ES finanšu ministri vienojas par jaunu banku uzraudzības sistēmu • IR.lv

ES finanšu ministri vienojas par jaunu banku uzraudzības sistēmu

21
Nīderlandes finanšu ministrs un eirogrupas prezidents Jerūns Dijselblūms (no kreisās) un Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus. Foto: AFP/LETA

Tai darbs jāsāk no nākamā gada novembra

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri otrdien spēra svarīgu soli tuvāk banku savienības izveidei, apstiprinot Eiropas banku Vienotās uzraudzības mehānismu (SSM), ziņo LETA/AFP.

Kā ziņo “Spiegel.de”, no 2014.gada novembra aptuveni 130 eirozonas lielākās bankas nonaks tieši Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārraudzībā.

“Darīts! Vienotās uzraudzības mehānisms ES banku savienībai vienbalsīgi apstiprināts,” ziņojumā savā tvitera kontā norādīja ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāra Mišela Barnjē palīgs Džonatans Fauls.

To apstiprinājis arī Lietuvas finanšu ministrs Rimants Šadžus, kurš tviterī ierakstījis, ka šis lēmums “izveidos vienu no banku savienības balstiem, tādējādi palielinot uzticību Eiropas finanšu sistēmai”. Pēc šī galīgā ES dalībvalstu apstiprinājuma SSM darbību varētu sākt gada laikā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka SSM darbību sāks nākamā gada sākumā, taču tā ieviešanu aizkavēja nesaskaņas dalībvalstu starpā par šī mehānisma lomu un jo sevišķi par to, kā tas tiks attiecināts uz valstīm ārpus eirozonas.

Nākamais solis pēc SSM ir izveidot kopīgu mehānismu banku finanšu problēmu risināšanai (SRM), kuram varēs pieteikties arī dalībvalstis ārpus eirozonas, lai slēgtu bankas, kuras nevar glābt.

ES un Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas norāda, ka SRM ir ļoti svarīgs, lai papildinātu SSM.

SSM un SRM nodrošinās vispusīgu, vienotu regulu struktūru, kas paredzēta, lai izvairītos no nepieciešamības nodokļu maksātājiem finansēt pārmērīgi dārgās banku glābšanas, kas eirozonā novedušas pie taupības un recesijas vairāku gadu garumā.

Taču liela daļa dalībvalstu, tai skaitā Vācija, ir atturīgas šajā jautājumā, jo sevišķi par to, kā finansēt SRM darbību. Pagaidu risinājums varētu būt izmantot eirozonas glābšanas fondu – Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM) -, kas jau palīdzējis Spānijas bankām.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu