Ušakova aparteīds • IR.lv

Ušakova aparteīds

159
Foto: Ieva Lūka, LETA
Aivars Ozoliņš

 

Interesantākais no dzirdētajiem ieteikumiem, kā nošķirt deklarējušos rīdziniekus no pārējiem pasažieriem Rīgas domes jaunajā sabiedriskā transporta lietošanas modelī, ir – pārņemot Amerikas pagājušā gadsimta pirmās puses pieredzi: vieni autobusi baltajiem, citi “nigeriem”. Šāds risinājums vislabāk atbilstu domes priekšsēdētāja Nila Ušakova trešdien izsludinātā plāna politiskajam mērķim.

Rīgas dome plāno no 1.janvāra samazināt rīdziniekiem maksu par braukšanu sabiedriskajā transportā no 50 līdz 42 santīmiem, toties pārējiem likt maksāt divreiz vairāk – 84 santīmus. Publiski teiktais ekonomiskais mērķis – piespiest Rīgā strādājošos deklarēties kā rīdziniekiem – šķiet visai apšaubāms. Nepateiktais politiskais mērķis ir acīmredzams – turpināt šķelt Latvijas sabiedrību Saskaņas centra vēlētājos un pārējos. Tas harmoniski saskan ar SC mērķtiecīgi kopto Rīgas pretnostatīšanu pārējai Latvijai jeb Ušakova par “Rīgas ceļu” dēvēto politiku. Šādā “valsts valstī” politikā iederas arī Rīgas domes priekšlikums slēgt līgumus ar citām Latvijas pašvaldībām par to iedzīvotāju nodarīto zaudējumu kompensēšanu Rīgas pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumam.

Ušakova atbalsts otrai valsts valodai referendumā pērn mobilizēja SC bāzes elektorātu, taču aizbaidīja daudzus latviešu vēlētājus. Ar brīvbiļetēm pensionāriem viņam izdevās vismaz daļu no tiem Rīgā uzpirkt, lai balso par SC pašvaldību vēlēšanās šovasar. Nākamgad Saeimas vēlēšanas. Braukšanas maksas samazināšana Rīgas iedzīvotājiem un divreiz lielāka svešajiem būšot solis uz bezmaksas sabiedrisko transportu visiem rīdziniekiem, nu sola Ušakovs.

Tad viens transports tiem, kuri brauc par brīvu, cits tiem, kuri par to maksā, būtu vēl loģiskāks risinājums. Tiesa, ādas krāsa galvaspilsētas iedzīvotājiem lielākoties tāda pati kā lauķiem, tāpēc kaut kā būtu jānodrošina, lai otrās šķiras cilvēki nekāpj augstāka labuma ļaudīm paredzētajā transportā.

Tam derētu “Rīdzinieka karte”, ko Ušakova dome izsniegšot tiem, kuri deklarējuši Rīgu kā savu dzīvesvietu. To varētu uzrādīt šoferim vai kādam domes norīkotam SC hunveibinam pirms iekāpšanas bezmaksas transportlīdzeklī. Izpaliktu nepiederošo sadursmes “jauktajā” transportā ar biļešu kontrolieriem vai ar kādu Rīgas pilsonības miliciju, kas tad varbūt būtu jāveido. Jo konfliktu netrūktu. Lai nu kurš, bet Ušakovs noteikti saprot, ka, merkantilu dziņu vadīti, itin dauzi mēģinātu šmaukties un uzdoties par to, kas viņi nav.

Carnikavas Ušakovs

2007.gadā tolaik vēl Saeimas deputāts Nils Ušakovs, kas kopš bērnības bija dzīvojis Rīgā, kļuva par Carnikavas novada iedzīvotāju (turklāt tas notika tikai dažus mēnešus pirms tam, kad SC nosauca viņu par savu kandidātu Rīgas mēra amatam). “Tas bija personisku motīvu dēļ,” Ušakovs vēlāk skaidroja. Nudien, motīvi laikam bija ļoti personiski. Deklarējies Carnikavā, deputāts Ušakovs ik mēnesi saņēma vairāk nekā 400 latu lielu dzīvojamo telpu īres kompensāciju, kas viņam kā it kā nerīdziniekam pienācās par dzīvokļa īrēšanu Rīgā. Viss bija likumīgi. Jeb, kā Ušakova rīcību tolaik novērtēja viņa partijas biedrs un Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs: “Tā ir gaumes lieta. Tas ir atkarīgs no cilvēka audzināšanas un attieksmes.”

Bezgaumīgi šmaukties citiem Ušakovs neļaus. “Ja cilvēks izdomās deklarēties pie drauga vai rada, saņemt “Rīdzinieka karti” un pēc dažām dienām “atdeklarēties” atpakaļ, tik un tā apmuļķot Rīgu nesanāks, jo elektroniskajā norēķinu sistēmā automātiski tiks fiksēts “atdeklarēšanas” fakts,” viņš trešdien brīdināja.

“Esi rīdzinieks!” neapzinīgos audzina arī Ušakova līdzgaitnieks Andris Ameriks (kas pats, starp citu, ir jūrmalnieks). “Rīdzinieki ar savu naudu uztur citu pašvaldību iedzīvotājus. Vai tas ir godīgi?” godīgais “Misters 20%” taujā rakstā portālā Delfi. Un, protams, norāda, ka pie visa vainīga Latvijas valdība, kas “pašvaldībām papildus nav gatava atvēlēt ne santīmu”. Lai kāda politika, savu santīmu Rīgas valdnieki garām nelaidīs. E-kartes ieviešana rīdziniekiem izmaksāja 100 miljonus latu. (Prātam neaptverama summa, ņemot vērā, ka no braucēja viedokļa vienīgā papildus ērtība ir iespēja pielikt kartiņu pie datu nolasītāja kastītes, nevis, kā pirms tam, iespraust biļetīti elektroniskā “kompostiera” spraudziņā.) Varam sākt minēt, cik vēl miljonus domes saimniekošanas virtuozi pilsētas iedzīvotājiem papildus noplēsīs par privilēģiju izmantot “Rīdzinieka karti” arī kā e-talonu.

Turklāt katram, kurš to vēlēsies darīt, būs jāreģistrējas Rīgas satiksmes klientu apkalpošanas centros, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Līdz šim bezpersoniskā centralizētā e-talona sistēma pārtaps par centralizētu personu datu bāzi?

Ušakova un Amerika runātais liek minēt, ka personu datu vākšana un šķirošana varētu būt iecerēta ļoti izsmalcināta. Ušakovs teic, ka Pierīgas pašvaldībām tikšot piedāvāta iespēja noslēgt līgumu ar Rīgu, lai to iedzīvotāji paliktu reģistrēti savās pašvaldībās, bet varētu izmantot rīdzinieku privilēģijas. Bet Ameriks papildina: “Ja cilvēki tomēr izvēlēsies nedeklarēties Rīgā, tad mūsu mērķis ir noslēgt ar attiecīgām pašvaldībām līgumus par līdzmaksājumiem Rīgas satiksmei.” Tātad paredzēts reģistrēt ne tikai citu pašvaldību iedzīvotājus, bet arī to, cik iedzīvotāju katrā no līgumslēdzējām pašvaldībām ir vai nav pārdeklarējušies par rīdziniekiem?

“Sitiet pāķus!” un mīliet SC

Pirmā reakcija uz trešdien izsludināto plānu bija tieši tāda, kādu Ušakovam un viņa partijai vajag – sašutums, neizpratne, pa kādiem aplausiem un dedzīga rēķinu skaidrošana, kurš kuram ko ir izēdis un kurš kuru uztur – Rīga liekēžus iebraucējus vai Pierīgas pašvaldības Rīgas bezkaunīgos kungus.

Rīgas vēlētāju piekukuļošanā un sarīdīšanā ar citu pašvaldību iedzīvotājiem sperts plats solis uz priekšu. Nākamais ideāli būtu kaut kā nošķirt un atalgot tos, kuri balso par SC, no tiem, kurus sodīt par to, ka balso par citām partijām.

Iepriekšējos gadsimtos bija vienkāršāk sašķirot rīdziniekus šķirās un kārtās. Piemēram, pēc apģērba. Savulaik tikai augstākās kārtas iedzīvotāji, to skaitā rātes kungi, drīkstēja tērpties zīdā, samtā, brokātā un mežģīnēs. Prastāki rīdzinieki nedrīkstēja valkāt spāņu beretes, caunādas, zelta rotas un pērļu jostas. Savukārt “latviešiem jāpiespiež (..) viņu zemā dzimuma dēļ valkāt viņu no vecu veciem laikiem lietoto apģērbu”, kādā 18.gadsimta sūdzībā rātei prasīja tolaik vāciskā Lielā ģilde. Par noteikumu pārkāpšanu draudēja naudassods vai pat nopēršana pie kauna staba.

Bet pagājušajā gadsimtā 50 gadus šeit bija bijusi tikai viena partija, par ko balsot, kā droši vien labi atceras bijušais Proletāriešu rajona komjaunatnes sekretārs Ameriks. No tās SC sastāvā palicis vairs tikai Alfrēds Rubiks ar dažiem domubiedriem. Taču pat viņi nestaigā apkārt sarkanās mežģīņu biksēs ar sirpi vienā un āmuru otrā kabatā. Un Putina partijas līgumpartneris Ušakovs ikdienā nevalkā mazā Volodjas ikonu kaklā. Bet viņa atbalstītāji publiski izrādās gandrīz vai tikai vienreiz gadā – 9.maijā.

Toties Ušakovam ir elektroniskas datubāzes un rīdzinieku miljoni, kurus tērēt viņu pašu uzpirkšanai. Rīgas vadoņu tandēma runātais ļauj minēt, kādi varētu būt nākamie loģiskie soļi Rīgas nošķiršanai no valsts un Latvijas iedzīvotāju dažādu grupu sarīdīšanai.

Informēdams par jauno sabiedriskā transporta sistēmu, Ušakovs trešdien bilda: “Otrs piedāvājums bija pilsētā ieviest iebraukšanas maksu, taču es nezinu, vai tas šajā pilsētā kādreiz tiks realizēts.” Kāpēc tad ne? Kā teic Ameriks, ārpus Rīgas deklarētie ikdienā “izmanto Rīgas infrastruktūru”, bet jāmaksā par to esot rīdziniekiem. Nudien, ne jau tikai sabiedrisko transportu izmanto, bet arī ūdeni, elektrību, kanalizāciju. Elpo Rīgas gaisu, virina durvis, deldē ietves un parku soliņus, pat izdangā ar savām mašīnām brauktuves, nedeklarētie parazīti!

Rīgas fiziska noslēgšana no pārējās Latvijas būtu loģistiski sarežģīts, toties Rīgas valdniekiem, ai, cik tīkami dārgs pasākums! Un tad caurlaides punktos uz robežas nauda ripotu iekšā platā straumē. (Tikmēr kņazs Nils slēgtu līgumus ar “centru” par Krievijas tūristu tūkstošu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu? Nu, kompensāciju gan jau nedabūtu, taču “vest sarunas” par draudzību un sadarbību kopējā ienaidnieka – Latvijas valdības – kaitējuma novēršanai laikam taču varētu.) Domes drošībnieku patruļas pilsētā pārbaudītu dokumentus, tvarstīdamas nelegālos imigrantus. Bet legālajiem SC aktīvisti pirms vēlēšanām dāvinātu atlaižu kartes dažādu Rīgas labumu izmantošanai. Ušakovs jau tagad sola: “Visi, kas deklarēsies Rīgā līdz 31.decembrim, bonusā saņems vienu mēnešbiļeti mēnesim par brīvu.”

Šķiet, ka Ušakovs šajā reizē tomēr varētu būt spēris vienu soli par tālu. Pašvaldība var piešķirt atlaides tās iedzīvotājiem, tomēr šajā projektā privilēģiju vieniem un ierobežojumu citiem īstenošana un kontrole prasītu klaji diskriminējošus pasākumus un, iespējams, arī tiesiskā valstī nepieļaujamas manipulācijas ar personu datiem. Acīmredzot gaidāmi tiesu darbi.

 

Komentāri (159)

armn 29.09.2013. 10.01

Ar Ušakovu viss ir skaidrs, šobrīd interesantākais un būtiskākais ir kā un vai valdošās partijas – Vienotība, NA un RP spēs aizstāvēt vienotas Latvijas intereses. Tieši šīm partijām būtu šobrīd jājūt vēlētāju prasības rīkoties.

+23
-2
Atbildēt

1

    armn > armn 29.09.2013. 16.56

    ja, un ari Zalajiem Zemniekiem nu vajadzetu doties aizstavet savu Rigas potenciali apdalito veletaju!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

peerku 29.09.2013. 09.45

Paldies autoram par dubultmorāles atmaskošanu gan nerīdzinieka Amerika, kas tik ļoti iestājas par rīdzinieku privilēģijām, gadījumā, bet īpaši par Ušakova piedeklarēšanos Carnikavā:

“Deklarējies Carnikavā, deputāts Ušakovs ik mēnesi saņēma vairāk nekā 400 latu lielu dzīvojamo telpu īres kompensāciju, kas viņam kā it kā nerīdziniekam pienācās par dzīvokļa īrēšanu Rīgā. Viss bija likumīgi.”

Tas ir precedents, par kuru jāatgādina katru dienu, ka likumīgam zaglim nav morālu tiesību nosodīt citus, kas grasās darīt to pašu, tā vairojot likumīgo zagļu skaitu Latvijā.

+23
-5
Atbildēt

10

    dro > peerku 29.09.2013. 10.34

    DD1 Paldies autoram par dubultmorāles atmaskošanu
    ___________________
    Kuram vēl piemīt tāda dubultmorāle kā Ozoliņam?:)

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    Ojārs > peerku 29.09.2013. 21.24

    dzeris49 Piekrītu DD1.
    —————
    kas to būtu domājis…. :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > peerku 29.09.2013. 11.12

    DD1. Sekoju Ozoliņa publikācijām, bet konformismu un dubultmorāli neredzu,
    _________________
    Jāiegādājas brilles:) Ja Ozoliņa pakalpojumi Šķēlem, pēc Liepnieka norādījumiem ienesot korekcijas komentāros, nav konformisms, tad jau Požarnovs un batja arī tika mainījuši viedokli?
    Kā vērtēt Dienas aicinājumu 2006. gada vēlēšanās balsot pat TP? Kā īpašu gudrību, tālredzību, ja pēc neilga laika paši stāvēja zem lietussarga Doma laukumā? Kā vērtēt IR atbalstošo attieksmi pret Vienotības apvienības mēģinājumus koalīcijā ievilkt SC?

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    Vineta > peerku 29.09.2013. 12.23

    DD1
    Ļeņins arī bija intelektuālis un Pēteris I arī.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 29.09.2013. 12.16

    Liepnieks ir intelektuālis ar stipri virs vidējā latvieša IQ un ar saviem, varbūt savdabīgiem principiem.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > peerku 29.09.2013. 11.36

    DD1. Kā varēja pēc Šķēles atklāsmēm, ka Latvenergo 3 miljonu nozagšana ir normāls bizness un LK prihvatizācijas, balsot par TP, LC un TB/LNNK? Mani Liepnieks varētu interesēt kā eksotisks dzīvnieks zoodārzā., ne velti viņu sauca par asiņaino punduri…

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > peerku 29.09.2013. 17.33

    Piekrītu DD1.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 29.09.2013. 12.41

    So what?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 29.09.2013. 10.41

    Tikai pilnīgi idioti nemaina laika gaitā viedokli. Sekoju Ozoliņa publikācijām, bet konformismu un dubultmorāli neredzu, lai arī nebūt ne vienmēr piekrītu viņam.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 29.09.2013. 11.26

    Es arī reiz balsoju par TP un Šķēle sākumā likās pat ļoti progresīvs, lai gan mani toreiz ļoti izbrīnīja ministru izvēle, kā “nasing spešals” vai lauku papus Kalvītis (kas vēlāk pierādīja, ka par spīti laucinieciskajam izskatam viņam nebūt nepiemīt lauku labestīgums). Kas attiecas uz Liepnieku, tad viņš ir manā to cilvēku topā, kura domas mani interesē.

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

buchamona 29.09.2013. 01.48

Piekrītu viedoklim, ka pietiek lieki vaimanāt par ” sabiedrības šķelšanu”. Ir jārīkojas. Ir jāformulē viens viedoklis pret LR ienaidniekiem beizot un beidzot pret viņiem ir jāpieņem vienota nostāja. Tāda, kāda tā bija Atmodas laikā. Katram ir jādara savs darbs, ja runa ir par nācijas glābšanu.

Valodas referenduma laikā latviešu tauta izcīnīja pārliecinošu uzvaru pār savu ienaidnieku, bet mūsu vadoņi uc runas vīri un sievas jau nākošajā rītā metās šīs uzvaras nozīmi nolīdzināt līdz ar zemi, un tas arī izdevās. Valodas referendumam vajadzēja kļūt par tādu atskaites punktu latviešu tautas vēsturē, pēc kura kremliniem politiski nebūtu iespējams ” galvu pacelt”, bet viņi uzvarēja mūsu galvas pilsētas vēlēšanās :)

Un tas notika ne jau tādēļ, ka rīdzinieks – latvietis pēkšņi par brīvbiļeti uc ” RD labumiem” masveidā tagad sāktu pārdoties savas tautas ienaidniekam. Tas notika tādēļ, ka atkal jau, tie mūsu ” vadoņi” uc runas vīri, kuri izlaida no rokām iniciatīvu pēc izcīnītās uzvaras referendumā, jau gadu pirms šīm vēlēšanām gudri pareģoja ” Nila” neizbēgamo uzvaru un pie reizes neaizmirsa savējos ” nospārdīt” tā, lai tie vairs nepieceltos. Nu, un rezultāti ir, proti – liela daļa ļaužu vnk neaizgāja vēlēt un RD atkal valda kremlini.

Tas pats notiek arī šobrīd, gatvojoties jaunajām Saeimas vēlēšanām. Politiķi, politikāņi, politologi utt.. :)) Tā vietā, lai mobilizētu latviešus cīņai par savas tautas izdzīvošanu, pareģo kremlinu uzvaru nākošajās Saeimas vēlēšanās un SC iekļūšanu valdošajā koalīcijā.

Jeb arī – Latvijas Republikai tik vēsturiski svarīgā brīdī, kurā nokavēti, bet tiek Satversmei gatavota skaidrojoša preambula par to, kas ir Latvijas Republika, tie paši politiķ, kuriem tas ir jādara, pēkšņi publiski sāk matus skaldīt par tēmu, kā tas ir jādara :)

Tas ir kaut kas neizskaidrojams, šāda aksioma, proti, latvieši kā tauta kopumā vienmēr ir spējusi pieņemt pareizu lēmumu. Tā tas notika Atmodas laikā, tā tas notika vairākās, pēdējās Saeimas vēlēšanās, kurās tika akceptēts vienīgais pareizais ceļš ārā no krīzes utt.

Bet nezkādēļ mums tik sāpīgi neveicas ar ” vadoņiem”, kuriem deliģējam šo tautas kopējo lēmumu pildīt. Atskaitot Dombrovski, protams.

Vislabākā ilustrācija šai ” melnajai aksiomai” ir ārkārtas vēlēšanas, kuras notika pēc uzvarētām vēlēšanām :)

+20
-4
Atbildēt

24

    Ieva Priedenfelde > buchamona 29.09.2013. 02.26

    . Tas notika tādēļ, ka atkal jau, tie mūsu ” vadoņi” uc runas vīri, kuri izlaida no rokām iniciatīvu pēc izcīnītās uzvaras referendumā, jau gadu pirms šīm vēlēšanām gudri pareģoja ” Nila” neizbēgamo uzvaru un pie reizes neaizmirsa savējos ” nospārdīt” tā, lai tie vairs nepieceltos.
    ———-
    Vienotībai nekāda spārdīšana nav vajadzīga, paši droši soļo uz kapiem. Vēlētājiem ir apnicis 23 gadus ilgušais mežonīgais kapitālisms.

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 29.09.2013. 02.00

    “rinķī apkārt Piekrītu viedoklim, ka pietiek lieki vaimanāt par ” sabiedrības šķelšanu”. Ir jārīkojas. Ir jāformulē viens viedoklis pret LR ienaidniekiem beizot un beidzot pret viņiem ir jāpieņem vienota nostāja.”

    Pilnīgi pareizi. Formulējam to nostādni un vienīgo pareizo viedokli: JŪS PATS ESAT LR IENAIDNIEKS, un kā tāds JŪS ESAT IZRAIDĀMS NO LATVIJAS REPUBLIKAS.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 29.09.2013. 10.57

    Nu izbeidz, tā ir demagoģija, par mēģinājumu likvidēt valstiskumu mums pienākas sods, tas ir noziegums, šeit ir runa tikai par atšķirīgu viedokli, tad ar ko tad mēs atšķirsimies no komunistiem, ja tiesāsim un pasludināsim par ienaidniekiem visus atšķirīgu politisku uzskatu paudējus?

    +9
    -16
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 29.09.2013. 10.33

    Nez, kur vēl ir tāda valsts, izņemot Krieviju, kur citādi domājošos savas valsts pilsoņus sauktu par ienaidniekiem.
    Tik tālu esam – nolaidušies līdz Putina Krievijas līmenim.
    Kārtējo reizi pārliecinos, ka nacionalisms ved tikai uz konfrontāciju un konfliktiem.

    +8
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 29.09.2013. 14.16

    Ino – komunisti un boļševiki nav manējie, bet gan tavējie, kuri atbalsta NA, jo boļševiku galvanā tēze ir tāda – kas nav ar mums, tas ir pret mums, tātad, ienaidnieki, taisni, kā tas ir tev, RA, un visai tai partijai, ko jūs atbalstāt.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 29.09.2013. 02.33

    Vislabākā ilustrācija šai ” melnajai aksiomai” ir ārkārtas vēlēšanas, kuras notika pēc uzvarētām vēlēšanām :)
    ============
    Jājautā, kas ārkārtas vēlēšanās bija tāds pats, kā visās iepriekšējās vēlēšanās? Atbilde: CVK un vēlēšanu komisijas. Kas ir mainījies kopš Boldāna laikiem? Nekas! Kāpēc no Kurzemes apgabala vienmēr tiek ievēlēti Lemberga cilvēki, piemēram tautā nemīlētais fantomass no NA vai sarkangalve no Vienotības?

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 29.09.2013. 15.41

    R.A. – es neaizstāvu nevienu politisko spēku, vienīgais, ko es aizstāvu, ir tiesības uz jebkuru viedokli att. uz jebkuru tēmu vai notikumu.
    Viedoklis nevar būt “pretvalstisks”, “noziedzīgs”, utt., tādas var būt tikai reālas darbības, par ko mums jau paredzēta atbildība.
    Iespējam, vajadzētu pieņemt likumu, ka Staļina noziegumu attaisnošana ir sodāma darbība, saprotams, tas ir amorāli, bet, te mēs nonākam līdz dilemmai, vai iespēja brīvi paust savus uzskatus, tomēr, nav svarīgāka.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 29.09.2013. 18.39

    “General Patton Fan Club dzeris49
    Kāds vēl “nacionālisms”? Viena valsts – viena valoda, viens likums.”

    Hitlers arī tā domāja:

    Третий рейх
    Deutsches Reich (1933—1943)
    Großdeutsches Reich (1943—1945)
    Диктатура
    ↓ 24 марта 1933 — 23 мая 1945

    Девиз
    нем. Ein Volk, ein Reich, ein Führer
    («Один народ, одна империя, один вождь»)

    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%85

    SĪKĀK:

    https://www.google.lv/search?q=%D0%9E%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D1%8C%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA&oq=%D0%9E%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D1%8C%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&espvd=210&ie=UTF-8#q=%D0%9E%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Vineta > buchamona 29.09.2013. 16.57

    dzeris49
    bet, te mēs nonākam līdz dilemmai, vai iespēja brīvi paust savus uzskatus, tomēr, nav svarīgāka.

    Staļina noziegumu kam kā krievs mīl teikt “нету аналога в мире”, slavināšana ir līdzvainība noziegumos, kam nav un nevar būt noilguma.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.09.2013. 08.17

    riņķī apkārt. Atskaitot Dombrovski, protams.
    _________________
    Būtu labs komentārs, bet šī piebilde:) Godmanis, Zatlers…vai nepietiks idealizēt?

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 29.09.2013. 15.07

    V, ar visiem saviem trūkumiem, ir labāka, varu to piedāvāt.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Vineta > buchamona 29.09.2013. 11.05

    dzeris49
    Kāds vēl “nacionālisms”? Viena valsts – viena valoda, viens likums. Bez kādām īpašām privilēģijām civilizācijas padibenēm, ar viņu “suverēno” izpratni par “labo un ļauno”.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.09.2013. 15.00

    dzeris49….visai tai partijai, ko jūs atbalstāt.
    __________________
    Vari piedāvāt ko labāku? Uzmanīgi klausamies:):):)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 29.09.2013. 11.30

    Dzera pūliņi tiešām ir apbrīnas vērti – ja nevar ar stumšanu, tad mēģina ar vilkšanu.
    Dzeri, vai tavi senči nav bijuši aktīvākie jaunās pasaules cēlāji, kuriem tu ticēdams gaidīji, kad pienāks rīts, kas vēstīs, ka nu katram viss pienāks pēc vajadzības – varēs rīt trifeles un katru dienu vest mājās jaunu flīģeli? Komūnismu neatveda, bet tā cēlāja “morāles” kodeksu tev ieborēja::):)

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > buchamona 29.09.2013. 17.05

    > super_e-y-e: Kāds tev, kretīn, sakars ar Latviju? Ej blenzt uz robežstabu no austrumu puses. Vienīgais, kas tevi saista, ir kā nozūmēt Latviju!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 29.09.2013. 09.01

    rinķī apkārt Piekrītu viedoklim, ka pietiek lieki vaimanāt par ” sabiedrības šķelšanu”. Ir jārīkojas. Ir jāformulē viens viedoklis pret LR ienaidniekiem beizot un beidzot pret viņiem ir jāpieņem vienota nostāja. Tāda, kāda tā bija Atmodas laikā. Katram ir jādara savs darbs, ja runa ir par nācijas glābšanu
    ===============
    Ar to vien nepietiek – vienotu nostāju pret Latvijas Republikas ienaidniekiem, vēl arī ir jāformulē vienota nostāja pret savu tautu, valsts nozagšanu, valsts resursu izlaupīšanu, nabadzību, demogrāfiju, cilvēku bēgšanu, labklājību. Labējās partijas šos jautājumus ir ignorējušas 23 gadus, kas ir novedis latviešu tautu tuvu pie iznīcības.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 29.09.2013. 10.57

    Tu redzi to, ko gribi redzēt un izliecies, ka nav tā, ko negribi redzēt. Ar patreizējo sociālo, nodokļu un ekonomikas politiku mums nekādi kremļa aģenti nav vajadzīgi, lai latviešu tauta un Latvijas Republika aizietu bojā. To nu tev vajadzētu saprast, ka valsts stabilitātei un izaugsmei ar kremļa kranču apkarošanu ir par maz, jārūpējas arī par tautas labklājību.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 16.32

    dzeri. Iespējam, vajadzētu pieņemt likumu, ka Staļina noziegumu attaisnošana ir sodāma darbība, saprotams, tas ir amorāli, bet, te mēs nonākam līdz dilemmai, vai iespēja brīvi paust savus uzskatus, tomēr, nav svarīgāka.+++

    …Visa zvēru un putnu, rāpuļu un jūrā mītošo dzīvnieku daba pakļaujas un ir pakļauta cilvēka dabai, bet neviens cilvēks nevar pakļaut dumpīgo ļaunumu – mēli, kas pilna nāvējošas indes…

    Tā apustulis Jēkabs raksta par nepieciešamību savaldīt mēli. :) Mēle, jeb vārda brīvība, mūsu valodā runājot, patiesībā ir ierocis ar kuru ir jārīkojas ļoti atbildīgi. Vārda brīvība patiesībā ir nevis privilēģija, bet pārbaudījums katram no mums. Un tādēļ sākt deklarēt, ka vārda brīvība demokrātiskā pasaulē nozīmē to pašu, ko visatļautību, tā ir liela kļūda, kas var beigties ar katastrofālām sekām mūsu sabiedrībai.

    Mūsu sarunas kontekstā – vārda brīvība un centieni attaisnot caur vārdu noziegumu – šīs divas nav savienojamas lietas

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 17.27

    nulle.RA – ja mēs sāksim sodīt par viedokļa paušanu – ar ko mēs būsim labāki par PSRS?+++

    Vari man nosaukt Eiropas svienībā valsti, atskaitot LR, kurā ir atļauts atklāti sludināt vardarbību? Publiski runāt par to, ka zināmos apstākļos ir ataisnojama cilvēku masveida iznīcināšana? Tas ir tieši tas ar ko šobrīd nodarbojas SC ” ideologi”, kad viņi mēģina izklāstīt savu ” īpašo viedokli” par mūsu valsts vēsturi.

    Tu pats apjēdz, līdz kādai robežai mēs šeit esam aizrunājušies, ” teorētizējot” par demokrātiskām brīvībām, tai skaitā par vārda brīvību? :)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 10.44

    Normunds…Ar to vien nepietiek – vienotu nostāju pret Latvijas Republikas ienaidniekiem, vēl arī ir jāformulē vienota nostāja pret savu tautu, valsts nozagšanu, valsts resursu izlaupīšanu, nabadzību, demogrāfiju, cilvēku bēgšanu, labklājību…++

    Riktīgs sociķa piegājiens – no Tevis piesauktām problēmām, grūtībām, nelaimēm taisīt ” rosolu” un vēl piesaukt 23 gadus, kuri ir pagājuši jau, kopš LR atguva neatkarību.

    Ja vēlies runāt par procesiem, kuriem LR ir izgājusi cauri šajos 23 gados, tad ir jārunā par ” lēcienu” no komandekonomikas tirgus ekonomikā atsevišķi, par pasaules krīzi un LR tajā atsevišķi, par pielaistajām kļūdām un objektīviem, bet nepopulāriem lēmumiem atsevišķi, par kriminālrakstura “rosīšanos” atsevišķi un par mērķtiecīgu uzbrukumu LR valstiskumam atsevišķi.

    Sevišķi nevajadzētu jaukt kopā divas lietas – liela mēroga kriminālrakstura rosīšanos, Lembergs tam piemērs, ar mērķtiecīgu uzbrukumiem LR valstiskumam, visa šīs SC rosīšanās tam piemērs

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 14.50

    Dzeri, padomā par morāli :)) Tu centies aizstāvēt politisku spēku, kuru līderi izprovocē valodas referendumu, tiešā tekstā attaisno staļinistu represijas okupētās LR teritorijā, 9. maija saietā, kurš pats par sevi ir amorāls, demonstratīvi sniedz roku NKVD formas tērpā tērptam ” cilvēkam” utt,,,, tā es te varētu turpināt uzskaitīt līdz vakaram, un piedevām nolamā mani vēl par komunistu :) Kā Tev tas viss kopā….? :))))

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    runivs > buchamona 29.09.2013. 13.09

    Žēl, ka Ozoliņa kungs nav ieteicis par šo Ušakova un Amerika ideju ierosināt REFERENDUMU. Referendumā taču varētu izlemt arī to, ka pirmā vagonā brauc pilsētnieki, bet otrajā – lauķi :-)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 10.49

    dzeri. Nez, kur vēl ir tāda valsts, izņemot Krieviju, kur citādi domājošos savas valsts pilsoņus saukt par ienaidniekiem.+++ vari man nosaukt ES valsti bez LR, kur mēģinājumus attaisnot noziegumus pret valsti, pret tās mierīgajiem iedzīvotājiem sauc par ” īpašu attieksmi pret vēsturi” , bet mēģinājumu likvidēt LR valstiskumu par vārda un rīcības brīvību, par ” citādu domāšanu” ? :)

    +20
    -8
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 29.09.2013. 11.19

    dzeri…. šeit ir runa tikai par atšķirīgu viedokli, tad ar ko tad mēs atšķirsimies no komunistiem, ja tiesāsim un pasludināsim par ienaidniekiem visus atšķirīgu politisku uzskatu paudējus? +++ ko Tu sauc par atšķirīgas politikas paušanu? SC noliedz LR okupācijas faktu, un tas nozīmē, ka SC noliedz atjaunotās LR pastāvēšanas faktu un, izejot no šīm pozīcijām, arī veido savu ” politiku”. Tā ir tā atšķirīgā politika, atšķirīgais viedoklis? :)

    Es jau Tev reiz jautāju, kā tas nākas, ka ļaunumu, kuru pasaulei nes kremlini ārpus LR robežām Tu saskati precīzi, bet to, kas notiek Tavā degungalā, nepamani? :)

    +20
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu