Premjers: Panākta vienošanās par iespējamo kompromisu uzturēšanās atļauju jautājumā • IR.lv

Premjers: Panākta vienošanās par iespējamo kompromisu uzturēšanās atļauju jautājumā

61
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (no kreisās) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar ZZS pārstāvjiem, kurā pārrunāja ar valsts budžeta 2014.gadam izskatīšanu parlamentā saistītos jautājumus. Foto: Ieva Lūka, LETA

Vienošanos varētu apstiprināt ceturtdien koalīcijas ārkārtas sēdē

Izskatās, ka ir panākta vienošanās jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām, trešdien pēc “Vienotības” frakcijas sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers norādīja, ka 10.oktobrī tiks sasaukta ārkārtas koalīcijas sēde, lai šo vienošanos apstiprinātu. Taujāts, vai arī Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) piekrīt šim iespējamajam risinājumam, valdības vadītājs atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka “gala reakcija” tiks apstiprināta rītdienas koalīcijas sēdē. Arī “Vienotības” frakcija akceptējusi virzību uz šādu vienošanos.

Premjers teica, ka iespējamā vienošanās paredz ierobežojumu 700 darījumiem virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumu gadā, kuru apmērs ir vairāk nekā 0,5 miljoni eiro.

Turpmākajos gados darījumu apjoms pakāpeniski samazināsies par 175, bet 2016.gadā tiks veikta sistēmas pārskatīšana un lemts par tālāko rīcību.

Arī Reformu partija (RP) akceptē Dombrovska izvēli par vienošanos termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, pēc RP Saeimas frakcijas sēdes sacīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Viņš norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo vairs nevar ilgāk atlikt budžeta pieņemšanas virzību.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidroja, ka vienošanās dokuments, pēc VL-TB/LNNK domām, “nav ideāls”, bet ir “absolūtais maksimums”, ko var īstenot šīs valdības sastāvā.

Premjers arī teica, ka vēl notiks vienošanās par procedūru, jo līdz šim diskusijas bija par risinājuma būtību. Valdības vadītājs arī piebilda, ka korektāk būtu ņemt vērā uzņēmēju organizāciju viedokli, bet nacionālā apvienība neesot ieinteresēta šajā viedoklī un “uzskata savu patiesību par vienīgo iespējamo”. Tāpēc arī nācās izšķirties starp budžetu un tajā iekļautajiem svarīgajiem jautājumiem, un “šo vienu nacionālās apvienības vēlmi”, klāstīja Dombrovskis.

Šonedēļ notiek politiskās konsultācijas par situāciju koalīcijā. Galvenais jautājums, par kuru nebija panākta vienošanās, ir Nacionālās apvienības prasība ierobežot uzturēšanās atļauju izsniegšanu par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Ņemot vērā, ka vienošanās šajā jautājumā nebija panākta, nacionālā apvienība nepiedalījās Saeimas balsojumā par budžeta projekta nodošanu komisijām, un premjers to uzskata par koalīcijas līguma pārkāpumu.

Pirmdien valdošā koalīcija joprojām nespēja vienoties jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām, jo VL-TB/LNNK nepiekrīt Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumam, ko atbalsta gan “Vienotība”, gan neatkarīgie deputāti. EM piedāvājums paredz noteikt 1000 darījumu kvotu.

 

Komentāri (61)

buchamona 09.10.2013. 17.46

….Viena no Latvijas gleznainākajām vietām, blakus Gaiziņkalnam, kurā līdz šim saimniekoja uzņēmējs Gunārs Ķirsons, nonākusi Krievijas izcelsmes oligarha Jurija Šeflera īpašumā, ziņo Latvijas televīzijas raidījums ”de facto”…

…Vestienas pagastā Šeflera uzņēmums ir lielākais, taču viņš nav vienīgais zemes īpašnieks ar ārvalstu kapitālu. Šeit saimniekojot arī vairāki vācieši, taču Vestienas pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Vīle-Bērziņš stāsta, ka viņu aktivitātes neliecina par ilgtermiņa plāniem. Iespējams, nolūks esot zemi par lētu naudu nopirkt un vēlāk par daudz lielāku vērtību pārdot….

…Par Šeflera plāniem Gaiziņkalnā vietējiem pagaidām nekādu ziņu nav. Vienīgi varot secināt, ka bez Ķirsona īpašuma viņš vēlas pirkt arī citus zemes gabalus. ”Grāveru” saimniece Vija Lapa stāsta, ka piedāvājums izteikts arī viņai – par hektāru solīti 4000 latu…

http://www.ir.lv/2013/10/9/premjers-panakta-vienosanas-par-iespejamo-kompromisu-uzturesanas-atlauju-jautajuma/viedokli#opinion-form
==============

Šis ir tikai viens no piemēriem caur kuru var redzēt pirmajā brīdī nevainīgo, pat pozitīvo ” investīciju piesaistes” piemēru. Var jau būt, ka “Ķirsona darījums” īsti neietilpst UA izpārdošanas “programmā”, bet pēc satura un rezultāta tas ne ar ko neatšķiras no tiem darījumiem, kuri joprojām tiks veikti ” Latvijas izaugsmes vārdā”. Vajadzētu uzskatām apkopot un padarīt netā pieejamu info par katru šādu darījumu, lai mums acu priekšā nostātos tā reālā bilde, kuras dēļ te ” šķēpus laužam”.

Pēdējā patiesība šajā stāstā ir tāda, ka mēs atņemam Latvijas skaistākās vietas gan pilsētās, gan laukos mūsu nākošajām paaudzēm un ” laižam tās apritē, ” kaimiņi igauņi un leiši taču tā nerīkojas, kā viņi ar visu tiek galā?

+18
-8
Atbildēt

6

    Vineta > buchamona 09.10.2013. 19.58

    klusais
    Tas padla, čekas stukačoks uzmeta valsti, kas tam garantēja 2,5 miljonus kredīta. Valstij pēc taisnības bija jāpārņem tā īpašumi un jāpārdot izsolē, lai tāds mūdzis mūsu valstī vairs nešēmotu. Pusdienu rīkošanai zilo čekistu, PLL(pedofīliem laba latvija) shodņakam, bija jābūt pēdējai tā pastrādātai nelietībai.
    Mani viesi un mani paziņas un to viesi sen jau vairs neapmeklē viņa “rigalovkas”, jo tam ko cilvēks ēd ir milzīga nozīme.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 09.10.2013. 19.25

    RA – piemērs galīgi neizdevies … Atceramies Gaiziņu vēsturiski – 70 gados bija uzrāviens ar slepošanas entuziastiem kas pirka tur lauku mājas , būveja trases un ieviesa dzīvību. Tad pēc 90 tajiem Gaiziņš saka lenām laist garu āra … pie vainas gan attālums, gan arī visādi strīdi par īpašumtiesībām ( tas gan mazakā merā ). Kirsons atkal tur ieviesa dzīvību – gan kompleksu uzbūveja,gan ezeru sāka apsaimniekot…. Un te jāsaka paldies, ka kāds ir atradies un īsti tam neļauj iet pa burbuli. Vide ir sakopta, dzīvība ir , ko vēl vajag? Izlaupītas ēkas un izsistus logus? Neviens jau nav vainīgs, ka esam tik mazspējīgi ,ka paši nespejam to visu pavilkt …

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 09.10.2013. 23.16

    klusais. Runa nav par dinamiku Gaiziņā atsevišķos laika posmos un īstermiņā izsistiem logiem. Tās ir pārejošas grūtības. Runa ir par to, ka līdz ar UA tirgošanu mēs pārdodam daļu no savas identitātes, par ko Lācis arī runā Tevis norādītajā saitē. Eiropā ir tikai dažas valstis, kuras ir izšķīrušās spert šādu soli un arī ne ar tādu ” urrā!”, kā tas šobrīd notiek LV. Lasīju, ka šī gada UA limits jau ir iztirgots :) Bet, kas pārdots, tas pārdots, tas ir prom uz visiem laikiem. Tajā kalnā, vai aiz tā žoga jau saimniekos pavisam citi, mums sveši ļaudis ar citu mentalitāti. Šo problēmu, kuru paši sev radām, pavisam nesen IR ieskicēja viens somu žurnālists, tā sakot – objektīvs skats no malas

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 09.10.2013. 20.13

    aivars15 Šefleram pieder Latvijas Balzāms (kapitāls daži miljoni latu), Izraēlas pase un mājvietas Šveicē un Anglijā.
    ___________________________________________
    Un kas tam šefleram ir ar ko lepoties??????????

    Vai tiešām Tev labāk patiktu, ja Ķirsons ar savu muižu bankrotētu,
    ____________________________________________
    NĒ, man labāk patiktu, ja zviedru bankas būtu nākušas Ķirsonam pretī un viņš nebūtu spiests pārdot savu viesnīcu un kalnu.
    Lai gan Ķirsons nav nekāds eņģelis, tomēr viņš vairāk atkarīgs no Latvijas, nekā kāds krievu šeptmanis.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    simpsons > buchamona 09.10.2013. 19.04

    Šefleram pieder Latvijas Balzāms (kapitāls daži miljoni latu), Izraēlas pase un mājvietas Šveicē un Anglijā. Tu tiešām domā, ka bankrotējušā Ķirsona īpašumu viņš nopirka, lai dabūtu ielīmi Izraēlas pasē?

    Vai tiešām Tev labāk patiktu, ja Ķirsons ar savu muižu bankrotētu, lai tikai tā nepieder Krievijas ēbrejam? Kāda ir Tava attieksme pret tur blakus esošās zemes īpašniekiem vāciešiem?

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > buchamona 09.10.2013. 20.34

    aivarsk – starp citu vai esi pats bijis Gaiziņa 70, 80,90, un tagad ? :) Ja esi , tad dinamiku redzi ?
    Generāli – varbūt nejauksim dažādas lietas un nepatiku pret personībām . Ja pareizi saprotu , tad Ķirsona TAP ir viens no nedaudzajiem , kuram ir pozitīvs rezultāts un vai tad Lido muižai nebija izsole ? Varbūt ir vērts izlasīt šo – http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=389027:miers-un-kaislbas-gaizikalna-apkrtn-&Itemid=436 , bet tas jādara bez iepriekšējas partejiskas pārliecības :)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

janis17 09.10.2013. 17.33

Tā ir laba ziņa. Vienmēr var labāk, bet šoreiz tiešām maksimums. Jāgaida jauna valdība pēc vēlēšanām un jācer, ka vēlētājiem pietiks drosmes atcerēties sļesaka biznesa aizstāvjus…

+17
-8
Atbildēt

5

    cheszz > janis17 09.10.2013. 18.33

    Atcerēsimies, atcerēsimies, kas Lemberga uzdevumā bezatbildīgi šūpoja valdību un ar nenozīmīgu ieganstu pakļāva riskam budžeta pieņemšanu.

    +9
    -18
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 09.10.2013. 20.03

    andrej, ne jau viņu (apmāto, nopirkto) dēļ te kādreiz rakstu, tie ir bezcerīgi gadījumi. Bet ir cerības, ka kādam “no malas” atveras acis.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 09.10.2013. 18.59

    kas strādā lembja uzdevumā un saņem brīvostā algu, neatceras balsojumus, tas tak plaši zināms par valdīša biznesa partneri bukāni.

    http://www.pietiek.com/raksti/knab_atzinums_ka_lembergam_izdevas_izsprukt_sveika__baltimar__lieta

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 09.10.2013. 20.08

    aivarsk andrej, ne jau viņu (apmāto, nopirkto) dēļ te kādreiz rakstu, tie ir bezcerīgi gadījumi. Bet ir cerības, ka kādam “no malas” atveras acis.
    —————-
    starp citu, arī esmu te galvenokārt šī paša iemesla dēļ. Lai latvieši, kas nav pieredzējuši krievu okupāciju, netiktu baroti ar politkorektām puspatiesībām un nekaunīgiem meliem.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 09.10.2013. 19.14

    kas strādā lembja uzdevumā un saņem brīvostā algu, neatceras balsojumus, tas tak plaši zināms par valdīša biznesa partneri bukāni
    ————–
    Šis fakts neatbilst viņu teorijai, tāpēc viņi Tavu jautājumu ignorēs. Neceri, ka Tev kāds no V darboņiem IR atbildēs

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

Zane Degro 09.10.2013. 16.59

Beidzot kāds pozitīvs pavērsiens, kaut arī niecīgs!

+10
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu