Aicina vākt parakstus legālo narkotiku tirdzniecības pārtraukšanai • IR.lv

Aicina vākt parakstus legālo narkotiku tirdzniecības pārtraukšanai

25
Policijas darbinieki pie "legālo narkotiku" tirgotavas Marijas ielā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Gandrīz trīstūkstoš cilvēku parakstījušies zem atklātās vēstules, aicinot pilnībā pārtraukt sintētisko un dabīgas izcelsmes kanabinoīdu nekontrolētu izplatīšanu

2721 skolas vecuma bērna vecāki, skolu darbinieki un Latvijā lielākās jauniešu ielu sporta un kultūras kustības „Ghetto Games” pārstāvji pirmdien, 28.oktobrī, vērsušies ar atklātu vēstuli pie valsts vadītājiem un pašvaldībām, kā arī ikviena, kas var ietekmēt likumu pieņemšanu, ar lūgumu un ierosinājumiem nekavējoties veikt izmaiņas likumdošanā, lai efektīvi apkarotu tā saucamo „legālo” narkotiku izplatību.

Atklātās vēstules autori mudina visus Rīgas vecākus, skolu darbiniekus un ikvienu iedzīvotāju atbalstīt šos centienus un parakstīties interneta portālā „Manabalss.lv”, kur drīzumā tiks atvērta paraksta vietne, kā arī aicina pārējo Latvijas pašvaldību iedzīvotājus pievienoties šai iniciatīvai, organizējot parakstu vākšanu savās dzīvesvietās.

Pēdējo gadu laikā sintētisko kanabinoīdu un dabīgas izcelsmes apreibinošo vielu iegāde un lietošana Latvijas jauniešu vidū ir sasniegusi epidēmijas apmērus. Šīs apreibinošās vielas ir brīvi pieejamas daudzās tirdzniecības vietās, apdraudot bērnu attīstību, veselību un pat dzīvību. Savukārt „legālo” narkotiku tirgoņi ne tikai paliek nesodīti, bet gūst milzu peļņu, informē „Ghettto Games” kustības pārstāve Sanda Brūna.

Diemžēl ierobežotas ir tiesībsargājošo iestāžu un pašvaldību dienestu iespējas cīnīties ar šiem „legālo” narkotiku tirgoņiem. Šie tirgotāji tiek sodīti par mazumtirdzniecības pārkāpumiem, ugunsdrošības noteikumu neievērošanu, nelikumīgu būvniecību vai tirdzniecību ekspluatācijā nenodotās telpās, taču šī rīcība nerisina problēmu, tāpēc nav efektīva. Sodītās firmas turpina savu darbu pēc jau ierastas un likumā atļautas shēmas, proti, esošais uzņēmums tiek likvidēts, bet tā vietā nodibināts jauns.

Vēstulē teikts, ka arī apreibinošo vielu aizliegšana nav efektīva, jo, piemēram, 2012.gada likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” narkotisko vielu saraksts tika papildināts ar 33 jaunām narkotiskām vielām. “Lai iekļautu šīs vielas aizliegto vielu sarakstā bija nepieciešami divi gadi, bet šajā laikā tirgū ieplūda 90 jaunas sintezētas vielas,” ir sašutuši vēstules autori.

Atklātās vēstules autori uzskata, ka vienīgais iespējamais risinājums „legālo” narkotiku tirdzniecības izskaušanai ir ieviest aizliegumu mazumtirdzniecībā pārdot sintētiskos kanabinoīdus un dabīgas izcelsmes apreibinošas vielas, izņemot oficiālās farmācijas produktu izplatīšanas vietas – aptiekas vai ar licencēšanu regulētās specializētās tirdzniecības vietās. Tādējādi ikvienam, kurš tirgos kādu „nekaitīgu” augu maisījumu, tiks piemērots nevis administratīvais sods, bet kriminālatbildība.

Vēstules autori aicina steidzamības kārtā veikt izmaiņas likumā, lai pilnībā pārtrauktu sintētisko un dabīgas izcelsmes kanabinoīdu nekontrolētu izplatīšanu.

 

Komentāri (25)

janazakovica 28.10.2013. 16.09

kass vispar ielobeja so pasakumu un izdomaja tacu nosaukumu..LEGALAS NARKOTIKAS..kaa dzeimsam bondam atlauju uz slepkavibu..

+2
-1
Atbildēt

0

ilzezeebolde 28.10.2013. 13.54

Legalizējot dabīgo marihuānu, sintētikas problēma izzudīs pati no sevis.

+5
-4
Atbildēt

2

    kkristaps > ilzezeebolde 28.10.2013. 15.43

    Un legalizējot tādus “dabīgus produktus”, kā, piemēram, meskalīnu vai psilocibīnu, vispār iestātos laimes valstība, vai ne?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > ilzezeebolde 25.11.2013. 13.49

    Laimes valstība automātiski neiestājas vispār, bet šāda bezjēdzīga aizlieguma likvidācija noteikti uzlabo brīvību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 28.10.2013. 18.58

Jā, Holandei kajuk .. Beigas viņem jau drīz. Visa tauta jau no paša rīta to vien domā, kā iepīpēt zāli un neko nedarīt visu dienu :(
Tikai nez kāpēc tā ir viena no attīstītākajām pasaules valstīm un vietējiem iedzīvotājiem šis atļautais kaifs nemaz īpaši neinteresē Par kaut kādiem surogātu draņķiem vispār nav ko runāt.
Viņiem ir citas vērības un ir par ko un kāpēc dzīvot. Varbūt tas ir galvenais ?
Protams, ka Holandi tūliņ piežmiegs un žmiedz starptautiskā narkomafija (ne tikai kriminālā, bet arī ar viņiem cieši saistītā – politiskā), jo tad šai liela naudiņa aiziet gar kasi.
Par narkotiku tirzniecības pārņemšanu valstu kontrolē nemaz negribas rakstīt, jo tad sāksies nekad neguļošo antiņu masveida sašutums. Viņi labāk novēlēs visu naudu narkoimafijai, nekā valsts budžetam. Un lai pirmais met akmeni tas, kas teiks ,ka alkohols un tabaka nav narkotikas.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu