EP nepārprotami mudina uz ātrāku gāzes tirgus liberalizāciju • IR.lv

EP nepārprotami mudina uz ātrāku gāzes tirgus liberalizāciju

20
Gāzes baloni. Foto: Evija Trifanova, LETA
Roberts Zīle

Latvijas iedzīvotāji gāzes monopola dēļ joprojām maksā augstas enerģijas cenas

Eiropas Parlaments šonedēļ plenārsēdē Strasbūrā pirmaja lasījumā atbalstīja ziņojumu “Par pasākumiem iekšējā enerģijas tirgus darbības nodrošināšanai”, kurā ES dalībvalstis mudinātas steidzami pieņemt un ieviest visus ES tiesību aktus, kas attiecas uz iekšējā enerģijas tirgus izveidi, tajā skaitā gāzes un elektroenerģijas tirgus liberalizāciju.

Parlaments norāda, ka t.s. trešās ES enerģētikas likumdošanas paketes noteikumi pilnībā jāpiemēro gan Eiropas, gan ārvalstu uzņēmumiem, bet jebkuriem Komisijas piešķirtiem atbrīvojumiem no šiem noteikumiem jabūt ierobežotiem pec apjoma un piemērošanas ilguma un tie jāpārskata Eiropas Parlamentā un ES padomē.

Ziņojumā ir skaidri raksturota Baltijas valstu kā ES “enerģijas salas” situācija, ko vēl vairāk pasliktina pilnīgā atkarība no viena gāzes piegādātāja. Tajā arī atklāti tiek kritizētas dalībvalstis, kas lielo enerģijas kompāniju lobistu spiediena dēļ atliek trešās enerģētikas likumdošanas paketes ieviešanu.

Diemžēl šādu situāciju mēs joprojam piedzīvojam arī Latvijā, kur vispirms Saeimas atbildīgā komisija, bet vēlāk arī Ekonomikas ministrijas sagatavo tādus Enerģētikas likuma grozījumus, kas kavē vai būtībā pat nepieļauj gāzes tirgus liberalizāciju. Savukārt Eiropas Parlaments aicina dalībvalstis pilnīgu liberalizāciju pabeigt jau 2015. gadā.

Eiropas Parlaments ziņojumā uzsver, ka vairākas ES valstis joprojām ir pilnīgi izolētas no Eiropas gāzes un elektroenerģijas tirgiem un turpina maksāt augstāku cenu par energoresursiem, tādējādi pazeminot savu konkurētspēju.

Tādēļ deputāti aicina Eiropas Komisiju, ja dalībvalstis vēlas, piedalīties to sarunās par enerģijas cenām ar ārējiem energopiegādātājiem, piemēram, par gāzes iepirkšanu. Tāpat Parlaments atbalstīja ECR grupas ierosinājumu aicināt Komisiju un dalībvalstis pārskatīt visus gāzes piegādes līgumus, kuru pamatā ir novecojuši cenu noteikšanas mehānismi, jo īpaši naftas indeksācijas princips, kas liek patērētājiem maksāt augstas cenas.

No gāzes monopola izrietošās augstās enerģijas cenas Latvijā ir kā nodoklis, kuru mūsu valsts iedzīvotāji spiesti maksāt valstij, kas gāzes piegādes izmanto kā ģeopolitiskās ietekmēšanas instrumentu.

Kā rāda, piemēram, Nacionālā gāzes termināļa biedrības aprēķini, alternatīvu gāzes piegāžu neesamība un gāzes tirgus reformas atlikšana Latvijas patērētājiem kopš 2010. gada ir izmaksājusi 255 miljonus latu. Neskatoties uz gāzes monopola saglabāšanas piekritēju piesauktajām “Gazprom” cenu atlaidēm, kuras tirgus liberalizācijas gadījumā Krievijas kompānija, protams, atceltu, Latvija 2013. gada pirmajos 7 mēnešos par Krievijas gāzes importu vienalga ir pārmaksājusi 31 miljonu latu. Un, pat ja apšauba šos aprēķinus, tad gāzes robežcena kopš 2005. gada Latvijai pieaugusi vairāk nekā trīs reizes.

Tādēļ es gribētu aicināt Latvijas valdību nopietni uztvert Eiropas Parlamenta doto “ceļamaizi” gan turpmākajai rīcībai gāzes tirgus liberalizācijas jautājumā, gan sarunām ar “Gazprom”.

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (20)

dro 14.09.2013. 14.52

Saucēja balss tuksnesī?

+3
-2
Atbildēt

0

Ansis 16.09.2013. 17.45

Liberalizācija, brīvais tirgus …

Reāli – tāpat šeit neviens nevar piegādāt lētāku gāzi kā Gazproms. Pat ja sabūvēs tos sašķidrinātās gāzes termināļus.
Ja tagad liberalizēs gāzes tirgu, tad neko citu nedabūs, kā to pašu, ko dabujām elektrības cenās – spekulanti biržā ļoti labi novērtē, ka mums šeit vasarā ir lētas elektrības deficīts un cena uzkāpj daudzkārt lielāka kā parasti, līdz piespiež Latvenergo iekurināt TECus.

Domju, ka reālāks ceļš gāzes atkarības mazināšanai ir šķeldas koģenerācijas staciju būvēšana pie visām pilsētām. Gāzes kurtuves jāatstāj – un katrā brīdī jākurina ar izdevīgāko. Tad jau būs tiešam kautkas līdzīgs brīvajam tirgum – starp gāzi un šķeldu.

0
0
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 14.09.2013. 21.10

Ja notiks gāzes tirgus liberalizācija, Vešņakovs izsauks pie sevis daļu mūsus politiķu(nu jau šķiet, ka arī Vienotībā tādi ir, ko var izsaukt) un iedos purnā, varbūt pat atspārdīs.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu