Centrāleiropas lielāko uzņēmumu topā iekļuvuši septiņi no Latvijas • IR.lv

Centrāleiropas lielāko uzņēmumu topā iekļuvuši septiņi no Latvijas

21
Ekrānšāviņš no "Deloitte" pētījuma.

Īpaši strauju kāpienu piedzīvojis datortehnikas un elektronikas preču vairumtirdzniecības uzņēmums “Elko grupa”

Starptautiskās audita un biznesa konsultāciju kompānijas “Deloitte” ekspertu veidotajā 500 lielāko Centrāleiropas uzņēmumu topā iekļuvušas septiņas Latvijas kompānijas – par vienu vairāk nekā pērn. Turklāt Latvijas uzņēmumu izaugsme bijusi straujāka nekā kopējā lielāko reģiona uzņēmumu izaugsme, ziņo “Nozare.lv”.

Reitingā iekļuvis jauns uzņēmums – degvielas tirgotājs SIA “Orlen Latvija”, ierindojoties 324.vietā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “Deloitte” pārstāve Anastasija Ruza.

“Orlen Latvija” ir Lietuvas kompānijas “”Mazeikiu Naftos” prekybos namai” meitasuzņēmums, dibināts 2003.gada 17.jūlijā. Līdz 2011.gada decembrim “Orlen Latvija” nosaukums bija SIA “”Mažeiķu nafta” tirdzniecības nams”. “Orlen Latvija” apgrozījums 2012.gadā sasniedza 488,48 miljonus latu.

Pārējie seši Latvijas uzņēmumi uzlabojuši savas pozīcijas 500 lielāko Centrāleiropas uzņēmumu topā. Krievijas minerālmēslu ražotāja “Uralhim” Latvijā reģistrētais meitasuzņēmums “Uralchem Trading” šogad reitingā atrodas 154.vietā (pērn – 200.vieta), energokompānija a/s “Latvenergo” – 183.vietā (pērn – 216.vieta).

Īpaši strauju kāpienu piedzīvojis datortehnikas un elektronikas preču vairumtirdzniecības uzņēmums “Elko grupa” – šā gada topā uzņēmums ir ir 252.vietā, bet pērn uzņēmums bija iekļauts 420.vietā.

Tirdzniecības uzņēmums “Maxima Latvija” ierindojies topa 364.vietā (pērn – 402.vieta), bet tirdzniecības uzņēmums “Rimi Latvia” – 376.vietā (pērn – 400.vieta).

Savukārt gāzes apgādes uzņēmums “Latvijas gāze” šogad topā iekļauts 392.vietā, pakāpjoties no 479.pozīcijas pērn.

Saskaņā ar “Deloitte” datiem kopējie Latvijas uzņēmumu ieņēmumi palielinājušies gandrīz par 19%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Latvijas uzņēmumi parādījuši straujāku izaugsmes sniegumu ne tikai starp Baltijas valstīm, kur ir 4% pieaugums, bet arī visā Centrāleiropā. Centrāleiropas lielāko uzņēmumu apvienotie ieņēmumi 2012.gadā sasniedza aptuveni 724 miljardus eiro (508,83 miljardus latu), kas ir par 2% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

“Deloitte” Centrāleiropas reģiona izpilddirektors Alisters Tērs presei nosūtītajā paziņojumā vērtē, ka biznesa vide joprojām ir neskaidra un izaicinājumu pilna. Centrāleiropas reģiona uzņēmumiem ir diezgan grūti nodrošināt ieņēmumu un peļņas ilgtspējīgu izaugsmi, kas ir nepieciešama, lai noturētu esošos investorus un piesaistītu jaunus.

Aptaujāto uzņēmumu vadītāji uzskata, ka patlaban ir ļoti svarīgi koncentrēties uz biznesa stratēģiju un izpildes kvalitāti. “Uzņēmumi pievērš lielāku uzmanību ilgtermiņa plāniem, kā arī savu produktu vai pakalpojumu kvalitātei, savu darbinieku kompetencei, ilgtermiņa attiecībām ar sadarbības partneriem, kā arī nemitīgi cenšas uzlabot biznesa pārskatāmību un, pats galvenais, biznesa risku vadību,” tendences komentē “Deloitte” Centrāleiropas reģiona izpilddirektors.

 

Komentāri (21)

ineta_rr 04.09.2013. 17.33

Pirmkārt, valdībai vajadzētu protestēt, ka mūs ieskaita pie Centrāleiropas nevis Ziemeļeiropas vai Skandināvijas. Otrkārt, ļauns latvisks prieks, ka vismaz Igauņi arī vēl turpat. Treškārt, ārkārtīgi skumji, ka tikai 7 no 500, no kuriem 2 monopolisti un tikai viens vispār piederīgs Latvijai (Latvenergo) – pārējie visādi ārzemju meitas uzņēmumi. Savukārt Elkor sakarā vienmēr der atcerēties atlaides tikai nepilsoņiem, uz ko mūsu varenās iestādes tā arī stingri nereaģēja.

Ja palasa pašu dokumentu, uzreiz ir redzams, ka vārds Centrāleiropa tagad aizstāj daudz nepatīkamāko Austrumeiropa. Te nu bija. Ļoti ceru, ka reiz kopā ar Igauniju piespiedīsim viņus atzīt mūs par Ziemeļeiropu, te gan lieti palīdzētu, ja valdība un Saeima sāktu uzvesties tā, kā Skandināvijā pieņemts, jo viss sākas ar pašu attieksmi pret sevi.

+3
0
Atbildēt

3

    Inese > ineta_rr 04.09.2013. 20.09

    Tu vispār zini, kas ir Skandināvija?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ineta_rr 05.09.2013. 18.42

    Ļoti atvainojos, tiešām izskatās, ka Elko un Elkor nav nekā kopīga, izņemot darbības jomu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    olilita37 > ineta_rr 05.09.2013. 00.47

    tur nav runa par Elkor,bet gan Elko

    +1
    0
    Atbildēt

    0

simourg 09.03.2017. 14.21

Finansējuma piesaiste kā iespēja attīstīties http://www.cityfinances.lv

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu