Hodorkovskim piešķir Leha Valensas prēmiju • IR.lv

Hodorkovskim piešķir Leha Valensas prēmiju

30
Mihails Hodorkovskis (no labās)tiesā. Foto: AFP/LETA

Prēmiju svētdien Gdaņskā saņems Hodorkovska dēls Pāvels

Bijušajam koncerna “JUKOS” vadītājam un Krievijā cietumā ieslodzītajam Mihailam Hodorkovskim piešķirta Polijas bijušā prezidenta un neatkarīgās arodbiedrības “Solidaritāte” dibinātāja Leha Valensas prēmija, vēsta mediji.

Prēmiju 100 tūkstošu ASV dolāru apmērā Valensa 29.septembrī Polijas pilsētā Gdaņskā pasniegs Hodorkovska dēlam Pāvelam.

Valensas prēmija par “savstarpējās saprašanās uzlabošanu, sadarbības paplašināšanu un tautu solidaritātes stiprināšanu brīvības un demokrātijas vārdā” tiek piešķirta kopš 2008.gada. Iepriekšējo prēmiju saņēma baltkrievu opozicioārs Aļess Beļackis, kurš kopš 2011.gada atrodas ieslodzījumā.

Hodorkovskis apcietinājumā Krievijā atrodas kopš 2003.gada oktobra. Viņš ir bijušais naftas kompānijas “JUKOS” vadītājs, kuru aizturēja par uzņēmuma meitassabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanu, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanu. 2005. gadā viņam tika piespriests cietumsods. Tāpat arī Hodorkovskis pazīstams ar to, ka publiski kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Šā iemesla dēļ uzskata, ka viņš ir politiskas vajāšanas upuris un notiesāts tāpēc, ka kritizējis Putinu. 

Kopā ar Hodorkovski tika notiesāts arī viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs. Kopumā Krievijas uzņēmējiem tika piespriesti 14 gadi cietumā, bet vēlāk cietumsoda ilgumu tiesa samazināja. Ļebedevam cietumsoda izciešanas termiņš beidzas 2014.gada 2.maijā, bet Hodorkovskim – 2014.gada 25.augustā.

 

Komentāri (30)

buchamona 27.09.2013. 17.14

Malači poļi. Visā savā pārskatāmajā vēsturē šī tauta Kremlim nav griezusi ceļu. Mēs poļiem esam pateicību parādā gan par to, ka palīdzēja mums Brīvību cīņu laikā iztīrīt Latgali no komunistiem, gan arī par to, ka izļodzīja kremlinu impērijai pamatus astoņdesmito gadu beigās. Patiesībā visa Austrumeiropa ir poļu parādniece

+14
-4
Atbildēt

0

kristrun 27.09.2013. 16.19

Tiešām, visi pēcpadomju telpas jaunie miljardieri un miljonāri izmantoja un izmanto līdzīgas shēmas, taču sēž, vai ir apsūdzēti par sevišķi smagiem noziegumiem, tikai daži. Valdības nāk un iet, tāpēc Valensas fonds par naudas trūkumu nedrīkstētu žēloties.

+3
0
Atbildēt

0

Vineta 29.09.2013. 00.32

S&M
Protams ne Hodorkovskis jo:
Свобода – не русского это ума дело!
/Борис Стомахин/

Bulava http://en.wikipedia.org/wiki/RSM-56_

Мы не пашем, не сеем, не строим. Мы гордимся общественным строем.
Kas tad vēl jums atlicis?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu