Valsts kontrole vēršas pret "BDO" pārstāvi, kas revidēja "Liepājas metalurgu" • IR.lv

Valsts kontrole vēršas pret “BDO” pārstāvi, kas revidēja “Liepājas metalurgu”

19
Auditorfirmas "BDO Rīga" direktors Andris Deniņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts kontrolei aizdomas par revidenta pārāk lielu labvēlību pret “Liepājas metalurgu”

Uz gadu apturēta darbība kompānijas “BDO” pārstāvim-revidentam, kurš revidēja AS “Liepājas metalurgs”, ziņo LTV raidījums “de facto”.

Kompānija šo lēmumu ir pārsūdzējusi, savukārt Valsts kontrole (VK) aicina Finanšu ministriju (FM) vērsties pret “BDO” par valstij nodarīto zaudējumu atlīdzību, ziņo LETA.

VK revīzijas ziņojumā par 2012.gada valsts budžeta izpildi īpaši analizēta valsts galvojumu izsniegšanas un uzraudzības sistēma, kritizējot FM un Valsts kases darbību. Atbildīgā ministrija pārmetumiem nepiekrīt un vairākus ziņojuma punktus tā pārsūdzēs VK padomē.

Atzinumā VK vērš uzmanību, ka “Liepājas metalurga” revidents vairākus gadus bija kompānija “BDO”, kamēr tās pārstāvis Andris Deniņš darbojies reizē gan “Liepājas metalurga” padomē, gan “BDO” valdē, tātad pastāv risks, ka valsts galvojums “Liepājas metalurgam” tika sniegts, balstoties uz, iespējams, pārlieku pozitīvu un faktiskajai situācijai neatbilstošu informāciju.

Latvijas Zvērināto revidentu asociācijas (LZRA) valde, kurai jāuzrauga revidentu darbība atbilstoši profesionālajiem un ētikas standartiem, reaģējot uz FM vēstuli, vienam “BDO” revidentam izteikusi rājienu, bet otram – “BDO” valdes loceklim Aivaram Putniņam – saistībā ar atkārtotu profesionālo standartu neievērošanu revīziju veikšanā uz gadu apturējusi darbību.

VK revīzijas ziņojumā arī teikts, ka Valsts kase nenodrošina efektīvu finanšu riska vadību, piemēram, tā veikusi kredītriska vērtējumu, bet atzinumā finanšu ministram nav sniegusi kredītriska novērtējuma kopsavilkumu – vai “Liepājas metalurgam” nepastāvēs paaugstināts aizdevuma atmaksas risks. Tāpat Valsts kase neesot reaģējusi, kad izvēlētā kredītiestāde Itālijas banka “Unicredit” pirms galvojuma līguma parakstīšanas grozījusi finansējuma struktūru, samazinot bankas kopējo risku pret Latvijas valsti.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) nekomentē revīzijas ziņojuma detaļas, pirms tas publiskots, taču aizstāv Valsts kases un FM ierēdņus, pār kuriem nācis politisks spiediens. VK aicina FM izvērtēt amatpersonu atbildību, analizējot galvojuma pieprasījumu un sagatavojot atzinumu, kas rezultējies 52 miljonu latu valsts naudas pārskaitīšanā, Valsts kasei samaksājot aizdevuma daļu Itālijas kredītiestādei “Liepājas metalurga” vietā.

 

Komentāri (19)

ievuliitis 30.09.2013. 08.31

“Uz gadu apturēta darbība kompānijas “BDO” pārstāvim-revidentam, kurš revidēja AS “Liepājas metalurgs”” lasu tekstā.
Bet es, izlasot virsrakstu “Aptur darbību “BDO”, kas revidēja “Liepājas metalurgu” “, jau sacerējos, ka to visu blēdīgo bodīti aizklopēja.
Kas jums, IR, virsrakstus raksta – skolnieki-praktikanti?

+6
-1
Atbildēt

1

maija_ancite 30.09.2013. 14.23

Ir skaidrs ka šī ir kārtējā lielā valsts izlaupīšanas shēma. Tā ir turpinājums nepārtrauktās valsts lielās izlaupīšanas shēmās, kuras visus šos gadus tur valsti un tās iedzīvotājus uz galējas nabadzības robežas, bet atsevišķiem “izredzētajiem” ļauj bāzt kabatās valsts naudu un papildināt Latvijas miljonāru klubu. Lielie LM akcionāri, kuri veikli izlaupīja šo lielo uzņēmumu, tā arī nav atdevusi savas akcijas valstij, bet valsts devīgi bāž naudu šajā uzņēmumā, kura faktiskie īpašnieki joprojām ir šie avantūristi un blēži. Atliek tikai gaidīt kad atkal šī nauda pazudīs šo blēžu personīgajos kontos, bet attiecīgie politiķi un valsts ierēdņi kārtējo reizi tēlos nespējīgus muļķīšus, pie kam ar pilnu likumu paketes atbalstu. Pēc tam izmeklēšanā sekos kārtējais noilgums, kā jau tas šeit notiek visu laiku. Tas liecina par to, ka šo valsti pārvalda izmanīga politiķu un blēžu mafija, kura visu laiku veikli iztukšo valsts kasi un ir nesodāma, jo korumpētā prokuratūra un tiesa arī no šīm lielajām afērām gūst pamatīgu peļņu. Valsts iedzīvotāji vairs nekam netic, jo saprot ka ir absolūti bezspēcīgi šajā milzīgajā un nepārtrauktajā noziegumu ķēdē un ka faktiski visi politikā nonākušie ir pilnīgi vienādi kad runa ir par lielu naudu. Viss tas ir veikli noslēpts zem izmeklēšanas un valsts noslēpuma grifa, tāpēc atļauj ar mums manipulēt pēc sirds patikas. Un ja kas arī noplūst, tad nekavējoties sāk darboties visi mafijas aizsardzības mehānismi un ar attiecīgajām personām notiek pamatīga izrēķināšanās, kā piemēram ar Lato Lapsu, Neo un citiem. Tiek “noraktas” pat veselas partijas kā RP, kura pagaidām nav iesaistīta nevienā nopietnā valsts izlaupīšanā, bet kura atļāvās sacelties pret oligarhu varu Latvijā, spriežot pēc masu mēdijos pieejamās informācijas.

+3
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 30.09.2013. 11.42

žēl, ka nebija zināma Eniņa darbošanās LM un BDO valdēs agrāk. Žēl, ka Vilkam/Dombrovskim/Pavļutam to nepateica pirms kāda gadiņa….:):)

+1
-2
Atbildēt

5

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 30.09.2013. 13.49

    reaģēt vajadzēja esošajiem, pēc info par uzņēmuma novešanu līdz maksātnespējai. Jau sen. Repšem/Godmanim/Gerhardam būtu jāatbild pēc nopelniem, par garantiju izsniegšanu uzņēmumam kurā valdes locekļi paši sevi “revidē”. Vieni iedod sērkociņus dedzinātājiem, otri noskatās kā deg! Zaudētājs ir likumpaklausīgais nodokļu maksātājs. Jautājums ir -“kādi bija vilcināšanās iemesli?” …nekas kā koruptīvas darbības nenāk prātā. LM iekšienē skaitijās arī uzraugošā institūcija, kuras laikā no LM vienkārši tika izsūknēti desmiti mio. Visi mafijas seriāli atpūšās…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ligiña Doniña 30.09.2013. 14.21

    Vai valsts varēja nemaksāt Itālijas bankai, ja ir devusi galvojumu? Ko nozīmē “reaģēt vajadzēja”?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 30.09.2013. 17.45

    Betij, valstij bija jāveic Itālijas maksājums. Pēc tā, Zaharjins un co. veica vairākus pārskaitijumus Lietuva utt. desmitiem mio izplūda no LM. Valsts, kā garantijas devējs varēja arestēt kontus un pārņemt faktiskā kontrolē LM. arestēt īpašniekus par apzinātu novešanu līdz maksātnespējai. Krimināllietas netika ierosinātas. Zaharjina/Segala akcijas varēja nopirkt pa latu, liekot izvēlēties cietums, vai akcijas. Nekā. Tā vietā uzņēmums tika izlaupīts. Vienīgais ieguvējs būs administrātors 10% no pārdotās LM mantas. Un Zaharjins un co., kas naudu jau pieglabājuši citur…Tā visa varēja nebūt, ja ministru kungi būtu izlēmīgāki un rīkotos, bet visam savi iemesli…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Ligiña Doniña 30.09.2013. 19.23

    IvarsA _”…žēl, ka nebija zināma Eniņa darbošanās LM un BDO valdēs agrāk…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    kam nebija zināma tā darbošanās, – Vilkam, Dombrovskim, Pavļutam??
    interesanti ka Jums ari nekas nebija zināms, viegli jauciet dabas pētnieku Gunti Eniņu ar profesionālu Daugavas racēju Andri Deniņu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ligiña Doniña 30.09.2013. 12.32

    Deniņa nevis Eniņa. Un kāpēc Vilkam/Dombrovskim/Pavļutam? Vai tad viņi deva galvojumu? Drīzāk Repšem/Godmanim/Gerhardam pirms galvojuma piešķiršanas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu