Liela interese par Latvijas dubultpilsonību • IR.lv

Liela interese par Latvijas dubultpilsonību

13
Grafiti uz kāda nama sienas Rīgā. Foto: Evija Trifanova, LETA

PBLA: Par Latvijas pilsonības iegūšanu vai atjaunošanu varētu domāt ap 20 000 cilvēku

Kopš likuma izmaiņu pieņemšanas ir vērojama liela interese par Latvijas dubultpilsonības iegūšanu, otrdien Latvijas Radio stāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

Citskovskis atgādināja, ka, runājot par dubultpilsonības pretendentu potenciālo skaitu, parasti tiek minēti Pasaules Brīvo latviešu apvienības aprēķini, ka pasaulē aptuveni 20 000 cilvēku varētu pretendēt uz Latvijas dubultpilsonību, taču ir arī daudz lielākas prognozes, vēsta LETA.

PMLP ierēdnis lēsa, ka Latvijas vēstniecībām un diplomātiskajām pārstāvniecībām būs daudz darba. Piemēram, Austrālijā kādam goda konsulam pieraksts dubultpilsonības jautājumu kārtošanai jau tagad sniedzoties vairākus mēnešus uz priekšu.

Citskovskis atzīmēja, ka likuma izmaiņu rezultātā arī tie cilvēki, kuriem dubultpilsonības ierobežojumu dēļ savulaik ir tikusi atņemta Latvijas pilsonība, tagad varēs to atjaunot.

Saeima 9.maijā pieņēma Pilsonības likuma grozījumus, kas sakārto arī dubultās pilsonības jautājumu. Pasaules Brīvo latviešu apvienība pieļauj, ka pēc likuma stāšanās spēkā interesēties par Latvijas pilsonības iegūšanu vai atjaunošanu varētu 20 000 cilvēku, savukārt Saeimas Pilsonības likuma grozījumu apakškomisijas toreizējais priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais pieļāva, ka interesentu loks būs divtik liels un desmit gadu laikā, izmantojot likuma dotās iespējas, Latvijas pilsonību varētu iegūt apmēram 50 000 cilvēku.

Normatīvais akts papildināts ar likuma mērķi, definējot tajā piecus likuma darbības aspektus. Likums noteiks personas, kuras uzskatāmas par Latvijas pilsoņiem, nodrošinās valstsnācijas piederīgajiem – latviešiem un līviem – tiesības reģistrēties par Latvijas pilsoņiem, kā arī dos iespēju Latvijas trimdiniekiem un viņu pēctečiem reģistrēties par Latvijas pilsoņiem. Likuma mērķis ir arī veicināt saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības attīstību, kā arī atzīt dubulto pilsonību atbilstoši Latvijas valsts politiskajiem mērķiem un interesēm un pieaugošas mobilitātes apstākļos saglabāt Latvijas pilsoņu kopumu.

 

Komentāri (13)

grislits 24.09.2013. 09.37

Man vairāk ir cerība, ka tie, kas vēlas iegūt dubultpilsonību tomēr ir aktīvi cilvēki, kas arī piedalīsies vēlēšanās un balsos par latviskām partijām.

+7
-1
Atbildēt

0

austrisv 24.09.2013. 09.50

Man arī ir ne tikai cerība, bet pārliecība, ka Latvijas pilsonību- dubultpilsonību, vēlēsies atgūt tikai īsti patrioti(latvieši), kuri dažādu iemeslu dēl bija izbraukuši meklēt lielākas darba un algas iespējas uz citām valstīm.
Zinu, cik sāpīgi viņi pārdzīvo Latvijas pilsonības atņemšanu, kas, protams, ir pelnīti, jo likums tā noteica.
Domāju, ka tie, kuri iegūs dubultpilsonību, arī piedalīsies vēlēšanās, un šie cilvēki, jau nu nav lielākoties, neizglītoti ļumpeņi, bet spējīgi domāt un spriest. Vismaz es tā ceru!

+6
-2
Atbildēt

0

Kristīne 24.09.2013. 16.02

“Piemēram, Austrālijā kādam goda konsulam pieraksts dubultpilsonības jautājumu kārtošanai jau tagad sniedzoties vairākus mēnešus uz priekšu.”
===
Tas var liecināt gan par lielu interesi, gan par zemu produktivitāti…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu