Hermanis: Kultūras ministres darbība kļūst bīstama nozarei • IR.lv

Hermanis: Kultūras ministres darbība kļūst bīstama nozarei

80
Avis Hermanis. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Ar nekompetentu pārstāvi Nacionālā apvienība izrādot necieņu pret kultūru un nācijas vērtībām

Visiem Latvijas māksliniekiem, kuri savā jomā kaut ko ir sasnieguši, kultūras ministre liekas katastrofa – ja līdz šim viņas aktivitātes vienkārši izskatījās anekdotiskas, tad tagad tas jau kļūst bīstami, šādu vērtējumu aģentūrai LETA paudis režisors, Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Viņš min, ka ministres aktivitātes ir bīstamas ne tikai Latvijas Nacionālajai operai (LNO), bet visai nozarei kopumā. Režisors atklāja, ka viņam savulaik kāds cilvēks, kurš dažādās valdībās pavadījis daudzus gadus ministra amatā, reiz atzinies, ka “nacionāļi” ir partija, kas valdības iknedēļas sapulcēs visslinkāk un ar vismazāko entuziasmu attiecas pret kultūras jautājumiem.

“Kad beidzot šai partijai pienāca izdevība izvirzīt savu ministru šai nozarei, mēs esam dabūjuši kaut ko tādu, kas vēsturē ieies kā pārpratums. Nekompetence komplektā ar zināmām rakstura īpašībām kļūst bīstama apkārtējiem. Viņa pati to nekad neatzīs, tāpēc vēršos pie viņas partijas biedriem: visiem vadošajiem mākslas un kultūras darbiniekiem līdz šim bija kauns par jūsu, nevis mūsu ministri, bet tagad tas jau kļūst bīstami mums visiem. Lūdzu, izdariet secinājumus,” pauž Hermanis.

Viņš min – ja nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK nav spējīga šim ministra postenim atrast kompetentu kultūras nozares profesionāli, tad partija izrāda klaju necieņu Latvijas kultūrai kopumā un visi partijas lozungi par latviskumu un nācijas vērtībām ir “pupu mizas”.

Komentējot LNO notiekošo, režisors akcentē, ka nav Eiropā nevienas operas, kur lēmumus pieņem kolektīvi izveidota valde. “Nedrīkst būt nekādas valdes. Šis ministres izgudrojums līdzinās kolhozu izgudrojumam. Operu visur vada viens cilvēks – intendants. Arī atsauce uz darbaļaužu vēstulēm jeb arodbiedrību ir pēdējais, ko drīkst ņemt vērā. Teātri ir tāds organisms, kur demokrātiskas metodes nedrīkst pieļaut,” uzskata Hermanis.

Viņš ir pārliecināts, ka kolektīva viedoklis teātros nav arguments. “Apzinos, ka tas skan augstprātīgi, tāpēc paskaidrošu – tas ir nevis tāpēc, ka teātros strādā muļķi, bet tāpēc, ka tur strādā mākslinieki, kuri vienmēr ir egocentriski motivēti. Teātros vienmēr ir vairāk ar dzīvi neapmierināto cilvēku nekā apmierināto. Tāds ir dabas likums. Jo īpaši operās strādā liels skaits cilvēku, kurus vecāki jau no bērnības ir gatavojuši žilbinošai starptautiskai karjerai, bet realitāte izrādās citāda. Orķestra bedre, koris, mazas algas un rūgtums dvēselē,” klāstīja režisors.

Pēc viņa teiktā, vēsture pierāda, ka visos gadījumos, kad teātra darbinieki sāk rakstīt sūdzību vēstules ministrijai, viņiem atliek cerēt, ka ministra amatā tobrīd ir nekompetents, toties populistiski noskaņots cilvēks. “Šādas oktobra revolūcijas miniatūrā teātra vēsturē bieži pieredzētas. Teātrī ir kā uz kuģa. Kapteinis uzņemas atbildību, un viss. Kam nepatīk, lai nekāpj virsū. Citādi vienmēr atradīsies kāds matrozis, kurš gluži kā Eizenšteina “Potjomkinā” atradīs zupā tārpu un sakūdīs visu kuģa komandu pret kapteini,” skaidroja Hermanis.

Viņš neslēpj, ka arī viņu Jaunā Rīgas teātra pirmsākumos paša aktieru kolektīvs gribēja nomest, jo viens jaunais režisors visus bija sakūdījis. Hermanis min, ka toreiz esot paveicies, jo kultūras ministre bija Ramona Umblija, kompetents cilvēks, kas zināja, kā šo “velnišķīgo mehānismu” apturēt.

Komentāri (80)

grislits 06.09.2013. 15.42

Nezinu par arodbiedrībām operā un nepieciešamību ņemt vērā to viedokli, bet šis citāts, ko saka Hermanis ir ļoti labs:”…mākslinieki, kuri vienmēr ir egocentriski motivēti”. Un tieši tādēļ Grendei nevajadzētu pārāk ņemt pierē visu tagad bļaujošo mākslinieku – Žagara atbalstītāju – viedokli, jo viņi ir egocentriski un vēl pie tam no finansēm neko nejēdz.

Un vai tad Grende operai valdi izdomāja?

Atkārtošos, ko jau teicu pie cita raksta.

Grendei var pārmest daudz ko, bet ne par Žagaru. Gribētu redzēt, kurš no jums, ja jums būtu 10 miljonu uzņēmums, uzņēmuma vadībā pieņemtu cilvēku, kurš 200 dienas vazājas riņķī pārsvarā pa personīgām darīšanām, nevis vada uzņēmumu, kā arī kurš regulāri nemāk iekļauties budžetā un kura dēļ uzņēmumā visu laiku papildus jāiegulda līdzekļi? Žagars faktiski uzņēmumu vada ar lielu “zāģi” un pārsvarā nenāk uz darbu.

Bet mākslinieki ir sacēluši traci tikai tādēļ, ka viņiem Žagars patīk kā šarmanta personība, kā tusotājs un aicinātājs uz pasākumiem un projektiem, bet par tādu lietu kā finanses mākslinieki vispār “fišku nerubī” un “nerubī arī fišku”, ka valdes vadītājs (vai Hermaņa minētais intendants) operā nav mākslinieciskais vadītājs, ka operas vadītājs atbild ne tikai par māksliniecisko pusi, bet arī par praktisko pusi, t.sk., finansēm.

Ar savām finansēm varbūt Žagars spēj tikt galā, bet ar operas finansēm nespēj, tādēļ viņš par operas vadītāju neder, vienalga kā to amatu nosauc.

+39
-16
Atbildēt

10

    andris902 > grislits 06.09.2013. 17.23

    …Robert….esi aizmirsis pašu galveno – Grende “izsvieda” no valdes Žagaru, lai gan vērtēšanas komisija bija lēmusi citādi…Maskats atteicās no amata tikai tādēļ, ka Grendesprāt – Žagars nav derīgs pat valdes sastāvam…
    …var jau saprast arī Grendi – 2014. un 2015.gadā slavas saulītē varēs gozēties kāda Grendes draudzene, bet Žagars var aizēnot ne tikai draudzeni, bet “Kultūras ministri” ar’….un to gan nedrīkstēja pieļaut…
    …ja Operas valdē ir nodalītas funkcijas, kā to bija lēmusi vērtēšanas komisija, tad, kur bija apdraudējums, ja Žagars ieņemtu vietu valdes sastāvā?….
    ….tuvredzība!…tāds ir situācijas novērtējums….arī Šišona gadījumā tas bija redzams….Rīgas, kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas priekšvakarā uzstaisīt šitādu ambrāžu – to spēj tikai aprobežota blondīne….
    …ar lielu interesi vērošu, kā Grende meklēs un piesaistīs sponsorus topošajam pasākumam….cerams, ka nebūs jāpiedzīvo kārtējais: “I welcome you, and you, you and you, and you too…”

    +10
    -15
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > grislits 06.09.2013. 16.01

    Kurš tad izdomāja Operai valdi?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > grislits 06.09.2013. 17.45

    …Robert, esi tik labi informēts?…arī no “Kultūras ministrijas” gaiteņiem nāc?….
    …varbūt, neizplati baumas, lai kā Tev gribētos priekšnieci aizstāvēt….

    -“Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes locekļu pretendentu vērtēšanas komisijas vadītājs, kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Dripe aicina ministri un komponistu Arturu Maskatu rast kompromisu LNO valdes jautājumā. «Es esmu kompromisu cilvēks un uzskatu, ka arī LNO valdes jautājumā abām pusēm ir jārod kompromiss,» intervijā uzsvēra Dripe.

    Viņš ir pārliecināts, ka LNO jaunajā valdē būtu jāstrādā Maskatam, Andrejam Žagaram un Inesei Eglītei. Apstiprināt LNO valdi tieši šādā sastāvā ministrei bija rekomendējusi arī konkursa komisija, apliecināja Dripe.”

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > grislits 06.09.2013. 18.29

    1. protams, ka pagozējās!….ja Liepas bērni lūguši neņirgāties par viņu Tēvu, tad Kultūras ministrei vajadzēja reaģēt….kāpēc to nedarīja?…negribējās palaist garām tusiņu?….

    2. Dripem nav individuāls viedoklis, bet vērtēšanas komisijas pilnvaras paust komisijas viedokli….

    3. palasīju arī citus “viedokļus”, ja ar tiem Tu domā komentāru sadaļu, kurā mobilizēti visi VL rakstītpratēji….diemžēl, viņu vienveidīgie un aprobežotie komentāri atšķiras tikai ar nickname….ko liek, to raksta!….un tas jau ir stipri nožēlojami un liecina par pašas partijas amoralitāti, iesaistot jauniešus šādās kampaņās….

    4. ja būtu sekojis līdzi notikumiem, tad būtu pamanījis manu kritiku gan par Žagaru, gan Operā notiekošo, taču vienas nelikumības nevar atsvērt ar citām, ignorējot LNO likumu, kā to šobrīd dara Grende….

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 06.09.2013. 16.24

    hombros, par valdi nezinu, tādēļ arī jautāju, varbūt arī Grendes laikā izveidoja. Tad jāpēta operas likums un jāizseko visi grozījumi. Man slinkums :)

    Bet šajā gadījumā – attiecībā uz Žagara personību – nav svarīgs pārvaldes mehānisms, bet gan tas, vai Žagars var būt vai nevar būt vadītājs operai – vienalga vai kā vienpersonisks intendants vai direktors, vai kā valdes vadītājs.

    Un manā skatījumā – nevar būt, jo vadītājam jāpārzina ne tikai vadāmā uzņēmuma darbības joma (šajā gadījumā – kultūra šaurākā vai plašākā nozīmē), bet arī jāzina kā pildīt vadītāja administratīvās funkcijas un pārvaldīt finanses. Un ar to, kā Žagars pats pierādījis vadot operu, viņam īsti nesanāk.

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > grislits 07.09.2013. 00.49

    @roberts_j
    1. Ja Žagars nederētu Operas amatam, tad mēs nerunātu tagad par Operu, jo par nesvarīgām lietām nerunā! Acīmrerdzot Operā ir labs līmenis, lai mēs te dzesētu mutes!
    2. Ir starpība starp māksliniecisko un saimniecisko vadītāju… un Žagars kā mākslinieciskais vadītājs ir labs, ja var pacelt izcilu izrāžu kvalitāti un piesaistīt augstas klases māksliniekus! Domājams, ka Hermanis arī ne īpaši daudz saprot no JRT saimnieciskajiem jautājumiem, bet tas nenozīmē, ka viņš ir slikts teātra direktors un režisors!

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 06.09.2013. 17.41

    Zanīt, nu jūs jau laižat tagad ar tādu pašu argumentāciju, kā iepriekš pie varas esošās partijas, kad Jaunais Laiks mēģināja no matiem izmēzt nederīgus un pēcpuses laizošus cilvēkus.

    Bet strīds jau nav par personu, ko Grende tur ieliks priekšnieka amatā, vai par Žagara ierindas valdes locekļa amata iespējamību, strīds ir par to, ka vesels bariņš “intelektuāļu” un “mākslinieku” (un arī pats Žagars) grib Žagaru tieši priekšnieka amatā, kaut viņš tur absolūti neder. Žagars un viņa piekritēji nemaz netaisās runāt par kaut kādiem ierindas valdes locekļu amatiem.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 06.09.2013. 18.09

    zanE: “Viņš ir pārliecināts, ka LNO jaunajā valdē būtu jāstrādā Maskatam, Andrejam Žagaram un Inesei Eglītei. Apstiprināt LNO valdi tieši šādā sastāvā ministrei bija rekomendējusi arī konkursa komisija, apliecināja Dripe.” ”
    _______________________

    Bet to jau Dripe saka, un Dripe jau nu nav no to bļāvēju Žagara aizstāvju kompānijas. Dripe normāli paskatījies uz situāciju no malas un normāli bez histērijas ieteicies savu variantu.

    es runāju par visādiem histēriķiem, paskaties citus rakstus vai kas notiek twiterī – daži cilvēki, par kuriem biju pārliecināts, ka ir samērā spriestspējīgi un var mēģināt objektīvi paskatīties uz situāciju no malas, uzvedas kā bērni vai kā no ķēdes norāvušies.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 06.09.2013. 18.03

    zanE: …nu, redz!….jau pagozējās….

    http://www.kasjauns.lv/lv/zi...
    ___________________________

    Kas, ko pagozējās?! kāds tam sakars ar šo rakstu un ar Grendes kaut ko “izdarīšanu ne tā”? Kultūras ministrei tā kā pienākums tur ierasties. Vairāk tur pagozējās Demakova, kas pieminekli bija pasūtījusi.

    Nu jau vispār sākas demagoģija no jūsu puses LinuxMint stilā.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 06.09.2013. 15.33

“Operu visur vada viens cilvēks – intendants.”

Vai mūžīgi un neskatoties ne uz ko?
Ģemakovas favorīta Žagara līmenis ir kafejnīca Oziriss, atļaut viņam pļaut tādu lielu lauku kā LNO, mūsu budžetam ir par smagu.

+29
-15
Atbildēt

0

Sanšains 06.09.2013. 16.22

Režisors atklāja, ka viņam savulaik kāds cilvēks, kurš dažādās valdībās pavadījis daudzus gadus ministra amatā, reiz atzinies, ka “nacionāļi” ir partija, kas valdības iknedēļas sapulcēs visslinkāk un ar vismazāko entuziasmu attiecas pret kultūras jautājumiem.
==================================
Nu, šis gan ir labais. Cilvēks, kurš dažādās valdībās daudzus gadus pavadījis minstra amatā – un šis cilvēks tātad, protams, nav NA cilvēks. Bet tomēr izsakās par NA. Kritiski izsakās.

Ar vārdu sakot, Hermanis te mums piedāvā un “Ir” centīgi arī pārpublicē kaut ko, kas ir krustojums starp “viena tante teica” un “kādi gan kretīni ir tie mani politiskie konkurenti!”.
Fascinējoši “balta” žurnālistika un arī baltum balts teātra tēvs. Inteliģentiņš-rīkotājs.:)

+21
-10
Atbildēt

4

    Inese > Sanšains 06.09.2013. 16.44

    Saeimā nav bijuši? )))))))))))))))))) Visilgāk pārstāvētā partija kakraz ir TB/LNNK ))))))))))) Par ministriem nav bijuši? ))))))))))))))) Tu točna esi ūnikums. Īsts latvietis ;)

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Sanšains 06.09.2013. 17.11

    Viens Zīle un vesels Rasnačs vien ir ko vērti, vai ne? Par visādiem valdes birkiem pat nerunājot ;) Bet nu jā, jaunie mazizglītotie tagad tur ir vairākumā ;)

    http://www.mixnews.lv/uploads/media/image/2010/10/25/VL_vadidididi_newsdetailed_png.jpg

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    grislits > Sanšains 06.09.2013. 16.58

    Tu, zaļais ūnikum, cik no TB/LNNK senajiem ministriem ir iekš NA, un pat ja ir, tad cik ir pie kādas teikšanas NA?! Tur pārsvarā ir VL cilvēki un jaunie TB biedri, kā Bordāns vai Broka. Kāda starpība, ko kaut kad pirms gadiem ir teicis kāds par vecajiem TB/LNNK, it īpaši, ja vesela rinda veco TB/LNNK biedru nu jau pēcpusi laiza tavam mīļajam SC – Požarnovs, Straume, Repše…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > Sanšains 06.09.2013. 16.36

    Jā, šitādas baumiņas par visām partijām es arī varu pastāstīt, ko dzirdu no “neneitrāliem” cilvēkiem :) Pie tam ticamību mazina tas uzsvērums par tiem daudzajiem gadiem, jo NA nekādus daudz gadus pie ruļļiem un pat Saeimā nav nemaz bijusi. Būs tas senais ministrs kaut ko sajaucis.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu