Lūdz KNAB un IUB vērtēt LOK rīcību olimpiešu tērpu iepirkumā • IR.lv

Lūdz KNAB un IUB vērtēt LOK rīcību olimpiešu tērpu iepirkumā

12
Attēla kolāžā no portāla TVNet.lv redzams, ka LOK konkursā uzvarējušās firmas dizains ir gandrīz identisks somu firmas katalogā redzamajiem tērpiem.

Uzvarējušās Somijas kompānijas “Halti OY” katalogā atrodami gandrīz identiski tērpi tiem, kas uzvarējuši LOK konkursā

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu vērtēt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) amatpersonu rīcību Latvijas olimpiešu tērpu iepirkumā, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība) norāda, ka publiski izskanējusī informācija dod pamatu visai ticamam pieņēmumam, ka olimpiskās komitejas iepirkuma tehniskā specifikācija tika izstrādāta, pamatojoties uz konkursā uzvarējušā Somijas uzņēmuma kataloga piedāvājumu, tādējādi nodrošinot minētajam ražotājam negodīgu uzvaru iepirkumu konkursā.

KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam adresētajā vēstulē lūgts izvērtēt LOK amatpersonu rīcību atbilstoši KNAB kompetencei un ziņot apakškomisijai par izvērtēšanas rezultātiem, savukārt vēstulē IUB vadītājai Dacei Gaile deputāti lūdz vērtēt, vai šajā publisko iepirkumu procedūrā LOK amatpersonas ir ievērojušas attiecīgos normatīvos aktus.

LOK ierobežotu līdzekļu dēļ nevarot atļauties veikt formastērpu individuālu pasūtījumu, apgalvo LOK ģenerālsekretārs un Latvijas delegācijas vadītājs Soču olimpiskajās spēlēs Žoržs Tikmers.

Ceturtdien lielu ažiotāžu izraisīja informācija par to, ka Latvijas delegācija Soču olimpiskajās spēlēs ģērbsies oranžās krāsās, kaut arī iepirkuma rīkotāji apgalvo, ka krāsa būšot drīzāk dzeltena. Publiskajā iepirkumā uzvarējusi Somijas kompānija “Halti OY”, kas bijusi vienīgā pretendente.

Neizpratni izraisījis fakts, ka publiskajā iepirkumā norādīti praktiski identiski apģērbu paraugi kā “Halti OY” jaunajā ziemas katalogā. “Haiti OY” par 154 031 latu piegādās 18 dažādu vienību apģērbu gabalus līdz pat 200 eksemplāriem. To vidū būs vairāku veidu ziemas jakas, adītās jakas, cimdi un siltā apakšveļa.

“Mums ir divi speciālisti, kuri strādā pie ekipējuma. Viņu pieredze tiek ņemta no iepriekšējo spēļu pieredzēm,” stāstīja Tikmers, sakot, ka apģērbu noformējums tiek domāts turpat komisijā un šoreiz jau pirms konkursa izvēlēta dzeltenā krāsa. “Dzeltens – saule, dzintars, medus un zelts; brūna – zemes spēks, daba un koki. Diemžēl formastērpus pēc individuāla pasūtījuma veikt mēs nevaram. Paskatieties jebkura apģērba ražotāja katalogā – tur dzeltenās krāsas apģērbu būs ļoti daudz, tāpēc varbūt arī ir tāda sakritība. Arī līdzekļu mums cik ir, tik ir.”

Vēl tiks rīkoti konkursi par parādes apģērbiem un apaviem. Novembra otrajā pusē būs jau nokomplektēts viss komplekts un varēs redzēt, kā izskatās sportisti, sola Tikmers. „Domājam iekļauties apmēram 900 latu robežās uz vienu cilvēku. Cerams, ka uz parādes tērpiem pieteiksies kāds Latvijas ražotājs.” Parādes tērpu dizains esot jāizstrādā tērpu māksliniecei Natālijai Jansonei, LTV rīta raidījumā piektdien teica Tikmers.

Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas laikā apmeklētājus varētu sagaidīt pat vairāk nekā desmit grādus silts laiks, tāpēc tai tiks gatavoti plānāki ietērpi un šis iepirkums uz tiem neattiecas.

“Konkursā [par biezajiem tērpiem] piedalījās tikai viens pretendents, un tas arī uzvarēja. Pēc astoņām dienām grasāmies noslēgt līgumu,” stāstīja Tikmers. “Arī pirms iepriekšējām ziemas spēlēm Vankūverā bija tikai viens pretendents konkursā.”

Tikmers stāsta, ka pats “Halti OY” katalogu nav skatījies un tāpēc nezina iemeslu, kāpēc katalogā ir gandrīz identiski tērpi ar iepirkuma specifikācijā norādītajiem. “Šī firma ir piegādājusi apģērbus vairākiem augsta līmeņa sportistiem – slēpotājiem, hokejistiem.”

Kā vēstīts LOK mājas lapā, pirms iepirkuma veiktas konsultācijas ar uzņēmumiem “361” un “adidas”, kuriem izteikts piedāvājums kļūt par LOK partneriem un attiecīgās apģērba vienības dāvināt Latvijas Olimpiskās komandas dalībniekiem, tomēr atbilde bija noraidoša, jo uz olimpisko dalībnieku tērpiem attiecas ļoti strikti Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumi – tie paredz, ka ražotāja logotipam un nosaukumam ir jābūt attiecīgā izmērā un ne lielākam.

“Dizaina izveides un ražošanas izmaksas būtu pārāk lielas. Vienīgais variants ir attiecīgās apģērba vienības meklēt katalogos, ko ražotāji ir paredzējuši plašākai sabiedrībai,” teikts LOK oficiālajā skaidrojumā. “LOK izsludinātajā iepirkumā redzamās apģērba skices ir kā paraugs ražotājiem, un tas nav jāuztver kā prasība, ka apģērbam ir jāizskatās tieši tā, kā attēlā norādīts. Uz LOK izsludināto konkursu varēja pieteikties jebkurš ziemas sporta apģērbu ražotājs, kurš uzskatīja, ka viņa piedāvājums atbilst konkursa nolikumam un SOK noteikumiem.”

Iepirkuma konkursa uzvarētājs tika paziņots 17.septembrī, desmit dienu laikā, kā to nosaka Latvijas likumdošana, ir iespējams apstrīdēt konkursa rezultātus.

 

Komentāri (12)

dro 20.09.2013. 09.19

Kādēļ apieti uzņēmēji?:):):)

+3
0
Atbildēt

2

    piziks > dro 20.09.2013. 16.24

    lno, kādēl apieti? Tādēļ, ka visus ieprkumu sistēmu Delnas un Voikas tipa pajolītes un vairākas JL tipa kosmonautes, publiskās karjeristes uzsēdināja uz mazākās cenas populistiskās adatas. Un tie vietēji ražotāji un uzņēmēji — cūkas tādi — par velti negrib strādāt, kaut delnistēm ļoti gribas.

    Faktiski… vajadzēja jau pamanīt, ka arī LOK mēģināja šai delnisma mainstream-ā/plūsmā no Adolfa Daslera kantora izpurināt par velti, bet tiem nav grūti atrast lielākas zvaigznes, ko par velti apģērbt, nekā Latvijas sportistus. kur nu vēl visādus pavadītājus. LOK-s jau varēja arī nemēģināt “adidas” apmuļķot, jo Latvijā “adidas” paši publiku labi muļķo — Kr. Barona ielas bode tikai nesen pārdēvēta par izmestuvi — outlet, kur par Eiropas cenām tirgot pērnos un aizpērnos noliktavu izbirstējumus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.09.2013. 10.05

    Pardon, vietējie uzņēmēji:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 20.09.2013. 08.38

LOK un korupcija?! Ai, ai, kurš nu to būtu domājis… Vienīgais veids, kā šos abus atdalīt, laikam gan ir – pārtraukt jebkādu sabiedrisko finansējumu, ne tikai no budžetiem, bet arī caur valsts vai pašvaldību uzņēmumiem. KNABim tur nekas nav ne darāms, ne izdarāms – viss taču būs tik likumīgi, ka visiem citiem jāpamācās.

+3
0
Atbildēt

0

ligakalnina 20.09.2013. 10.17

Nu, LOK, kā runā, korupcijas ziņā ir koncentrāts no Latvijas korupcijas.
Bet, dabiski, viss būs likumīgi, likumi taču “sakārtoti”, visur “savējie”, nu nedrīkst nevienu aiztikt.

+3
-2
Atbildēt

1

    Līga Lētiņa > ligakalnina 20.09.2013. 13.42

    ko tu ar to gribi teikt? to , ka LOK ir tik lielas spējas , ka sakārtojis arī visas lietas somijā? savējie ir arī somijā?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu