Rīgā sācies laikmetīgās mākslas festivālu "Survival Kit 5" • IR.lv

Rīgā sācies laikmetīgās mākslas festivālu “Survival Kit 5”

34
NULL

Festivālā piedalās vairāk nekā 60 mākslinieku no 14 Eiropas valstīm,  ASV un Kanādas

Ceturtdien, 4.septembrī plkst.19 ar Nīderlandes mākslinieka Gabriela Lestera performanci “Music for Riots and Fights” Rīgā, Lāčplēša ielā 60, tiks atklāts jau piektais vērienīgais laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 5”. Festivāls notiks jau piekto gadu un šoreiz tas desmit dienu laikā iepazīstinās ar lēno revolūciju, raksta aģentūra LETA.

Festivālā, kuru organizē Laikmetīgās mākslas centrs (LMC), piedalās vairāk nekā 60 mākslinieku no 14 Eiropas valstīm, kā arī ASV un Kanādas. Šā gada festivāla tēma ir lēnā revolūcija, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Tā ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas. 

Līdz 15.septembrim Rīgā, Lāčplēša ielā 60, būs apskatāma izstāde, kuru papildinās koncerti, performances, mākslinieku prezentācijas, simpozijs ar starptautiskiem ekspertiem “Slow Revolution. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās”, intervence “Occupy Sarkandaugava” un citi notikumi. Festivāla vērienīgo izstādi papildinās daudzi notikumi, kas aicinās domāt par indivīda lomu sistēmā, par to, ko mākslinieks, mākslas organizācijas un apkaimju iedzīvotāji, esot varas perifērijā, var darīt šajā pilsoniskās aktivitātes uzplaukuma laikā. 

Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” laikā festivāla “Survival kit 5” apmeklētājiem būs iespējams piedalīties spēlē “Absurda epizode no reevolūcijas”, baudīt “Fastwurms” koncertperformanci, psihedēlisku ceļojumu mūzikā “The Smoking Caterpillars” izpildījumā, avangarda sintīpopu, ko radīs apvienība “Dr.Klisicka laboratorija”, kā arī ASV mākslinieku “The Yes Men” piedāvāto patiesību filmā “Dow Does the Right Thing”. 

8.septembrī norisināsies pirkstiņgleznošanas meistarklase bērniem “Revolūcija vannas istabā” un filmas “Kurts šmorē, lai atpūtinātu galvu” seanss, savukārt 10.septembrī un 11.septembrī notiks radošā darbnīca “Ielu horeogrāfija iesācējiem”, kurā mākslinieks Omērs Krīgers izaicinās uz intervencēm publiskajā telpā, lai izmēģinātu dažādas iespējas, kā cilvēku grupa var izveidot politiskā aktīvismā balstītas situācijas. 

Festivāla turpinājumā 12.septembrī no 11 līdz 18 norisināsies simpozijs “Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajā un teritoriālajās perifērijās”, kurā dažādu mākslas un kultūras organizāciju pārstāvji, kuratori, mākslinieki un aktīvisti no Somijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Krievijas, Izraēlas, Ēģiptes, Ukrainas un Latvijas sanāks kopā, lai diskutētu par ieguvumiem un izaicinājumiem, darbojoties ārpus mākslas un varas centriem. 

Savukārt 13.septembrī koncertuzvedumā ar prozas lasījumiem un viesmākslinieku priekšnesumiem “Mans privātais pasaules gals” tiks prezentēta Anda Gestes grāmata “Sestais atols”, bet plkst.20 bārā “Chomsky” filozofs Normunds Kozlovs aicinās visus interesentus pievienoties neformālai sarunai par aktīvismu mūsdienās “Gruzons par aktīvismu”. 

Festivāla izskaņā 14.septembrī no plkst.12 līdz 21 Sarkandaugavā notiks intervence “Occupy Sarkandaugava”, kas ļaus no jauna iepazīt Rīgas vēsturisko apkaimi, kurā 18.gadsimta sākumā cars Pēteris I bija iecerējis izveidot Rīgas jauno centru. Programmā paredzēta ekskursija pa Sarkandaugavu, ”pop-up” izstādes, kurās varēs apskatīt Romana Korovina, Ata Jākobsona un Ilzes Vanagas darbus, kā arī mākslinieka Bahbaka Hašemi-Nezhada un kuratoru platformas “BCC” darbnīcas “Lose & Find” rezultātus. Tāpat būs iespējams noklausīties mākslinieka Jonasa Būhela prezentāciju “Enough Is Enough”, notiks filmas “Empire Me” seanss un spēle “Absurda epizode no reevolūcijas”, Johannas Hestes performance, kā arī grupas “Čipsis un Dullais” koncerts. 

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit” radās 2009.gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Katru gadu festivāls izvēlas jaunu sabiedrībā aktuālu tēmu un aicina māksliniekus un radošo jomu praktiķus reflektēt par to savos darbos.

Vairāk informācijas festivāla mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu