G20 valstu saiets – pēdējā iespēja Sīrijas konflikta mierīgam risinājumam • IR.lv

G20 valstu saiets – pēdējā iespēja Sīrijas konflikta mierīgam risinājumam

15
ASV prezidents Baraks Obama ieiet pilī pēc sarokošanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Foto: AFP/LETA

Romas pāvests raksta Putinam un atgādina par valstu morāliem pienākumiem

G20 valstu samits dod pēdējo iespēju rast politisku risinājumu Sīrijas krīzei, paziņojis Itālijas premjerministrs Enriko Leta. Savukārt Romas pāvests Francisks vēstulē Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam raksta, ka novērst slaktiņu Sīrijā ir valstu morāls pienākums, vēsta „Der Spiegel”.

„Itālija ir ļoti nobažījusies par situāciju šajā valstī [Sīrijā],” teic Leta un uzsver, ka tas, ko vēstulē raksta pāvests, lai novērstu slaktiņu Sīrijā, ikvienam ir jāuztver vislielākajā nopietnībā.

Savukārt Krievijas prezidents Putins ceturtdien, atklājot G20 valstu samitu Sanktpēterburgā, ierosinājis Sīrijas jautājumu apspriest darba vakariņās, vēsta ITAR-TASS. “Daži no [samita] dalībniekiem lūdza apspriest arī citus jautājumus, kas nav iekļauti mūsu plānā, starptautiskās politikas jautājumus, tai skaitā arī situāciju Sīrijā,” teica Putins, atklājot samitu.

Jau rakstīts, ka samitā gaidāma spriedze starp Putinu un ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš atbalsta Sīrijas konflikta militāru risinājumu. Pirms G20 samita Obama ieradās Zviedrijas galvaspilsētā, kur tikās ar piecu Ziemeļvalstu valdību vadītājiem un pieņēma kopīgu drošības paziņojumu, tāpat kā pēc tikšanās augusta beigās ar triju Baltijas valstu prezidentiem.

Savukārt Itālijas premjerministrs paziņojis, ka atšķirībā no ASV un Francijas, kas uzstāj uz militāru iejaukšanos Sīrijas konfliktā, Itālija to neatbalsta. Bez ANO mandāta Itālija negrasās spert ne soli, teica Leta.

Tikmēr ES priekšsēdis Hermanis van Rompejs ceturtdien paziņojis, ka Sīrijas krīze nav atrisināma ar karadarbību. Tam nepieciešami tikai politiski soļi, teica van Rompejs G20 valstu samita preses konferencē.

„ES sniegs visu nepieciešamo atbalstu Sīrijas problēmas politiskam noregulējumam,” teica van Rompejs un norādīja, ka procesam jānotiek ar ANO starpniecību atbilstoši starptautisko tiesību normām.

Eiropas Savienība aicina ANO iespējami ātrāk nākt klajā ar savu inspektoru ziņojumu par to, vai Sīrija ir lietojusi ķīmiskos ieročus, teica van Rompejs. “Dažu valstu atslepenotie ziņojumi, to skaitā arī Eiropas valstu, norāda, ka Sīrijas varas iestādes izmantojušas ķīmiskos ieročus,” viņš teica. „Daudzi avoti norāda, ka atbildība par to gulstas uz Sīrijas valdību, jo tikai tai pietiekami lielā daudzumā bija pieejamas šīs vielas.”

ASV prezidenta Baraka Obamas plāns militāri vērsties pret Sīriju trešdien pārvarēja pirmo šķērsli Kongresā, Senāta Ārlietu komitejai atbalstot rezolūcijas projektu par spēka pielietošanu. Komiteja par rezolūcijas projektu nobalsoja ar desmit balsīm pret septiņām, paverot ceļu debatēm Senātā, kas, pēc Senāta līderu teiktā, līdz ar balsojumu notiks nākamnedēļ, ziņo LETA.

Rezolūcijā operācijas laiks ierobežots ar 90 dienu termiņu un tas aizliedz ASV sauszemes spēku iesaistīšanu kaujas darbībā Sīrijas teritorijā. Pārstāvju palātā, kur ir gaidāms grūts balsojums par spēka pielietošanu, šo jautājumu sāks apspriest nākamnedēļ, taču tās līderi nav vēl paziņojuši darba grafiku.

 

Komentāri (15)

Kristīne 05.09.2013. 18.02

Virsraksts jau nu graujošs… Kāds vairs tur mierīgs risinājums pēc 100+K līķiem?

+5
-2
Atbildēt

0

oktaavs 06.09.2013. 08.20

Obama pats sev iešāvis kājā jau no paša sākuma.Taisnību teikt nedrīkst, bet ticami melot nesnāk. Pēdējo laiku mediju propaganda vispār jau robežojas ar stulbu primitīvismu.
Amerikāņu nepacietībai gāzt promaskavisko Asadu ir viens, galvenais iemesls – enerģijas resursu un to plūsmas kontrole reģionā. Mums labāk lai to regulē amerikāņi nekā krievi.
Krievijai nav resursu lai karotu ar NATO. Atliek parastais, pārbaudītais ierocis – blefs.
Putins publiski draudēs uz pilnu klapi, Asads vienalga tiks gāzts un Krievijai zem deķa piedāvās vienošanos par gāzes cenām, lai čaklā valsts vispār bez biksēm nepaliek.

+4
-1
Atbildēt

0

Aleksandrs Maïcevs 06.09.2013. 12.41

“Kālab gan saprašanos nevarētu paplašināt un attiecināt uz visu cilvēci? Vai patiesi tautu starpā tik nepārkāpjami žogi, ka sarunāties iespējams tikai lielgabalu valodā? Tad tie bez žēlastības jānoārda.”

Rabindranats Tagore, Raksti, A. Gulbja apgādībā, Rīga, 1934. g., 114. lpp.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu