Obama lūdz Kongresu atlikt balsojumu par uzbrukumiem Sīrijai (papild.) • IR.lv

Obama lūdz Kongresu atlikt balsojumu par uzbrukumiem Sīrijai (papild.)

26
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Foto: AFP/LETA

Lielbritānija, Francija un ASV rosinās ANO Drošības padomes rezolūciju Sīrijas jautājumā

ASV prezidents Baraks Obama otrdien lūdza Kongresu atlikt balsojumu par uzbrukumiem Sīrijai, norādot, ka ir jādod iespēja Krievijas plānam par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, ziņo LETA/AFP/BBC.

“Tādēļ es aicinu Kongresa līderus atlikt balsojumu par spēka pielietošanas atbalstīšanu, kamēr mēs ejam šo diplomātisko ceļu,” televīzijā pārraidītajā uzrunā otrdien sacīja Obama, piebilstot, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien Ženēvā tiksies ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.

Vienlaikus gan Obama uzsvēra, ka ir devis rīkojumu ASV armijai “būt reaģēšanas pozīcijās,” ja diplomātiskie centieni Sīrijas jautājumā cietīs neveiksmi.

Kā atzina Baltā nama saimnieks, viņa administrācija ilgstoši pretojusies aicinājumam uzbrukt Sīrijai, jo, viņaprāt, ar spēku nevar pārtraukt pilsoņu karu. Taču Obamas domas mainījis 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētais ķīmisko ieroču uzbrukums. “Slaktiņa attēli ir šausminoši,” norādīja Obama.

ES aicina sniegt spēcīgu atbildi uz ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien paziņojis, ka ķīmisko ieroču izmantošana prasa spēcīgu atbildi, un aicināja Damasku nekavējoties apliecināt gatavību ķīmiskos ieročus iznīcināt.

Ikgadējā uzrunā Eiropas Parlamentam par stāvokli Eiropas Savienībā (ES) Barrozu norādīja, ka ķīmisko ieroču izmantošana ir šausminoša rīcība, kas prasa skaidru nosodījumu un spēcīgu atbildi. “Starptautiskā sabiedrība ar Apvienotajām Nācijām centrā ir kolektīvi atbildīga piemērot sankcijas par šo rīcību un pārtraukt šo konfliktu,” uzsvēra Barrozu.

Priekšlikums, lai Sīrijas režīms nodod savu ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskā kontrolē, ir “pozitīva attīstība”, paziņoja Barrozu, piebilstot, ka tagad Sīrijas režīmam jānodemonstrē gatavība to darīt. Barrozu arī atgādināja, ka ES ir pasaules vadošais palīdzības sniedzējs sīriešiem kopš asiņainā konflikta sākuma pirms divarpus gadiem.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna – pašus nemierniekus.

Obama arī otrdien atkārtoti paziņoja – ASV “zina,” ka uzbrukumā vainojams Sīrijas režīms. “Mēs zinām, ka [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada ķīmisko ieroču personāls gatavoja uzbrukumu netālu no šī rajona, kur tika jaukta zarīna gāze,” sacīja ASV prezidents. “Viņi saviem karavīriem izdalīja gāzmaskas. Tad viņi no režīma kontrolēta rajona izšāva raķetes pret 11 rajoniem, no kuriem režīms bija centies padzīt opozīcijas spēkus.”

Pēc Obamas teiktā, šis uzbrukums ne tikai pārkāpj starptautiskās normas, bet arī apdraud ASV nacionālo drošību.

Kā zināms, ASV valsts sekretārs pirmdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents varētu novērst ASV uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem. Drīz pēc tam ar aicinājumu nodot ķīmisko ieroču krājumus starptautiskai pārraudzībai pie Sīrijas vērsās Krievijas ārlietu ministrs.

Krievijas mediji otrdien ziņoja, ka Sīrija jau piekritusi Krievijas ierosinājumam par ķīmiskajiem ieročiem.

Kerijs: Sīrijai ir ap 1000 tonnu ķīmisko kaujas vielu

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālā ietilpst ap 1000 tonnām ķīmisko kaujas vielu, tai skaitā zarīns un iprīts, otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Zarīns ir nervu aģents, kas bloķē nervu impulsu pārvadi, tādējādi pārtraucot muskuļu kontrakcijas. Saindējoties ar zarīnu, upuri iet bojā nosmokot, jo pārstāj darboties elpošanas muskulatūra.

Saskaņā ar 1993.gadā parakstīto Ķīmisko ieroču konvenciju, zarīna ražošana un uzkrāšana ir aizliegta. Sīrija konvencijai nav pievienojusies, vēsta LETA/AFP.

Tikmēr Lielbritānija, Francija un ASV nākušās klajā ar paziņijumu, ka ANO Drošības padomē rosinās rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču programmu. To pavēstīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. “Lielbritānija un Francija, un Amerika šodien ANO Drošības padomē iesniegs rezolūciju,” Lielbritānijas parlamenta deputātiem atklāja valdības vadītājs.

(papildināta ar ES nostāju)

Komentāri (26)

Māris Bārzdainis 11.09.2013. 10.31

Tas “Krievijas priekšlikums” ir blefs un pupu mizas.
Pats galvenais jautājums – KUR IR GARANTIJA, KA ASADS UN SĪRIJAS REŽĪMS ATDOS VISU ĶĪMISKO IEROČU ARSENĀLU? KAS TO IZKONTROLĒS UN GALVENAIS – KĀ?
Lai to panāktu, Asadam ir jānodrošina pilnīga pieeja visiem, viņa kontolētajiem, militārajiem objektiem valstī. Un netikai militārajiem.
Faktiski tas nozīmētu, ka Asadam vajadzētu ielaist starptautiskos kontroles spēkus visā savā teritorijā un šiverēt tur kā pa savām mājām. Cita varianta nav, lai būtu droši.
Vai kāds iedomājās, ka Sīrijas režīms ar Asadu priekšgalā tam varētu piekrist?
Varbūt kāds domā (laikam Asads, Krievija un Irāna), ka Sīrijas valdošais režīms nodos pie savām robežām starptautiskajiem ANO novērotājiem “pāris mucas ar zarīnu”, notīrīs rokas un teiks – “tas viss, vairāk mums nekā nav…”
“Vairāk mums ķīmisko ieroču nav un ja atkal notiks gāzu uzbrukums, tad ziniet, ka tas ir opozīcijas un teroristu roku darbs.
Vienvārdsakot – šis “Krievijas priekšlikums” ir tikai iegansts, lai paildzinātu vai saglabātu Asada režīmu. Šā “priekšlikuma” ietvaros var muļļāties ilgu laiku – apspriedīs kur drīkst pārbaudīt, kur nē u.t.t.
Tās ir “austrumu viltības”, kuras tiks papildinātas ar spēcīgu PR.

Pie šīs situācijas Sīrijā ir vainīga Krievijas un Ķīnas nelietība, kā arī ASV mīkstčaulība.
Pasaulē vajadzīgs spēks un organizācija, kas kontrolē tādas situācijas, nepieļauj tās un ievieš kārtību. ANO tāda nav. Nav pieļaujams, ka divas diktatoriskas valstis Krievija un Ķīna šantažē visu pasauli.
Vistrakākais, ka lielu daļu mūsu planētas debilo neaizkustināja un nešausmināja tie videokadri un fotogrāfijas, kur bija redzami simtiem noindēto bērnu.
Bet cik naski un dedzīgī šie debīlie izskrēja ielās, lai nepieļautu asiņainā Asada režīma bombardēšanu.
Cik skaļi mēs uztveram tagadējā Irākā katru dienu desmitiem nogalināto cilvēku, bet pavisam negribējām zināt un uztraukties par tiem katru dienu tūkstošiem, kurus Sadams Huseins nomocīja un noindēja.
Cik tagad mēs jūtīgi esam pret ASV iespējamo iejaukšanos Sīrijā, bet vienaldzīgi esam pret Ziemeļkorejā notiekošo, kur cilvēki ēd zāli un viens otru, kur koncentrācijas nometnēs tiek mocīti un slepkavoti nevainīgi cilvēki.
Tas viss ir savstarpēji saistīts.

+3
-1
Atbildēt

7

    Inese > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 11.11

    Labāk uztraucies par Dombrovska režīma noziegumiem pret Latvijas tautu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ritma > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 11.16

    susur,Kur ellē ,tu debilais,rāvi,ka neviens nebija aizkustināts un tā tālāk?Tu pats biji klāt,kad Huseins tos tūkstošus galināja?Varbūt tev beidzot kādudien pieleks,ka daļa cilvēku vienkārši vairs netic ASV propagandai,jo tā pati ir savārījusi pietiekoši daudz sūdu?!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 14.03

    Tā jocīgi pat palika, kad ieliku plusiņu susuram un Kusunoki :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 20.11

    Ēriks
    Es apbrīnoju lēnprātīgos amerikāņus. Būtu terora aktā aizgājis bojā mans tuvinieks, mans pienākums būtu nodemonstrēt Mūram, ka tiek sablenderētas viņa abas nieres. Kā zeme tādus izdzimteņus nes?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ———Rūta:”(..)
    daļa cilvēku vienkārši vairs netic ASV propagandai,jo tā pati ir savārījusi pietiekoši daudz sūdu?!”
    ============================================================================
    Izskatās, ka pat IR-šu Ozoliņš un Dzeris49 vairs īsti netic tai oficiālajai ASV iestāžu 9/11 versijai. Kā gan citādi abi pēdziņi būtu šodien aizmirsuši palamāt kalniešus no Al-Kaidas un Moskovijas slepenos āgentus?

    Michael Moore Fahrenheit 9/ 11
    http://www.youtube.com/watch?v=cY0OCdHICCo

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 18.23

    Ja iet runa par izvēli,kam ticēt,tad pēc teorijas tautai vislabāk pasniegt divas nepatiesības,un tad nu tauta, izvēloties vienu no nepatiesībām uzskatīt par savu patiesību,sadalās divās naidīgās grupās,kuras viena otru apkaro.Un tā mēs veiksmīgi realizējam principu:skaldi un valdi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Māris Bārzdainis 11.09.2013. 13.46

    Un Krievijai šajā gadījumā jātic, jo tie saka pretējo? Te nav rublis vai euro, te ir izvēle kam ticēt, Putinam vai Obamam/Merkelei. Es izvēlos pēdējos. Pie tam šķiet friči ar frančiem būtu gatavi bumbot, atšķirībā no demokrāta Obamas. Tas jau no pirmās dienas meklēja atmazkas, lai nedarītu ko solījis.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

oktaavs 10.09.2013. 20.59

Ja cipars ir zināms, tad Asadam jānodod uz paplātes pilnīgi visi savi ķīmiskie ieroči. Atteikties būtu muļķīgi un aizdomīgi. Ja pēc tam kaut kur, kaut kas uzsprāgs, tad būs pilnīgs alibi.
Ja ķīmiskie ieroči ir vienīgais kara iemesls, tad kur problēma ? Jeb oficiālais iemesls sen jau vairs nav svarīgs ?

+1
0
Atbildēt

0

P_Dancis 11.09.2013. 08.11

    Inese > P_Dancis 11.09.2013. 10.13

    Kas ir Adijāns?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu