Pēc Lipmana izrunāšanās FKTK sāk administratīvo lietu • IR.lv

Pēc Lipmana izrunāšanās FKTK sāk administratīvo lietu

23
Kirovs Lipmans. Foto: Edijs Pālens, LETA

FKTK jau ilgāku laiku cenšas noskaidrot Lipmanu dominējošo stāvokli uzņēmumā “Grindeks”

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sākusi administratīvo lietu zāļu ražotājas a/s “Grindeks” akcionāru lietā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

“Grindeks” akcionārs Kirovs Lipmans trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “1:1” apliecināja, ka Lipmanu ģimenei pieder 62% “Grindeks” akciju, bet būs 75%. Šādu informāciju jau ilgāku laiku cenšas pierādīt FKTK. Uz norādi, ka par to bija jāinformē FKTK, Lipmans skaidroja, ka vēl nepieciešams norēķināties un tad par to tiks informēts banku uzraugs.

Akcijas būs uz Lipmana dēla vārda. “Kad akcijas oficiāli pāries uz dēla vārda, es informēšu [FKTK],” solīja uzņēmējs. “Ja man būs 51%, man jāpiedāvā visiem izpirkt akcijas, man nav tādas naudas,” skaidroja Lipmans. Viņš atzīmēja, ka viņam kopā ar sievu pieder 49,98% “Grindeks” akciju. Savukārt dēlam piederošās akcijas neveidojot situāciju, kad ģimenei ir kontrolpakete, šie noteikumi attiecoties uz laulātajiem.

Saskaņā ar finanšu instrumentu tirgus likumu citiem akcionāriem adresētu piedāvājumu atpirkt tiem piederošās akcijas obligāti izsaka persona vai personas, kas rīkojas saskaņoti, ja tās tieši vai netieši iegūst no akcijām izrietošās balsstiesības tādā daudzumā, ka šo personu balsstiesības sasniedz vai pārsniedz 50% no akciju sabiedrības balsstiesīgo akciju kopskaita.

“Grindeks” akcionāri aprīļa beigās bija Kirovs Lipmans (33,29%), Anna Lipmane (16,69%), “ABLV Private Equity Fund 2010” (11,38%), “Skandinaviska Enskilda banken” (nomināla turētājs) – 10,02%, “Swedbank AS Clients Account” (nomināla turētājs) – 8,84%, citi akcionāri – 19,78%, liecina farmācijas uzņēmuma publicētais finanšu pārskats par 2013.gada sešiem mēnešiem.

Auza informēja, ka FKTK “Grindeks” akcionāru pārbaudi sāka 2010.gadā pēc “ABLV Private Equity Fund” darījuma, bet, saņemot jaunu informāciju, pārbaude atsākās šā gada jūlijā. Pārbaudes mērķis ir noskaidrot, vai, iespējams, Kirovam Lipmanam un ar viņu saistītām personām ir vairākuma balsstiesības uzņēmumā un tādējādi būtu jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem. Šogad 2.oktobrī FKTK pieņēma lēmumu par administratīvās lietas sākšanu pret Kirovu un viņa dēlu Filipu Lipmaniem.

FKTK turpmākā rīcība būs atkarīga no administratīvās lietas virzības.

Sods par šādiem likuma pārkāpumu ir līdz 10 000 latu, kā arī personai ir pienākums izteikt piedāvājumu mazākuma akcionāriem. Likums arī paredz, ka persona nevar izmantot balsstiesības, kas izriet no tai piederošajām akcijām, ja tā likumā noteiktajā kārtībā neizsaka obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Persona var atsākt izmantot balsstiesības tikai tad, kad tā kaut vai ar kavēšanos, bet ir izpildījusi pienākumu par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu.

“Grindeks” akcijas tiek kotētas biržas “NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā.

 

Komentāri (23)

Kristīne 17.10.2013. 10.36

Ar to dominējošo stāvokli ir interesanti. Ja pārējos akcionārus Lipmana vadība apmierina, tad obligātais atpirkšanas pienākums šamajam neko nemaksā – viņš tiek uzskatīts par pietiekami uzticamu ļautiņu svešas naudas pārvaldīšanai, un nekas nav jāatpērk. Ja neapmierina – naudiņas vajag vairāk, bet – pats vainīgs.

+2
0
Atbildēt

0

dro 17.10.2013. 09.37

Pratinot Lipmani viens pret vienu skaistajai spulgacītei nebija vairs tās agresivitātes un enerģijas kā iepriekšējā raidījumā. Laikam pulveris tika izšauts pret veselības ministri?:)

+3
-2
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 17.10.2013. 13.40

Ir dzirdēts arī tāds teiciens: nesit tikai beigtu suni. Piemēram: vai varat iedomāties, ka pēc pilnīgi neinteresantā un “nedzīvā” Rungaiņa uzstāšanās vai Circenes/Viņķeles mūžīgās pļeperēšanas (nu pēc Circenes murkšķēšanas varbūt dakteris Apinis tikai histēriski iekvieksies!) kāds kaut ko ierosinātu – kādu izmeklēšanu utt. Nē! Tur jābūt cilvēkam, kuru klausīties ir interesanti! Jo – nesit tikai beigtu suni. :)

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu