādara ikdienā. Veiksme un pacietīgs darbs rada rezultātus. Ir arī sēnalas.
    Gribētos lasīt rakstu par ušaka spiegu spēlēm. Vēl gribētos lasīt par to ko krievijas vēstniecība te izspiego.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese > Inese 31.10.2013. 08.52

    Un tu tici NSA? ))) Šitādu naivumu tavos gados ;)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

efeja60 31.10.2013. 11.55

Gūglam pieder android? Apsveicu jūs, viedtālruņu lietotājus! Lai varētu androidā ielādēt bezmaksas aplikācijas no google appstore, ir jāreģistrējas un jāpiekrīt sinhronizēt telefonā saglabātos kontaktus, attēlus, video un visu pārējo ar google serveri. Tādā veidā jūsu telefona saturs nonāk ASV specdienestu rīcībā ar laipnu jūsu piekrišanu.

0
0
Atbildēt

1

    efeja60 > efeja60 31.10.2013. 11.56

    ak jā, sms, zvanu arhīvs un viss pārējais arī un gan jau ka pašas sarunas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu