Lietuvā uz trim mēnešiem aizliedz PBK raidīt Krievijā veidotu saturu • IR.lv

Lietuvā uz trim mēnešiem aizliedz PBK raidīt Krievijā veidotu saturu

23
Foto: Lita Krone, LETA

Žurnālistu savienība: PBK raidījumus aizliegts raidīt tāpēc, ka tie saturēja dezinformāciju, nacionālā naida kurināšanu

Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK) trešdien pieņēma lēmumu uz trim mēnešiem apturēt to “Pirmā Baltijas kanāla” (PBK) pārraižu translēšanu, kuru saturs veidots Krievijā, Baltkrievijā un citās pie Eiropas Savienības (ES) nepiederošās valstīs, vēsta portāls “Lrytas.lt”.

“Tika pieņemts lēmums uz trim mēnešiem PBK apturēt programmu retranslāciju, kas veidotas trešajās valstīs, kuras ir ārpus ES. Tas ir aptuveni 70% PBK raidījumu. Par lēmumu vienbalsīgi nobalsoja visi desmit komisijas locekļi,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns.

Pats kanāls netiks atslēgts, bet, ja šo programmu pārraide netiks pārtraukta, tam draud licences anulēšana.

Komisijas locekļi uzsver, ka pārraidē “Cilvēks un likums”, kuras dēļ pieņemts šis lēmums, izskanējusi nepatiesa informācija, kas kurina nacionālās nesaskaņas un apmelo Lietuvas brīvības cīnītājus.

Tiesa, šis lēmums stāsies spēkā vienīgi tad, kad to apstiprinās Viļņas apriņķa administratīvā tiesa.

Komisija aicina Lietuvas televīzijas pakalpojumu sniedzējus sekot kompānijas “Cgates” pirmdien pieņemtajam lēmumam uz laiku atslēgt PBK, reaģējot uz daudzajām klientu sūdzībām, raksta LETA.

Lietuvas Žurnālistu savienības vadītājs un LRTK loceklis Daiņus Radzevičs sacīja, ka lēmums uz trim mēnešiem apturēt to PBK pārraižu translēšanu, kuru saturs veidots Krievijā, Baltkrievijā un citās valstīs ārpus ES pieņemts tādēļ, ka PBK pārkāpis likuma normu, kas aizliedz raidīt raidījumus, kuri satur dezinformāciju, nacionālā naida kurināšanu, pornogrāfiju u.tml. Likums paredz šādos gadījumos uz trim mēnešiem apturēt ārpus ES radīta satura raidīšanu.

“PBK raidījumu noskatījās gan divi neatkarīgi eksperti, gan arī LRTK locekļi un konstatēja, ka raidījums satur gan dezinformāciju, gan arī nacionālā naida kurināšanu. Saņēmām arī PBK skaidrojumu, ka programma saņemta no Krievijas īsi pirms tās raidīšanas un netika pārskatīta. PBK skaidroja, ka pieprasīta informācija no raidījuma veidotājiem, kā arī solīja, ka turpmāk saņemtās programmas netiks retranslētas uzreiz, bet tiks atrasts mehānisms, kā tās pirms rādīšanas izvērtēt,” sacīja Radzevičs.

Viņš piebilda, ka LRTK sagaida, ka Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) izvērtēs PBK rīcības atbilstību Latvijas likumdošanai, kas īpaši neatšķiroties no Lietuvas likumdošanas, un izvērtēs, kā tālāk var darboties licence tādam televīzijas kanālam, kura darbība ne līdz galam atbilst likumdošanai.

Pagaidām nav izdevies sazināties ar PBK programmas veidotājas – Latvijā reģistrētās SIA “Baltijas mediju alianse” – pārstāvjiem, lai uzzinātu viņu viedokli par LRTK lēmumu.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā telekanālā PBK rādītā pārraidē “Cilvēks un likums” pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem.

Minētajā raidījumā piedalījās Krievijas pilsonis, bijušais Padomju Savienības Valsts drošības komitejas specvienības “Alfa” komandieris Mihails Golovatovs, ko Lietuva jau 22 gadus grib saukt pie atbildības saistībā ar uzbrukumu Viļņas televīzijas tornim, kā arī Lietuvas Komunistiskās partijas darbonis Aļģimants Naudžūns un bijušais Lietuvas PSR prokurors Antans Petrausks.

Pārraidē tika apgalvots, ka uzbrukumā neesot bijis neviena upura, kura nāvē būtu vainojama padomju armija, un viss notikušais esot liela Lietuvas varas iestāžu provokācija.

LRTK vērsās pie Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), jo PBK ir reģistrēts Latvijā. NEPLP Baltijas valstīs, arī Latvijā, demonstrēto raidījumu “Cilvēks un likums” vērtēs ceturtdien, 10.oktobrī.

 

Komentāri (23)

ligakalnina 10.10.2013. 08.59

Ja Latvija nesekos Lietuvas piemēram pēc tā “čelovek i zakon” raidījuma, kas izgāja ārpus visiem rāmjiem, un neatslēgs to absolūti melīgo un amorālo PBK, tad mēs esam vienkātrši niecības un vergi pēc savas mentalitātes.
Jo Staļins un Gebelss, salīdzinot ar šo raidījumu, nobāl.
Ir lietas, ko normāli cilvēki un normālas valstis nevar atstāt bez ievērības, lai ko tas arī nemaksātu, ja, protams, tām piemīt tāda lieta, kā pašcieņa.
Lietuviešiem tā piemīt, un kā ir ar mums?

+13
-1
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.10.2013. 11.57

Ja Latvija tiešām aizklapēs PBK (kas jau sen godam nopelnīts), sagaidīsim no mūsu rietumu kaimiņiem, sarkaniem, zaļiem un citiem progresīviem, ne tikai kviekšanu par preses brīvību. Uzradīsies kaudze labi algotu un arī bezmaksas demokrātu, kas piebļaus pasauli par fašisma atdzimšanu, raganu prāvām un vēl visu, ko saimnieks pasuflēs.
Nekad neesmu varējis saprast, kāpēc demokrātiskās valstīs vienas cūcīgas grāmatas var mierīgi aizliegt, bet citas, daudz melīgākas un asinskārākas, drukāt lielās tirāžās. Tas pats par filmām un televīziju.

+9
-1
Atbildēt

1

    buchamona > Aivars Krauklis 10.10.2013. 12.43

    Ja troksnis tiek celts par vārda brīvības “apspiešanu”, kontekstā, kurš satur LR okupācijas faktu, deportācijas, vai, kā šinī gadījumā, mēģinājumus neseno vēsturi apgriezt ar “kājām gaisā”, tad tas Latvijai nāks tikai par labu. Būs iemesls un auditorija, lai parunātu par tēmu, kas tie tādi kremlini ir šodien un ko ar viņiem vajadzētu iesākt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 10.10.2013. 12.05

Varu galvot, ka Latvijas drošības dienesti tikai pakratīs pirkstu un norādīs, lai PBK tā vairāk nedara, jo esam tik toleranti, ka ļaujam sev kāpt uz galvas- ar iemeslu, ka tak jāievēro cilvēktiesības utt.
Būs simts atrunas- ka tas nav tik viennozīmīgi, ka jāveido komisija izpētes darba grupas izveidei, ka nevar bojāt attiecības, ka vajag starptautisku izvērtējumu, ka… Tikmēr Krievijas nacionālšovinisti turpinās taisīt uz galvas…
Vienīgā valsts, no kuras krievi nebrauc prom, ir Latvija (jā, brauc prom pat no Baltkrievijas). Kāpēc? Tāpēc ka viņiem te patīk. Latvieši lien uz vēdera viņu priekšā..

+8
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Ieva 10.10.2013. 12.18

    Protams, ka nevar būt „viennozīmīgi” – par to, ka pirms politiķu lēmuma par aizklapēšanu vēsturniekiem nepieciešams precizēt, „kā tur īsti bija” jau noskanēja pa radio. Mūsu pašu, LR-1.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu