Navaļnijs pieprasa rīkot Maskavas mēra vēlēšanu otro kārtu • IR.lv

Navaļnijs pieprasa rīkot Maskavas mēra vēlēšanu otro kārtu

21
Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs mītiņā Bolotnajas laukumā. Foto: EPA/LETA

Bez Maskavas īpaša uzmanība tika pievērsta cīņai par Jekaterinburgas mēra krēslu, kur uzvarējis opozīcijas kandidāts

Krievijas protestu kustības līderis un opozīcijas kandidāts uz Maskavas mēra amatu Aleksejs Navaļnijs neatzīst svētdien notikušo pilsētas galvas vēlēšanu rezultātus un pieprasa otrās kārtas rīkošanu.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais Maskavas mēra pienākumu izpildītājs Sergejs Sobjaņins saņēmis 51,27% balsu, bet Navaļnijs ierindojies otrajā vietā ar 27,3%. Vēlēšanu otrā kārta būtu jārīko, ja nevienam no kandidātiem pirmajā kārtā nebūtu izdevies pārsniegt 50% slieksni, ziņo LETA/Newsru.

Navaļnijs tagad pieprasa pārskaitīt balsis tajos iecirkņos, kur atbilstoši viņa štāba viedoklim ir notikuši pārkāpumi, pārbaudīt mājās balsojušo iedzīvotāju reģistrus, kā arī balsu pārskaitīšanas rezultātā rīkot otro kārtu.

Navaļnijs piedāvājis Sobjaņinam šos jautājums apspriest atklātās debatēs, kurās piedalītos abu kandidātu štābu priekšnieki, Maskavas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Valentīns Gorbunovs un Navaļnija pārstāvis komisijā Andrejs Buzins, kā arī vēlēšanu kontroli nodrošinājušo organizāciju pārstāvji.

Taču Sobjaņins jau paziņojis, ka balsu pārskaitīšanu neuzskata par nepieciešamu. “Balsu skaitīšanas pareizību var apstrīdēt vai nu vēlēšanu komisijās, vai tiesā,” sacīja Sobjaņins.

Atbalstītāju mītiņā pirmdien Navaļnijs apliecināja: “Mēs Krievijā būsim vadošais politiskais spēks.” Viņš arī aicināja citas Maskavas mēra vēlēšanās piedalījušās partijas – komunistus, partiju “Jabloko”, liberāldemokrātus un partiju “Taisnīgā Krievija” – pievienoties viņa cīņai. Navaļnijs vēlēšanās startēja kā Krievijas Republikāņu partijas-Tautas brīvības partijas kandidāts.

Viņš aicināja mītiņa dalībniekus nepalikt laukumā, lai “nepakļautu sevi briesmām”. Vienlaikus viņš solīja: “Ja pienāks laiks, kad būs jādedzina signāllāpas un jāgāž apkārt mašīnas – es jums to pateikšu.”

Gandrīz visā Krievijā svētdien notika dažāda līmeņa asambleju deputātu un pašvaldību vadītāju vēlēšanas. Līdzās vēlēšanām Maskavā īpaša uzmanība tika pievērsta cīņai par Jekaterinburgas – Krievijas ceturtās lielākās pilsētas – mēra krēslu. Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem tur uzvarējis opozīcijas kandidāts un narkotiku apkarošanas kampaņas aktīvists Jevgēņijs Roizmans, gūstot pārsvaru pār Kremļa partijas “Vienotā Krievija” kandidātu Jakovu Siļinu.

Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas mēra vēlēšanās uzvarējusi neatkarīgā kandidāte Gaļina Širšina, kas sakāvusi “Vienotās Krievijas” politiķi Nikolaju Ļevinu. Širšinas kampaņu atbalstīja partija “Jabloko”.

 

Komentāri (21)

ligakalnina 10.09.2013. 11.19

Viss norāda, ka Sobj. nav 50%, Šenderovics par to labi uzrakstījis http://www.echo.msk.ru/blog/shenderovich/1153830-echo/.
Vispār, Kremlis dabīja nokdaunu, un tagad visi gaida, kāda būs reakcija – Navaļniju iesēdinās, vai piespriedīs nosacītu sodu?
Kremlis ir tik tālu noriebies domājošākai Krievijas sab. daļai, ka par Nav. balsoja pat tie, kas, īstenībā, viņu neatbalsta, jo šis, faktiski, bija balsojums pret Kremli, nevis par Navaļniju.

+6
-5
Atbildēt

1

kastadtas 15.10.2013. 03.30

,,, toties spriežat par personālijām”’-
kas tas tagad par modes vārdu ienācis- ,,personālija” ?
Vai vispār existē tāds vārds latviešu valodā? Ir vārds ,,persona” vai ,,personība”, bet ,,personālija” ir kaut kas tiešām stulbs.

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 10.09.2013. 12.15

Kremļa un tā lumpeņveidīgo atbalstītāju agonijas sākums, turpinājums sekos.
Linux – tu ne ar ko neatšķiries no disidentes, vienīgi ar zīmēm, abas ( vai abi) absolūti nespējat spriest par būtību, toties spriežat par personālijām.
Vai nacionālkomunisti – “patrioti”, vai Putina “patrioti”, starpība pēc domāšanas veida nav nekāda.

+5
-5
Atbildēt

1

    Þanis Bezmers > ligakalnina 10.09.2013. 12.52

    Zaļais ments nav nekas vairāk par mākslīgi radītu jeģinorosu latviskās versijas propagandas izbāzeni. Zem tā maskas tusē vesela brigāde “gudrinieku” Dzīves Priekšnieka virsvadībā. Par šo sūro “darbu” atļauts ieknābāt kādu semočku, kas nobirst no Kremļa kabineta palodzes.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu