EK aicina atsākt iestāšanās sarunas ar Turciju • IR.lv

EK aicina atsākt iestāšanās sarunas ar Turciju

20
Turcijas premjerministrs Radžips Erdogans uzrunā klausītājus. Fonā uz skatuves milzīgi viņa paša, kā arī Mustafas Kemala Ataturka portreti un Turcijas karogs. Foto: AFP/LETA

Turcijas Eiropas lietu ministrs: ES dienu no dienas attālinās no Turcijas

Eiropas Komisija (EK) trešdien nākusi klajā ar aicinājumu atsākt iestāšanās sarunas ar Turciju, neskatoties uz šovasar pieredzēto brutālo demonstrāciju apspiešanu, kā arī mudinājusi ļaut Albānijai spert pirmos soļus uz iespējamo dalību Eiropas Savienībā (ES).

Savā ikgadējā progresa ziņojumā par ES paplašināšanās procesu EK kritizējusi Turcijas valdību par “bezkompromisa nostāju, saskaroties ar opozīciju” un par “pārmērīga spēka” lietošanu pret demonstrantiem, kas vasaras sākumā izgāja ielās, protestējot pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana pieaugošo autoritārismu, ziņo LETA/AFP.

Tomēr, neskatoties uz šo kritiku, EK mudina ES dalībvalstis dot jaunu impulsu attiecībām ar Ankaru, atsākot iestāšanās sarunas.

Iestāšanās sarunas ar Turciju ES oficiāli sāka jau 2005.gadā, taču gan Kipras jautājuma dēļ, gan Vācijas un Francijas iebildumu dēļ jau trīs gadus faktiski tās ir pārtrauktas.

ES dalībvalstis jūnijā vienojās, ka sarunas atkal tiks atsāktas, taču Vācija un Nīderlande uzstāja, ka demonstrāciju brutālo apspiešanu dēļ tas nevar notikt agrāk kā rudenī pēc ikgadējā progresa ziņojuma publiskošanas.

Publiskotajā progresa ziņojumā līdztekus kritikai EK izteikusi atzinību par pēdējā gada laikā Ankaras veiktajām reformām, kā arī par sāktajām sarunām ar kurdu separātistiem, kuru mērķis ir pielikt punktu desmitgadēm ilgušajam bruņotajam konfliktam.

Neskatoties uz EK aicinājumu atsākt iestāšanās sarunas, Turcijas Eiropas lietu ministrs Egemens Bagišs jau paziņojis, ka ES “dienu pēc dienas attālinās no Turcijas”, vēsta aģentūra “Anatolia”. Viņš piebildis, ka Ankara esot gatava pievienoties ES, taču esot nogurusi no bezgalīgā iestāšanās sarunu procesa un “interese, kuru turki izrāda par dalību [ES], mazinās ar katru dienu”. Viņš arī nosodījis EK lēmumu progresa ziņojumu publicēt dienā, kad musulmaņi svin Upurēšanas svētkus.

Savā progresa ziņojumā EK arī aicinājusi piešķirt Albānijai oficiālas ES kandidātvalsts statusu. Komisija atzinīgi novērtējusi “gludo un kārtīgo” Albānijas parlamenta vēlēšanu norisi, kā arī uzteikusi Tirānas cīņu ar noziedzību un korupciju.

Tomēr vienlaikus EK brīdinājusi, ka kandidātvalsts statuss tiks piešķirts ar nosacījumu, ka Albānija “turpina aktīvu cīņu pret organizēto noziedzību un korupciju”, kā arī nostiprina likuma varu un pilsoņu pamattiesību ievērošanu.

Paredzēts, ka EK ziņojums tiks izvērtēts 22.oktobrī gaidāmajā dalībvalstu Eiropas lietu ministru sanāksmē. Ministri arī lems, vai atstāt spēkā jūnijā pieņemto lēmumu atvērt sarunās ar Turciju 22.sadaļu par reģionālo politiku.

Kopumā iestāšanās sarunu gaitā kandidātvalstīm jāpanāk vienošanās 35.sadaļās, taču Ankarai līdz šim izdevies slēgt tikai vienu no sarunu sadaļām. 2006.gadā ES iesaldēja sarunas astoņās citās sadaļās, jo Turcija atteicās atvērt savas ostas un lidlaukus satiksmei ar Kipru, lai gan tā bija to apsolījusi, iestājoties muitas ūnijā ar ES.

Ja ES tomēr atteiksies no nākamās sarunu sadaļas atvēršanas, pieaugs šaubas, vai Turcijai vispār ir kādas reālas iespējas jebkad pievienoties Eiropas valstu klubam.

 

Komentāri (20)

janis17 16.10.2013. 17.17

Bezjēdzība.

+2
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 16.10.2013. 19.02

kad biju pirms paaris gadiem Turcijaa , tad iztaujaajot vieteejo inteliģenci , naacu pie atziņas ka Eropa šiem vairs nav vajadziiga , tajaa laikaa kad Eiropu piemekleeja kriizes kataklizma , Turcijaa bija ekonomikas paceelums , un viņiem zudusi apetiite peec eirosavieniibas , apmeeram taa, sak , kad gribeejaam neņeemaat , a tagad mums nav vajadziigs , nezinu kaa situaacija uz šodienu mainiijusies , bet liekas ka Eiropai nepieciešamas svaigas asinis un ne jau no nabadziigiem saraceeņiem …

+1
-2
Atbildēt

3

    ineta_rr > Janka, Janic 17.10.2013. 01.51

    Jā, nacionālīši tiešām dzīvo citā pasaulē, tādā, kurā ES eksistēja jau 1987. gadā, kamēr mūsu pasaulē ES tika izveidota ar Māstrihtas līgumu, ko parakstīja 1992. gadā, ratificēja vairāk nekā gada laikā, bet spēkā stājās 1993. gada 1. novembrī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kastadtas > Janka, Janic 30.10.2013. 08.45

    Šeit var paskatīties ko par Turciju un turkiem domā Austrija Parlamentā, pieprasot turku sūtnim nopirkt biļeti atpakaļ uz Turciju tuvākajā dzelzceļa stacijā.
    Šī runa ir vienreizēja, izskatās, ka Eiropa sāka pamazām mosties no žīdu ieviestā multikulturālisma hipnozes.
    Viena ir tikai vācu valodā, bet otrais links ir ar tulkojuma uzrakstu angļu valodā.
    http://www.youtube.com/watch?v=7ijW3VnBsOQ

    http://www.stormfront.org/forum/t1002303/#post11644140

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Janka, Janic 16.10.2013. 21.29

    Nekādas “jaunas asinis” Eiropai nevajag, jātiek galā ar tām problēmām, kuras tai jau ir, nevis jāuzņem jaunas. Nu te neder salīdzinājums ar mums, sak mūs uzņēma, tagad atbalstīsim turku iestāšanos.
    Turcijas pieteikums dalībai Eiropas Savienībā iesniegts 1987. gada 14. aprīlī. Turcija kopš 1963. gada ir Eiropas Savienības (ES) un tās priekšteču organizāciju asociatīvā locekle.
    Tā, ka īsta progresa tur nav nekad bijis.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu