Putins: ASV uzbrukums Sīrijai apdraudētu ANO • IR.lv

Putins: ASV uzbrukums Sīrijai apdraudētu ANO

11
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: ITAR-TASS/LETA

Piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis tikušās Ņujorkā, lai spriestu par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu nodošanu starptautiskās sabiedrības kontrolē

ASV militārā intervence Sīrijā, apejot ANO, apdraudētu šo starptautisko organizāciju un izraisītu jaunu terorisma vilni, ceturtdien publikācijā laikrakstā “The New York Times“, norāda Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Intervences rezultāts būtu “vēl vairāk nevainīgu upuru un eskalācija, potenciāli izplatot konfliktu ārpus Sīrijas robežām,” brīdina prezidents. “Neviens negrib, lai ANO pieredzētu tādu pašu bēdīgu likteni kā Nāciju līga, kas sabruka, jo tai nebija reālu sviru. Tas ir iespējams, ja ietekmīgas valstis apiet ANO un sper militārus soļus bez Drošības padomes pilnvarojuma,” raksta Putins.

“Uzbrukums palielinātu vardarbību un izraisītu jaunu terorisma vilni. Tas apdraudētu divpusējos centienus atrisināt Irānas kodolproblēmu un Izraēlas-palestīniešu konfliktu, kā arī vēl vairāk destabilizētu Tuvos Austrumus un Ziemeļāfriku. Tas izsistu no līdzsvara visu starptautisko likuma un kārtības sistēmu,” norāda Krievijas prezidents.

“Ir drošs pamats uzskatīt”, ka 21.augusta uzbrukumā Damaskas pievārtē, kurā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku, zarīna gāzi pielietojuši nemiernieki, nevis Sīrijas valdības spēki, raksta Putins ASV avīzē.

Tikmēr piecas ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis trešdien tikās Ņujorkā, lai spriestu par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu nodošanu starptautiskās sabiedrības kontrolē. Sanāksme notikusi ANO Krievijas misijas telpās, vēsta LETA/AFP.

“Šodien notikušās sarunas palīdzēja sagatavot ceļu rīt gaidāmajai sanāksmei,” kad Ženēvā tiksies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, sacīja diplomāts, kurš vēlējās palikt anonīms.

Vēl pirms Ņujorkas sanāksmes kāds cits diplomāts sacīja, ka sūtņi “pagaidām nerunās par rezolūcijas projektu”.

Francijas piedāvātajā rezolūcijā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ultimatīvā formā pieprasīts nodot ķīmisko ieroču arsenālu, pretējā gadījumā draudot ar soda sankcijām. Krievija jau paziņojusi, ka šāds rezolūcijas teksts tai ir nepieņemams.

Tiekot runāts arī par citiem rezolūcijas variantiem, kas būtu pieņemami visiem trim Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem, kuri pārstāv Rietumus, zina teikt diplomāti. Lai apspriestu šo jautājumu ASV, Francija un Lielbritānija trešdien tikušās atsevišķi.

Jau ziņots, ka Sīrija otrdien piekrita Krievijas izteiktajam piedāvājumam nodot ķīmiskos ieročus starptautiskās sabiedrības kontrolei, lai šādi izvairītos no iespējamā ASV militārā trieciena.

ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem sāka aktīvi aģitēt par militāras intervences sākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram, 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Pirmdien Krievija ierosināja Sīrijai atteikties no tās ķīmisko ieroču arsenāla, lai šādā ceļā izvairītos no iespējamā ASV trieciena. Sīrija uz šo priekšlikumu reaģējusi pozitīvi, bet ASV prezidents Baraks Obama jau līdzis Kongresu atlikt balsojumu par atļaujas došanu intervencei Sīrijā.

 

Komentāri (11)

buchamona 12.09.2013. 10.08

ANO jau sen ir zaudējusi savu sākotnējo lomu un jāšaubās par to, vai ANO jeb kad ir pārvaldījusi tās varas sviras, kuras tai teorētiski itkā pieder, jo nav iespējams zem viena ” jumta” nosēdināt divas ideoloģijas un cerēt, ka šādi tiks atrisinātas problēmas, kuras ik pa laikam samilzt pasaulē. ANO viss notiek pēc vienas un tā paša primitīva scenārija – pasaules ietekmīgās valstis ieņem savstarpēji izslēdzošas pozicijas un gala rezultātā problēma netiek atrisināta, kā tas, droši vien, notiks Sīrijā, jeb tiek atrisināta, bet tad tas notiek apejot ANO.

+7
-1
Atbildēt

2

    grislits > buchamona 12.09.2013. 10.47

    Piekrītu, ka ANO ir liela butaforija. Bet tagad arī ASV vairs negrib būt tas, kas noteiks toni pasaulē. Un tas var radīt neproporcionāli lielu Ķīnas un Krievijas ietekmi. Te labs Guardians raksts, ko Ozoliņš ietvītoja – http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/11/crisis-resolves-little-syria-says-much-about-us?CMP=twt_gu Iesaku ļoti visiem izlasīt, it īpaši antiamerikāņiem.

    Un pēdējais teikums tai rakstā ir ļoti zīmīgs, kas arī ir labs jautājums mūsu visiem šeit dzīojošamies antiamerikāņiem:

    “To the many critics and downright enemies of the US in Europe and across the globe, I say only this: if you didn’t like that old world in which the US regularly intervened, just see how you like the new one in which it does not.”

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > buchamona 12.09.2013. 10.53

    “ANO jau sen ir zaudējusi savu sākotnējo lomu ”
    ===
    ANO ir starptautisks forums kurā visi RUNĀJOT mēģina risināt problēmas, un šajā ziņā nekas nav zaudēts. Ir pat pieaugušas klāt visādas “sviras” vai, precīzāk, praktiskas darbības iespējas gan saistībā ar dažādiem miera uzturēšanas spēkiem, gan palīdzības sniegšanu dažādās krīzes situācijās u. tml. ANO nekad nav bijusi militāra spēka organizācija, bet tieši RUNĀŠANAS vieta, un RUNĀŠANA vienmēr ir ilga, jo ir jāsaskaņo uzskati un intereses.
    ==
    Putins vnk demagoģiski muld, lai varētu sevi/KF attēlot kā starptautisko tiesību aizstāvi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 12.09.2013. 10.31

Ui kā nu Putins turpina spēlēt uz kreiso populistu vijoles :) Kas par ******

ASV uzbrukums nav atbilde, bet Asads ir jānoņem no trases un Sīrijai ir jāpalīdz atrast nākotne – bez reliģiskā fanātisma vēlams, jo kā pierāda Tunisija un Ēģipte, cilvēki tiešām to nevēlas.

+3
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > andrisskrastins 12.09.2013. 11.05

    Diezin kādu tu to nākotni atradīsi, ja jau tagad tur ir pilns ar fanātiķiem ? Un ko domā ar “noņemt no trases” – ar ārēju varu pabīdīt, vai kā ? Tikpat labi kāds var izdomāt Latvijā ko noņemt un uzlikt ! Sīriešiem jātiek galā pašiem – ja jau Assads un viņa kliķe būtu tik nepopulāra, kāds jau sen to būtu nogāzis – patiesībā bruņotie grupējumi vienkārši nevar nodrošināt nekādu alternatīvu pārvaldi un Sīrijas iekšējā opozīcija arī citādās domās nekā no Kataras un SA finansētie butaforijas projekti, kam nav nekāda teikšana uz zemes Sīrijā, jo tur visu nosaka vai nu bruņotas grupas vai Assada režīms….Ar to ārejo iejaukšanos var sanākt kā Lībijā, Kadafi 2 gadi zem zemes, bet bardaks vēl liels un katram salašņam pa automātam ar ko ieviest savu kārtību, salīdzinājumā Ēģipte vēl ir ļoti labs variants !

    P.S. Lielajiem demokŗāijas ieviesējiem Sīrijā – Katarai un SA patiesībā pašiem ir galēja teokrātija, nesenie protesti Turcijā apliecina, ka arī tur ir lielas problēmas ar demokrātiju klasiskā izpratnē !

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

DivasDveseles 12.09.2013. 16.24

‘’Agresijas jēdziena pamatdefinīciju devusi ANO Ģenerālā Assambleja. Jebkāda rietumu un to sabiedroto darbība Sīrijā ir agresīvs karš, kas ir pretrunā pilnīgi visam, kas vien ir ticis pieņemts starptautiskajās tiesībās. Agresīvs karš ir noziegums pret cilvēci un aiz tā stāvošās fiziskās un juridiskās personas ir krimināli sodāmas. Nozieguma atbalstītāji vai neziņotāji arī ir krimināli sodāmi. To nosaka mūsu pašu rakstītie kriminālkodeksi.’’
( Citāts no http://www.philos.lv Artūra Šneidera raksta ‘’ Vai tiešām parlamentu atbalsts?’’)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu