Sestdien plaši atzīmēs Latvijas Tautas frontes 25.gadskārtu • IR.lv

Sestdien plaši atzīmēs Latvijas Tautas frontes 25.gadskārtu

28
Rīga pagājušā gadsimta 80.gadu beigās. Foto: Ints Kalniņš

Vakarā pie Brīvības pieminekļa notiks koncerts

Sestdien, 5.oktobrī, Rīgā ar plašu pasākuma programmu tiks pieminēta Latvijas Tautas frontes dibināšanas (LTF) 25.gadskārta, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

Latvijas Tautas frontes jubilejas dienu plkst.13 ievadīs dievkalpojums Rīgas Domā, bet plkst.14 Rīgas Kongresu namā notiks Daiņa Īvāna jaunās grāmatas “Garaspēka zemes atgūšana” atvēršana un režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas “Atmodas antoloģija” pirmizrāde.

Īpašs mirklis būs satikšanās un spēka vārdi plkst.18.30 pie Brīvības pieminekļa, klausoties tautasdziesmas un Mārtiņa Brauna un Raiņa dziesmu cikla “Daugava” atskaņojumu kora “Ave Sol”, diriģenta Ulda Kokara un autora sniegumā.

“Dziesmotās revolūcijas kareivji zina, ka ir tādas vēsturiskās situācijas, kurās ar gara spēku var paveikt daudz ko, un patlaban ir ārkārtīgi svarīgi nodot šo pieredzi tālāk. Tāpēc ir svarīgi svinēt jubilejas, jo šajās atceres reizēs mēs nododam tālāk citām paaudzēm savu pieredzi,” pauda pasākuma idejas autors un režisors Uģis Brikmanis. Tiešraidi no Brīvības pieminekļa pārraidīs Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Savukārt plkst.19.30 notiks dokumentālās filmas “Atmodas antoloģija” brīvdabas seanss pie Brīvības pieminekļa.

Šajā dienā “Latvijas pasts” izdos arī Dainas Kauliņas veidotu pastmarku, kas veltīta Latvijas Tautas frontes 25.gadadienai. Pirmās dienas zīmogošana notiks no plkst.10 līdz 18 Latvijas Tautas frontes muzeja telpās, Vecpilsētas ielā 13/15.

Doma laukumā līdz 18.oktobrim būs apskatāma 70 lielformāta fotodarbu izstāde, kas stāstīs par Latvijas Tautas frontes veikumu Latvijas ceļā uz neatkarību. Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas fotoizstāde paredzēta kā vizuāli vēsturiska retrospekcija, atspoguļojot Tautas frontes darbību un organizētās norises, kas vainagojās ar neatkarības iegūšanu, iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Izstādē būs ieskicēti arī padomju valdīšanas pēdējie gadi – sēras par Afganistānas karā kritušajiem latviešu puišiem, rindas pie veikaliem.

Doma laukumā uz 35 stendiem būs skatāmi izcilāko atmodas fotogrāfu Ulda Brieža, Gunāra Janaiša, Aivara Liepiņa, Inta Kalniņa, Imanta Prēdeļa, Borisa Koļesņikova un Ilmāra Znotiņa darbi.

 

Komentāri (28)

sanitai19 01.10.2013. 20.39

Vakar raidījumā TV1 runāja arī prezidents Bērziņš. Kāds sakars viņam ar TF? Nesakarīga muldēšana. Tikai, ka prezidents, tādēļ jādod vārds? 25 gados nekur tālu no PSRS neesam tikuši.

+5
0
Atbildēt

1

janis17 01.10.2013. 23.18

Šos komentētājus šeit neinteresē ne pagātne, ne nākotne, svarīgi, lai antonijas iela neaizmirst regulāti pārskaitīt kapeikas par trollismu…

+4
0
Atbildēt

3

    Ieva Aile > janis17 02.10.2013. 10.04

    Un kas tev pārskaita par trollismu?Es personīgi nekādu Antonijas ielu neesmu apmeklējis,bet redzu,kas notiek apkārt,un varu ieraudzīt,kā parasti,normāli, strādājoši cilvēki sāk slīdēt zemāk par padomjlaiku dzīves līmeni,arvien vairāk paliekot parādā par saviem dzīvokļiem.Jau aizbraukšana uz Rīgu reizi divos gados viņiem tagad ir liels notikums.Kādam dundukam gan jābūt,lai slavinātu šo režīmu?!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > janis17 02.10.2013. 18.17

    Slavināt nav par ko ne vienu,ne otru,bet mani vecāki 1959.gadā no četras klases beiguša friziera un vidusskolu beigušas farmaceites algas ar radu un kaimiņu darbaspēka palīdzību mājeli uzcēla,man tagad ar augstskolu beiguša biologa aldziņu tai mājai piebūvi uzcelt ir tāls sapnis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 02.10.2013. 10.46

    Kādam idiotam jābūt, lai slavinātu padomju laika dzīvi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 01.10.2013. 22.21

Lasu komentus un domāju, no kādām šķirbām šitie mūdži lien, lai ierakstītu te savu attieksmi par lietām, par kurām nav nekādas nojēgas. Ja cilvēks var rakstīt tādu sviestu, tas tikai nozīmē, ka šādam pilsonim vnk nav bijusi saskarsem ar ļaudīm, kuri izgāja Atmodai cauri un kuriem varam pateikties, ka šobrīd dzīvojam atjaunotajā Latvijas Republikā, nevis kaut kādā NVS valstī. Šāds pilsonis tajos gados ir vai nu zem galda staigājis vēl, jeb bijis no tiem, kuri malā stāvēja un gaidīja, kā tas viss beigsies.

+3
-1
Atbildēt

6

    Ieva Aile > buchamona 02.10.2013. 10.17

    Kas tie ”mēs” par fruktiem ir?Pie siles pielīdušie?Tiem tak ausis ar taukiem aizaugušas,tautas neapmierinātībai jau vairs nevajadzētu pievērst uzmanību.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 01.10.2013. 23.00

    ——
    Lasi,klausies un skaties!
    Ja 1990.g.4.maijā,darbadienā (piektdienā)tik daudz rīdzinieku Jēkaba ielā svinēja, tad nav brīnums, ka vēl joprojām darba ražīguma ziņā ES esam lejasdaļā.

    http://www.youtube.com/watch?v=_I9zPAdxYns

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 02.10.2013. 11.26

    Vai varbūt tu domā, ka “siles” nav Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Šveicē u.c.?????
    ————–
    Tieši tā – politiķi un pie varas esošie nekad par sevi neaizmirst… Un tas nav atkarīgs no valsts “demokrātisma” vai citiem -ismiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > buchamona 02.10.2013. 07.09

    es biju mežaparka estraadee , kad notika manifestaacija , uz skatuves iznaaca gorbunovs , taads kaa apm*ies, kautriigi miiņaajaas , kaadu laiku valdiija klusums , tad saakaas ovaacijas , gorbunovu apbeera ar ziediem …. sapratu , ka pie varas atgrieziisies boļševiki , vai tad taa nenotika < brigmanis veel tagad vada lembes kabataspartiju....čekas maisi taa arii palika neizpurinaati , briiviiba ir , bet kaadu cenu par to maksaajam , mums ir smagos noziegumos apsuudzeets ar trijzvaigžņu medaali apbalvots bijušais komonists, jaasaka nabadziibaa dziivojoši pavalstnieki , kaa deeļ to pametuiši simtiem tuukstoši , un ne jau tie kuri pusi muuža nodziivojuši padomju latvijaa , bet jaunaa , briiviibaa augusi paaudze ... zem galda nestaaveeju , bet lai kaados pasaakumos piedaliijos , vienmeer izliita bijušie , bet pretiniekus nostuuma malaa vai pataisiija par jefiņiem , piemeeram deputaats Valdmanis , toties deputaats griigs atļaavaas no urbuma naftasvadaa zagt degvielu lielos daudzumos realizeejot degvielas uzpildes stacijaas, valstii teju puse ekonomikas eenaa , straadaajošie 22 gadus saņem atalgojumu melnajaa naudaa , VID ģeneraaldirektori cik bijuši atbalstiijuši nelegaalo un naudas atmazgaataaju biznesu , vai šii briiviiba Jums patiikama? man nee...

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 02.10.2013. 09.36

    “Lasu komentus un domāju, no kādām šķirbām šitie mūdži lien….”
    – No tām, ko mēs tiem atstājām, neaizdrīvējām. Te atliek tikai minēt – ar nolūku, vai aiz naivuma?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 02.10.2013. 10.59

    Enenemezer
    Padomju laikā tak neviens nezaga, jo nebija ne ko zagt, ne sargāt, klasiķa vārdiem sakot – vsjo bilo ukraģeno do nas :) ???
    Padomju laikā nebija “siles”??
    Vai varbūt tu domā, ka “siles” nav Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Šveicē u.c.?????
    Problēma ir mūsu ideializēto gaidu daļējā neatbilstībā realitātei. Bet objektīvi var salīdzināt paskatoties uz kaimiņiem. Ja mums nebūtu urlas jāapkaro, būtu normāla konkurence politikā, nevis tas, ka, lai pasargātu valsti no kremļa, pie varas tiek visādi ķēmi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu