OECD padome pieņēmusi Latvijas iestāšanās "ceļa karti" • IR.lv

OECD padome pieņēmusi Latvijas iestāšanās “ceļa karti”

21
OECD ģenerālsekretārs Hosē Gurija. Foto: EPA/LETA

Decembrī Latvijā ieradīsies OECD tehniskā misijā, kuras laikā tiks sagatavots iestāšanās memorands

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) padomes priekšsēdētājs vakar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) informējis, ka tā pieņēmusi Latvijas iestāšanās “ceļa karti”, ziņo LETA.

Premjers trešdien intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” apstiprināja, ka vakar viņam bijusi telefonsaruna ar padomes priekšsēdētāju, kas apsveicis viņu ar šādu padomes lēmumu. Dombrovskis sacīja, ka decembrī Latvijā ieradīsies OECD tehniskā misijā, kuras laikā tiks sagatavots iestāšanās memorands.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norādīja, ka ar iestāšanās sarunu “ceļa kartes” apstiprināšanu formāli tiek sākts Latvijas iestāšanās process OECD, kas ietvers aktīvu darbu 21 OECD komitejā. Iestāšanās procesā īpaša nozīme būs ciešai un koordinētai sadarbībai starp nozaru ministrijām, valdību un parlamentu.

Ministrs uzsvēra, ka dalība OECD nodrošinās Latvijas valdību ar iespējami labāko analīzi, pētījumiem, rekomendācijām un risinājumiem gandrīz ikvienā ekonomiskās politikas jomā. “Mēs varam mācīties no savas pieredzes un kļūdām, vai arī balstīt savus ekonomiskās politikas lēmumus uz starptautiski salīdzināmiem pierādījumiem un citu valstu veiksmes stāstiem konkrētās jomās”, sacīja Rinkēvičs.

Nākamais iestāšanās procesa solis ir pozīciju gatavošana Latvijas sākotnējam memorandam, kurā tiks aprakstīts Latvijas viedoklis visās juridiskajās un politiskajās saistībās, kas izriet no katra OECD instrumenta.

Jau ziņots, ka šī “ceļa karte” iezīmēs pievienošanās plānu, nosacījumus, komitejas un instrumentus Latvijas virzībā uz OECD. Attiecīgi iestāšanās procesā Latvijai būs jāsagatavo sākotnējais iestāšanās memorands.

Bez tam iestāšanās procesā OECD gatavos padziļinātu Latvijas ekonomikas izvērtējumu, pie kura aktīvs darbs tiks sākts 2014.gadā.

Latviju jau apmeklēja OECD juridiskā dienesta vadītājs Nikola Bonuči, kurš bija sācis padziļinātas diskusijas par Latvijas pievienošanās procesu OECD, tādējādi uzsverot nepieciešamību Latvijai turpināt aktīvi piedalīties OECD komiteju darbā, tādējādi apliecinot savu gatavību pilnvērtīgai pārstāvībai OECD.

 

Komentāri (21)

silvija_vitina 16.10.2013. 11.56

Nu nesaprotu, kāpēc OECD (kuru turklāt cenšas izrunāt ķipa ou-ī-cī-dī) latviski vairs nav ESAO! Kāpēc ilgu laiku varēja, bet tagad vairs ne?!

+1
0
Atbildēt

0

Inese 16.10.2013. 11.57

Kas tā par debīlu kalku no angļu valodas – “ceļa karte”?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu