Krievija neļaus ievest arī lietuviešu zivis un gaļu (papild.) • IR.lv

Krievija neļaus ievest arī lietuviešu zivis un gaļu (papild.)

35
Foto: Ieva Lūka, LETA

Raidījums: Krievijas piena karš ar Lietuvu var ietekmēt arī Latviju

Krievija, kas no pirmdienas daļēji aizliegusi piena produktu ievešanu no Lietuvas, vienlaikus pastiprina kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šis valsts, aģentūrai “Prime” pastāstījis avots, kas informēts par situāciju.

Jau ziņots, ka Krievijas Patērētāju aizsardzības dienests “Rospotrebnadzor” pirmdien pavēstīja, ka pārtrauks vairāku Lietuvas piena pārstrādes kompāniju produkcijas ievešanu, skaidrojot šo lēmumu ar “daudziem likumpārkāpumiem, ieskaitot produkcijas neatbilstību Krievijas mikrobioloģiskajām un sanitāri ķīmiskajām prasībām”.

Kā aģentūru informējis šis avots, “Rospotrebnadzor” nosūtījis muitas iestādēm vēstuli, kurā norādīts uz nepieciešamību kontrolēt ne tikai lietuviešu piena produkciju, bet arī gaļu un zivis.

Savukārt muitas dienesta amatpersonas apliecinājušas, ka saņemta “Rospotrebnadzor” vēstule, kurā runāts par “kontroles pastiprināšanu noteiktu veidu produkcijai no Lietuvas”, bet konkrētākas ziņas nav sniegušas.

“Saskaņā ar mūsu instrukcijām esam pārsūtījuši vēstuli reģionālajām muitas iestādēm,” sacījis dienesta pārstāvis. Pēc viņa teiktā, muitas kontrolpunktos strādā “Rospotrebnadzor” darbinieki, kuri tad arī pieņem lēmumu par konkrētas produkcijas ievešanu valstī.

Jau ziņots, ka Krievijas un Lietuvas piena karš var ietekmēt arī Latviju, pastiprinot kravu pārbaudi arī uz Latvijas robežas, informē TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Tā kā Lietuva patlaban ir prezidējošā Eiropas Savienība valsts, Brisele Viļņas samitā vēl cer noslēgt “Austrumu partnerības līgumu”, kas atvieglos Eiropai tirgošanos ar Armēniju, Azerbaidžānu, Gruziju, Moldovu un Ukrainu, taču Briseles ieceres nesakrīt ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina plānu atjaunot Krievijas ietekmi bijušajā PSRS un izveidot Eirāzijas Savienību.

Ja Lietuvai apstāsies piena eksports uz Krieviju, tas tieši skars arī mūs. Latvijas zemnieki lietuviešu uzpircējiem dienā pārdod 700 tonnas piena. Tie ir 20% no visa Latvijas piena tirgus. Krītoties pieprasījumam, kritīs arī piena iepirkuma cenas, kas ietekmēs zemnieku ienākumus, ziņo LETA, atsaucoties uz raidījumu.

Otrs sitiens Lietuvai, kas draud arī Latvijai, ir problēmas uz robežas. Visu septembri Krievijas dienesti veic visu Lietuvā iekrauto kravu pārbaudes. To dēļ cietuši arī Latvijas pārvadātāji, kas no Lietuvas kravas veduši uz Krieviju. Savukārt uz mūsu robežas Krievijas muitnieki sākuši atgriezt Latvijā kravas salīdzinoši nebūtisku pārkāpumu dēļ.

“Latvijas auto” prezidents Valdis Trēziņš norāda, ka Krievijas puse sākusi pastiprināti kontrolēt svaru un pietiekami daudz kravu apstādinātas.

Latvijas ministri šaubās, vai Krievija varētu pastiprināti pārbaudīt Latvijas produkciju. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) norāda, ka viņa rīcībā neesot šādas informācijas, taču pat šādas informācijas iespējamība mudinot viņu šo jautājumu pārrunāt ar satiksmes ministru.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) uzskata, ka mums ar Krieviju esot daudz labākas attiecības nekā Lietuvai, tāpēc, viņaprāt, robežu blokāde esot maz iespējama. Savukārt satiksmes ministrs Anrijs Matīss atgādina par līdzīgām problēmām Krievijas robežas šķērsošanā pirms pāris gadiem, kad no Latvijas pārvadātājiem tika pieprasītas papildu garantijas.

Tikmēr, redzot notikumus Lietuvā, Latvijas robežsardze šonedēļ jau uzrakstījusi brīdinājumu Krievijas robežas dienestam, ja tas vērsīsies pret Latvijas pārvadātājiem. Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars uzsver, ka tiek izskatīta iespēja nepieņemt atpakaļ kravas, par kuru atgriešanu nebūs pietiekamas motivācijas.

“Šādi mēs mēģinām ietekmēt Krievijas iespējamos lēmumus ar domu, ka viņiem būtu jārēķinās, būs jārisina tā problēma tur pat uz robežas un viņi nevarēs vienkārši nelaist kādu iekšā un atdot mums to problēmu,” skaidro Garbars.

Krievija sestdien paziņojusi, ka daļēji aizliegs piena produktu importu no Lietuvas, un šis lēmums tiek skaidrots ar Maskavas centieniem izdarīt spiedienu uz Viļņu, kura šobrīd pilda Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus un cenšas panākt Ukrainas tuvināšanos ES.

Krievija, mēģinot atturēt Kijevu no sadarbības līguma parakstīšanas ar ES un piespiest tā vietā pievienoties Maskavas veidotajai muitas ūnijai, vasarā ieviesa pastiprinātu importējamo ukraiņu ražojumu kontroli uz robežas. Pirms trim nedēļām šī prakse tika attiecināta arī uz Lietuvu.

Tas mudināja Viļņu izteikt Maskavai brīdinājumu, ka tā riskē sabojāt attiecības ar visu ES, ja šī diskriminējošā prakse netiks pārtraukta.

Lietuva arī norādīja, ka varētu šādu kārtību attiecināt uz precēm, kas caur tās teritoriju tiek transportēta uz un no Krievijai piederošā Kaļiņingradas anklāva. Viļņa gan vienlaikus uzsvēra, ka to negrasās darīt.

Tas savukārt saniknojis krievu amatpersonas, kuras sestdien paziņoja par daļēju piena produktu importa aizliegumu no Lietuvas, kas spēkā stāšoties pirmdien.

Maskava ekonomiskās sankcijas iepriekš vērsusi arī pret Moldovu un Gruziju, cenšoties bremzēt šo valstu tuvināšanos Rietumiem.

Īpaši aktīvi šo politiku Krievija sākusi īstenot pēdējā laikā, mēģinot iedzīvināt prezidenta Vladimira Putina projektu par Eirāzijas Savienības veidošanu, kas ļautu Maskavai atgūt kontroli pār bijušās PSRS telpu.

 

Komentāri (35)

Kaspars Špūle 07.10.2013. 19.27

Lietuvieši vēlas atņemt apraides atļauju Pirmajam Baltijas kanālam. Vajadzīga latviešu palīdzība.

“The Radio and Television Commission of Lithuania has launched an investigation of the Russian-language First Baltic Channel over a broadcast denying Soviet crimes in Lithuania during the January 13 events.
Edmundas Vaitekūnas, the commission chairman, told BNS on Monday the commission launched the probe on its own initiative.
This is Latvia’s jurisdiction, and this is not the first time as in 2004 a violation was identified in the program “Secrets of the Century”. Requests were made and the First Baltic channel was fined 2,000 lats in Latvia. In this case, we also plan to cooperate with the Latvian side,” Vaitekūnas said.”
http://www.15min.lt/en/article/culture-society/lithuanian-watchdog-investigates-russian-tv-channel-over-denying-soviet-aggression-528-375128?cf=vl

+12
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 07.10.2013. 18.12

Kam vēl jānotiek, lai Latvijā sabiedrības daļa, un ne tā mazākā, saprastu, kas mums kaimiņos un kā tādēļ pašiem jāuzvedas?
Nav cerību, ka pat šie notikumi kavēs sirdsgudros latvju bāleliņus pie katras izdevības dainot par Krievijas bezgalīgā tirgus iespējām, labu kaimiņattiecību nepieciešamību un draudzību ar tik varenu lielvalsti. Un arī turpmāk tās pašas mutes vaidēs par mūs okupējušajiem rietumiem, skaidros, ka ES=PSRS un apraudās pēdējo neatkarības pazīmi – latu. Neviens pantiņš vienotajā dziedājumā netiks aizmirsts.

+11
0
Atbildēt

0

Vineta 07.10.2013. 10.45

Nu ko, “par vēlu, ķjotka, dzert Boržomi, kad akna jau sabrukusi”. Arī Lietuva, labi zinot, kas ir krievs, deva savu piekrišanu tā uzņemšanai PTO. Pamatojamu iemeslu to nepieļaut bija gan Latvijai gan Lietuvai, gan Polijai, ikvienam, kam ar to noziedzīgo veidojumu bijusi darīšana.
Suni neviens nesēdina pie cilvēku galda, jo tam ir citas ēšanas manieres.

+13
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu