Kā Rīgai sargāt savu īpašumu? • IR.lv

Kā Rīgai sargāt savu īpašumu?

35
Rīgas pašvaldības policija. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Valdis Gavars

Lai izliktu īpašuma vadaļus no dzīvokļa, jāveido Komunālā tiesa

Drošība, aizsargātība un iespēja saņemt ātru palīdzību apdraudējuma gadījumā, valsts un pašvaldības dienestu vēlme un spēja palīdzēt iedzīvotājiem – tās ir vērtības, kuras svarīgas katram rīdziniekam, katram Latvijas iedzīvotājam.

Jau gandrīz desmit gadus esam ES dalībvalsts, tātad jau ilgāku laiku esam starp ekonomiski attīstītākajām pasaules valstīm, kurām iedzīvotāju drošība un interešu aizsardzība ir pašsaprotama ikdienas nepieciešamība. Tomēr kādas rīdzinieces vēstule izraisīja šaubas, vai arī Rīga pēc būtības ir uzskatāma par piederīgu šai ES telpai, vai varbūt tā atrodas kādā nepārtrauktā kustībā starp paralēlajām pasaulēm, piederēdama gan ES, gan pirmatnējai kopienai.

Stāsts, iespējams, nav oriģināls, tomēr gana emocionāls un sāpīgs. Rīgā, Torņakalna ielā, ir neliela koka ēka ar astoņiem dzīvokļiem, divi, no kuriem ir pašvaldības īpašums. Tajā nedzīvo tie turīgākie rīdzinieki, tomēr komunālos maksājumus vairākums cenšas nomaksāt laikā, tātad kopumā visai tradicionāla, ne pārāk turīga sabiedrība. Viss būtu labi, ja vienu no pašvaldības dzīvokļiem neīrētu kāds Vladimirs (vārds mainīts), visu mājas iedzīvotāju bieds, kurš ne tikai nemaksā komunālos maksājumus un posta pašvaldības īpašumu, bet arī fiziski ietekmē iedzīvotājus. Nekur nestrādājošais, alkoholu un narkotikas regulāri lietojošais vīrietis par ēkas apsaimniekošanu nav maksājis jau gandrīz divus gadus. Reibuma stāvoklī lauzis gan durvis un logus, gan sanitāros mezglus, kā rezultātā nopludinājis ēku, tajā skaitā mājas pārvaldnieces dzīvokli.

Ar to vien nepietiek, jo pārvaldniece ir saņēmusi regulārus draudus izrēķināties ar viņu pašu un abiem mazgadīgajiem bērniem, kuri baidās iziet no dzīvokļa. Ēkas bēniņos izveidota „bomžu viesnīca”, guļvietas, kur pakrist pēc grādīgo dziru lietošanas.

Kā stāsta mājas pārvaldniece, pašvaldības policijas pārstāvji visai kūtri reaģējot uz mājas iedzīvotāju palīgā saucieniem. Ir saprotams, ka tādas sociāli nelabvēlīgas personas kā Vladimirs nav retums policistu ikdienā, ar tiem ir lielas klapatas un maz iespēju problēmu atrisināt. Arī pēc neilgas aizturēšanas, huligāns ir atpakaļ un turpina terorizēt mājas iedzīvotājus. Turklāt izlikt no dzīvokļa par nemaksāšanu Vladimiru nevarot, jo viņam ir beztermiņa īres līgums ar pašvaldību.

Tomēr nedrīkst aizmirst, ka divi dzīvokļi, arī Vladimira miteklis, ir pašvaldības īpašumi, pilsētai pieder arī daļa no kopīpašuma, pret kuru tā īrniekiem ir jāizturas ar cieņu un rūpību. Ja kāds neapzinīgais pilsētas parkā sāks lauzt soliņu, kas ir pašvaldības īpašums, ātri vien būs darīšana ar pašvaldības policiju, kam visdrīzāk var sekot ierosināta krimināllieta, tiesu darbi, soda naudas un iespējams krimināli notiesājošs spriedums. Ar ko atšķiras minētās ēkas laušana? Pašvaldībai šajā gadījumā būtu jābūt aktīvākai un striktākai sava īpašuma aizsardzībā.

Arī pašvaldības policijai ir jāizrāda lielāka vēlme palīdzēt mājas iedzīvotājiem, nevis kā slinkam skolēnam jāizvairās no tā vai cita dokumenta aizpildīšanas un aktīvākas rīcības.

Labi, ka jau vairākus gadus, iznomājot pilsētai piederošus dzīvokļus, netiek slēgti beztermiņa īres līgumi, tātad pēc noteikta laika tos iespējams nepagarināt. Tomēr arī līgumu saturam jābūt striktākam, lai šādā Vladimira gadījumā varētu izlikt vandāli no ēkas.

Protams, uzreiz rodas jautājums, kur tad Vladimirs paliks, ja viņu izliks, vai nenonāks uz ielas. Tā ir problēma, ar kuru saskaras pašvaldība, kā šādu jautājumu risināt. Tomēr kādas grūti pamatojamas labdarības vārdā nevar likt ciest māmiņai, viņas abām meitiņām un citiem mājas iedzīvotājiem.

Ierosinu izveidot Komunālo tiesu, kuras uzdevums būtu izskatīt šādus jautājumus par nemaksāšanu, īpašuma postīšanu un citiem pārkāpumiem steidzamības kārtībā, un nepieciešamības gadījumā izlikt vainīgo no dzīvokļa 60 dienu laikā.

Rīgā ir daudzas mājas, kurās iedzīvotājiem dzīvi gandē kāds antisociāls tips. Sabiedrībai ir jābūt humānai un jāmeklē iespējas, kā šādiem cilvēkiem palīdzēt, tomēr pirmām kārtām jau pašam vaininiekam ir jāgrib saņemt palīdzību un mainīties, pretējā gadījumā nepalīdzēs neviens sociālais dienests.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (35)

dro 03.10.2013. 09.05

Tā vietā, lai policija šo huligānu noliktu pie vietas, jāsāk tiesu sistēmas reorganizācija? Brežņevam, lai tiktu galā galā ar dārzeņu deficītu, likās, ka jādibina jauna ministrija. Vai veikalos parādījās augļi un dārzeņi?:)
Deputātu izdomai nav robeža, nepietiek ar dažādu policiju radīšanu, tā vietā, lai pašvaldības policiju apvienotu ar valsts policiju, tagad radīsim arī dažnedažādu tiesu institūcijas?

+5
0
Atbildēt

0

ligakalnina 03.10.2013. 09.37

Nu pārsmejos, kaut, īstenībā, te būtu jāsraud, cik tālu valsts un pašvaldība var būt impotenta, varbūt, vienkārši, jālikvidē dārgā pašvaldības policija Rīgā, pat bagātā Zviedrija tādus greznumus neatļaujas, un tad Ušakovam nebūs jāvaimanā, ka laucinieki izputina rīdziniekus?
Šis man atgādina to gadūijumu, kad visa Latvijas policija un prokuratūra nespēja tikt galā ar vienu Jūrmalas zagli, kuru visi zināja, bet, viņam nebija dokumenti, tāpēc viņu nevarēja ne aizturēt, ne apcietināt, ne sodīt.
Ja nevar iebāzt aiz rrestēm cilvēku, kurš teroriozē nama iedzīvotājus, kam mums vispār valsts ar tik daudzām repr. struktūrām, piolicija, prokuratūra, tiesa?
Acīmredzot, šī nama iedzīvotāji nav nekādi biezie, un nespēj att. struktūras “ieintersēt”.
Reiz man gadījās pavērot arī Lipājas pašvaldības policijas rīcību, kad sēdēju Liepājas autoostā, tur sadzērušos jauniešu bariņš ārdījās, lamājās, mētāja pudeles.
Piebrauca divi pašvaldības policisti, sīka meitene un tāds “botāniķa” izskata puišelis, abi,. ejot garām tai kompānijai, sarāvās, lai tikai viņus neievērotu, pagrieza galvas uz otru pusi, iegāja autoostā, un sāka tenkāt pāris bomžus, kas tur sildījās.
Parodija, ne policija, un parodija, ne valsts.

+2
-1
Atbildēt

1

    dro > ligakalnina 03.10.2013. 10.36

    Ko var gribēt no valdības, kurai vienīgā rūpe grāmatvedība?:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Vineta 03.10.2013. 15.30

Kā sargāt Rīgas īpašumu? Ir jānāk Velna kalpiem, kas izgriež svešos, Rīgas postītājus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu