Skaties tiešraidi: LU diskusija par Satversmes preambulu • IR.lv

Skaties tiešraidi: LU diskusija par Satversmes preambulu

35
Foto: Raitis Plauks, F64

Latvijas Universitātes aulā šodien notiek konference, veltīta Satversmes preambulai

Latvijas Universitātes Lielajā aulā piektdien, 25.oktobrī, plkst. 12.30 notiks Latvijas Republikas Satversmes preambulas izveidei veltīta konference „Latvijas valsts pamatu atspoguļojums izvērstā Satversmes preambulā – ideja un iespējamais saturs”. To rīko Saeima un Saeimas Juridiskā komisija sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Konferenci varēs vērot tiešraidē šeit.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (vienotība) un LU mācību prorektors Andris Kangro. Par preambulas priekšlikumu uzrunāt klātesošos aicināti Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits, kā arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Baltijas valstu pieredzē aicināti dalīties Mīkola Romera Universitātes Juridiskās fakultātes Konstitucionālo un administratīvo tiesību direktore Milda Vaiņute (Milda Vainiutė) no Lietuvas un Igaunijas parlamenta Konstitucionālās komisijas priekšsēdētājs Raits Maruste (Rait Maruste).

Savukārt preambulas priekšlikuma izvērtējumu aicināti sniegt akadēmiķis Jānis Stradiņš, LU Juridiskās fakultātes lektors un Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, LU lektors un Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību komisijas loceklis Lauris Liepa, Biznesa augstskolas Turība profesors Aivars Endziņš un rakstniece Māra Zālīte.

Tāpat plānots, ka klātesošos uzrunās Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docents Ivars Ījabs, bijusī Latvijas PSR Augstākās padomes deputāte, 4.maija Deklarācijas kluba biedre Velta Čebotarenoka, LU Latvijas Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe profesore Maija Kūle, LU asociētais profesors Valdis Muktupāvels, kā arī Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Konferences noslēgumā paredzēts uzklausīt Saeimas frakciju pārstāvju viedokļus par Satversmes preambulas projektu.

Satversmes preambulas projektam veltīto konferenci rīko Saeimas Juridiskā komisija sadarbībā ar Latvijas Universitāti. Konferenci informatīvi atbalsta izdevums „Jurista Vārds”.

Konferences mērķis ir uzklausīt Latvijas un citu Baltijas valstu ekspertus, kā arī Saeimas frakciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, lai sabiedrībā veicinātu diskusiju par Satversmes preambulas nepieciešamību un tās saturu.

 

Komentāri (35)

ilmisimo 25.10.2013. 12.18

http://www.la.lv/latviska-identitate-ka-tilts/……………
…valsts institūcijas nebija atradušas laiku pievērsties Satversmes preambulas projekta izstrādei. Tāpēc atzinību ir pelnījis profesors E. Levits, kas, būdams iepriekš minētās komisijas priekšsēdētājs, ir izstrādājis preambulas projektu. Ar sava projekta versijām viņš ir iepazīstinājis Latvijas juristus un politiķus jau kopš šī gada vasaras sākuma.

Tāpēc neticama ir saceltā ažiotāža ap šo projektu. No “Saskaņas centra” atsevišķu politiķu puses projekta autors un tie, kas piedalījušies tā apspriešanā, tiek vainoti konstitūcijas “prihvatizācijā” vai pat valsts apvērsuma organizēšanā. Atsevišķi t.s. “liberālie “pētnieki”, kuru vidū ir pat tādi, kas saņem algu no valsts budžeta, preambulas projektam piedēvē rasismu un dēvē to par “pirmsholokausta ideju”.

Protams, ka demokrātiskā sabiedrībā nav iespējama situācija, kad visi domātu vienādi. Taču vienlaikus šķiet, ka šie “pētnieki” balansē uz robežas, kas šķir akadēmisko brīvību no naida kurināšanas un Levita kunga goda un cieņas aizskaršanas.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
http://www.la.lv/latviska-identitate-ka-tilts/

+6
-3
Atbildēt

0

buchamona 25.10.2013. 16.22

Klausos šobrīd, ko Kūle runā, ļoti pareizi runā :) Žēl, ka diez vai to varēs visu izlasīt vēlreiz.

+2
-1
Atbildēt

2

    Sanšains > buchamona 25.10.2013. 16.37

    Šķiet, ir pamats cerēt, ka vēlāk tiešraides ieraksts būs pieejams šeit http://www.lu.lv/par/mediji/video/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 25.10.2013. 18.15

    Tur daudz kas bija ievērības cienīgs.
    Endziņš nebeidz pārsteigt. Domāju, ka saņēma cienīgas atbildes. Pelnītas. Ievērības cienīgs IR D. Īvāna atgadinājums, ka Endziņš mēģināja uzlabot LPSR Konstitūciju pēc 4.maija deklarācijas!
    Paldies, Hari. Būs prieks vēlreiz noklausīties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 25.10.2013. 13.44

atlava izzagt savu valsti godmanim nopirk par tautas miljardu ls izzagtu zidu banku..tilti LM airbaltik valsts garantijas uz vel miljardu..bet NA luk grib preambulu..ar tadu tautas post padomju morali simts preambulas nepalidzes..jabut attirisanaas proceam…jasoda vainigie,..kaa francu revolicijaa…un tad var sakt domat par preambulaam..

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu