Nīderlande mudina Krieviju atbrīvot "Greenpeace" aktīvistus • IR.lv

Nīderlande mudina Krieviju atbrīvot “Greenpeace” aktīvistus

33
"Greenpeace" ledlauzis "Arctic Sunrise" (pa labi) tika nogādāts Murmanskas ostā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Putins paziņoja, ka Krievijā arestētie “Greenpeace” aktīvisti nav pirāti

Nīderlande aicina Krieviju nekavējoties atbrīvot 30 aizturētos vides aizstāvju organizācijas “Greenpeace” aktīvistus, ziņo LETA/AFP.

“Greenpeace” aktīvisti 18.septembrī mēģināja Pečoru jūrā uzkļūt uz uzņēmuma “Gazprom neftj šelf” naftas ieguves platformas “Prirazlomnaja”, lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa “Arctic Sunrise” klāja. Pēc aizturēšanas “Arctic Sunrise” kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

“Arctic Sunrise” komanda pēc pratināšanas Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas Murmanskas apgabala pārvaldē ievietota izmeklēšanas izolatorā. Izmeklētāji ierosinājuši krimināllietu par pirātismu, paziņoja Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Kā trešdien vēstulē Nīderlandes parlamentam rakstīja ārlietu ministrs Franss Timmermans, “balstoties uz jūrniecības likumiem, Nīderlande aicinājusi Krievijas varasiestādes nekavējoties atbrīvot kuģi un tā apkalpi”. Timmermans arī norādīja – ja aktīvistiem tiks izvirzītas apsūdzības, viņi varētu tikt tiesāti Krievijā.

Turklāt Nīderlande apsver arī iespēju vērsties ANO Starptautiskajā Jūras tiesību tribunālā. Timmermans šo jautājumu ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā apspriedis ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, lūdzot Maskavu sniegt vairāk informācijas, lai pārliecinātos, vai Krievija ievēro starptautiskās jūrniecības tiesības attiecībā uz kuģiem, kas kuģo zem ārvalstu karoga, un aktīvistu tiesībām uz miermīlīgām protesta akcijām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka Krievijā arestētie “Greenpeace” aktīvisti nav pirāti, taču viņi ir pārkāpuši likumu. “Es sīkumos nezinu, kas noticis, taču ir pilnīgi skaidrs, ka viņi nav pirāti,” sacīja Putins, vienlaikus gan piebilstot: “Ir pilnīgi skaidrs, ka viņi pārkāpuši starptautisko tiesību normas.”

Putins norādīja, ka aktīvisti “pārāk bīstami tuvu piekļuvuši [naftas ieguves] platformai”, un uzsvēra, ka Krievijas varasiestādes tobrīd nav zinājušas, vai tie patiešām ir “Greenpeace” aktīvisti. “Mūsu tiesībsargājošās iestādes, robežsargi nezināja, kas centās pārņemt platformu, uzdodoties par “Greenpeace”,” norādīja Putins.

Pēc viņa teiktā, situāciju saasinājuši arī notikumi Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kur vairākas dienas norisinājās asiņaina ķīlnieku krīze. “Ņemot vērā asiņainos notikumus Kenijā, viss galu galā var notikt,” sacīja Putins. Tiesa gan, ķīlnieku krīze Nairobi sākās pēc “Greenpeace” incidenta.

“Gazprom” grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no “Prirazlomnaja”, norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

 

Komentāri (33)

Aivars Krauklis 26.09.2013. 14.18

Krieviem ar grīnpīšiem iznācis līdzīgi, kā amerikāņiem ar alkaidu. Biedra Andropova vadītā iestāde iztaisīja ko biedra Uļjānova definētajiem „derīgajiem idiotiem” pie daudzām esošām vēl vienu smuku kapitālisma apkarotāju bandu, bet bratani izaug, paaudzes nomainās un vairs neklausa, jo aizmirst vai nekaunīgi izliekas aizmirstam pašu tēvu radītāju. Nu šie aizķēruši pat tik svētu lietu, kā urbšanu ziemeļos. Bet tiesāt zaļos par pirātismu nemaz nav slikta ideja.

+2
-3
Atbildēt

0

ligakalnina 26.09.2013. 12.32

Daži uzskata, ka šī organizācija ir komercorganizācija naudas pumpēšanai no lētticīgajiem, izmantojot jūtīgas ekoloģiskās tēmas, un ļaunums, ko tā nodara, ir daudz lielāks par to labumu, bet, taisni tāpēc, publicitātei un uzmanības pievēŗšanai, tai vajadzīgas skaļa provokācija, izmantojot ierindas biedrus kā “lielgabalgaļu”.
Latiņina pielīdzina šo organizāciju Hamazam, kuram, tāpat, jo vairāk upuru, jo labāk.
Kaut, Krievija, protams, arī rīkojas neadekvāti.

+2
-4
Atbildēt

1

    Inese > ligakalnina 26.09.2013. 12.39

    Tu svēti tici visam, ko raksta un saka Latiņina? ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

Laura Afanasjeva 26.09.2013. 11.14

“Greenpeace” aktīvistu izvēlētie līdzekļi sava viedokļa paušanai par vides aizsardzības jautājumiem visai bieži nonāk pretrunā ar pašas organizācijas nosaukumā ietverto “miera” jēdzienu un normatīvajiem aktiem. Šaubos, ka šāda uzvedība vairo atbalstu organizācijai un tās idejām. Lai arī kā var vērtēt Krievijas varas iestāžu izpratni par demokrātiju, cilvēktiesībām un attieksmi pret vides aizsardzību, šajā gadījumā Nīderlandes mudinājumiem arī pilnībā piekrist īsti nevar. Ja ir pārkāpti normatīvie akti, tad arī jāsaņem atbilstošs sods. Neatkarīgi vai tie ir “Greenpeace”, vai kādas citas organizācijas pārstāvji (“brīvo pirātu federācija”, “apvienotā Somālijas “zvejas” flote”), zināmām robežām uzvedībā būtu jābūt…

Patīkamu dienu visiem!

+2
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu