Dombrovskis - visilgāk nostrādājušais Latvijas valdības vadītājs • IR.lv

Dombrovskis – visilgāk nostrādājušais Latvijas valdības vadītājs

67
Valdis Dombrovskis. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Politologs norāda uz problēmu ar stratēģisko domāšanu premjeraministram un ”Vienotībai”

Šodien, 30.augustā, aprit 1633 dienas, kopš par valdības vadītāju ievēlēts Valdis Dombrovskis (”Vienotība”). Viņš kļuvis par visilgāk Ministru prezidenta amatā nostrādājušo premjerministru pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, kā arī ilgāko demokrātiskā ceļā ievēlēto premjeru Latvijas valsts vēsturē, vēsta aģentūra LETA.

Iepriekšējais “rekordists” šajā ziņā bija Ivars Godmanis, kurš, gan būdams Ministru padomes priekšsēdētājs laikā no 1990.gada 7.maija līdz 1993.gada 3.augustam, gan vadot valdību no 2007.gada 20.decembra līdz 2009.gada 12.martam, amatā bija 1632 dienas. Igaunijas premjers Andruss Ansips Dombrovski gan apsteidz par 1430 dienām, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Dombrovskis uzsver, ka tik ilgi atrasties valdības vadītāja amatā nebūtu iespējams bez sabiedrības atbalsta. “Sabiedrības uzticība un atbalsts ir jānopelna un jāattaisno, un es to ļoti augsti vērtēju. Tieši pateicoties Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem, ir izdevies pārvarēt krīzi un atgriezties uz strauja ekonomikas izaugsmes ceļa,” saka premjerministrs.

Pirmo reizi Ministru prezidenta amatā Dombrovskis tika apstiprināts 2009.gada 12.martā, otro reizi – 2010.gada 3.novembrī. Savukārt trešo reizi par valdības vadītāju viņš tika apstiprināts 2011.gada 25.novembrī.

Vērtējot premjera darbu, politoloģe Žaneta Ozoliņa atzina, ka premjerministram tik ilgi valdības vadītāja amatā ir palīdzējuši noturēties vairāki faktori, un viens no tiem – viņš šo gadu laikā nav pieļāvis nevienu būtisku kļūdu. Lai arī lēmumi bijuši nepopulāri, ikviens sapratis, ka šādi lēmumi attiecīgajā brīdī ir jāpieņem.

Politologs Juris Rozenvalds šorīt intervijā Latvijas Radio 1 atzina, ka Dombrovska karjeras sākumā nav paredzējis, ka viņš kļūs par visilgāk nostrādājušo premjerministru, ”ņemot vērā Latvijas politiskās elites tikumus un lielo sadrumstalotību partijās”. Taču tas noticis likumsakarīgi vairāku iemeslu dēļ.

”Dombrovskis nāca pie varas, kad bija krīzes situācija, viss bruka un šķīda, neviens īpaši pēc varas nekāroja,” atgādina Rozenvalds, ”arī ļoti nepatīkamos soļus no iedzīvotāju viedokļa, kas valdībai bija jāsper, visi uztvēra ar nostāju – ja jādara, tad jādara.”

Dombrovskim palīdzēja arī rakstura īpašības, proti, pēc Godmaņa, kas ”vienmēr patētiski draudēja ar sliktāko un cēla acis pret debesīm”, miers nospēlēja viņam par labu, vērtē Rozenvalds. Tagad viņš prognozē, ka Dombrovskis uzstādīs ilguma rekordu, jo valdība strādāšot līdz nākamās Saeimas vēlēšanām. Kaut arī situācija koalīcijā tik skaidra nav, tomēr – ”kurš uzņemsies atbildību, ja var iejāt Saeimā baltā zirgā?” retoriski vaicā politologs.

No koalīcijas partneriem un Nacionālās apvienības izskanējušie ultimāti ir ”stājas demonstrēšana vēlētājam”, uzskata Rozenvalds. Sevišķi tas esot sakāms par termiņuzturēšanās atļaujām. Savukārt Reformu partija jūtas zināmā mērā piekrāpta, jo ”Vienotība” mainīja nostāju iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) jautājumā. No ”Vienotības” tas esot arī zināms ”reveranss uz pašvaldību pusi”, kaut argumenti ir pamatoti, vērtē politologs: ”Tas ir mēģinājums konsolidēt reģionālo politiķu līderus, kā agrāk darīja Tautas partija, uz kuru visi skatījās vienotā ierindā. ”Vienotībai” līdz šim tas nav izdevies.”

Vienlaikus viņš atzīst, ka Latvijas politikā parādās ”brieduma elementi”, lai gan līdz šim starp trjiām Batlijas valstīm mums valdību efektīvās darbības posms ir visīsākais. ”Tāds karuselis, taču cilvēki mācās,” secina Rozenvalds, skaidrojot: ”ne mazsvarīgs faktors ir tas, ka pēdējos gados būtiski pieauga krievvalodīgo politiķu aktivitāte, tas liek konsolidēties un apsvērt, ko īsti dara, jo šūpoties nav lielu iespēju. Faktiski Saeimā paliek 69 politiķi, kas var piedalīties valdības veidošanā.”

Politologs nākotnē gan paredz problēmu ar stratēģisko domāšanu gan Dombrovskim pašam, gan viņa partijai ”Vienotība”: ”Līdz šim bija jāizlien no bedres, jāievieš eiro, bet kas tālāk? Ne velti Dombrovskim ir iesauka ”Grāmatvedis”, viņš mēģina visu sadrākalēt, bet ir problēm ar nākotnes stratēģiju.” Vai Dombrovskis turpinās kandidēt valdības vadītāja amatam arī nākamajā Saeimā, vai virzīsies uz kādu augstu amatu Eiropā, būšot atkarīgs no sitācijas ”Vienotībā”, teic Rozenvalds.

Komentāri (67)

buchamona 30.08.2013. 09.37

Mūsu politologi ir tā “ieauguši” LV neprognozējamās politikas “tikumos”, ka bez azartiskas intrigas, vai burkāna LV virzību uz priekšu nespēj iedomāties :) Soli pa solim uz priekšu, kur katrs jau spertais solis loģiskā secībā paver ceļu nākošajam, tāds domāšanas veids ir nepieņemams un svešs gan Ījabam, gan Ozoliņam, tagad Rozenvaldam utt Un tā viņi duļķo to ūdeni, skalo ļaužu smadzenes…

Rozenvalds saka: “…”ne mazsvarīgs faktors ir tas, ka pēdējos gados būtiski pieauga krievvalodīgo politiķu aktivitāte, tas liek konsolidēties un apsvērt, ko īsti dara, jo šūpoties nav lielu iespēju. Faktiski Saeimā paliek 69 politiķi, kas var piedalīties valdības veidošanā…”

Ir jāpiekrīt, tikai ar vienu iebildi – nevis krievu, bet kremlinu aktivitātes pieaug. Starp šiem neliešiem ir arī Amerika partija, “saskaņas latvieši”, bet pie viņu sabiedrotajiem mierīgi varam pieskaitīt abas kvēlās pretinieces – ZZS un RP :), kā arī vienu otru reģionālo kombikorma partiju.

Ja par Dombrovska uzstādīto ” rekordu”, ceru, ka arī pēc nākošajām vēlēšanām viņš turpmākos četrus gadus vienā mierā varēs turpināt savu iesākto darbu. Tā būtu veiksme Latvijai.

+23
-3
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 10.43

:Dzeris
Dombrovskis iesūnojis?! Droši vien, tomēr mani pārņem šausmas iedomājoties, kuri var nākt viņa vietā;)

+21
-2
Atbildēt

22

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 11.52

    Garantēt tev var tikai vienu – ka, agri vai vēlu, gulēsi zārkā.
    Mums viss ir tik ideāli, ka tev tik ļoti bail no pārmaiņām?
    Un vēl garantija, ka stāvošs ūdens sāk pūt un bojāties, tāpat ir ar politiku, kur nemainās līderi, ir, protams, izņēmumi.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 11.37

    Kaut vai Repše, ar visiem trūkumiem, viņš ir cilvēks, kas spēj ko reformēt, un mainīt, un izdarījis valsts labā ne mazāk, kā Dombrovskis, nu kaut vai ticis vaļā no odiozā Sončika un Vaškevica, Latvijas kontrabandas organizētājiem, lai cik viņš mūsu politiskai “elitei” nepatīkams.
    Vēl – Pavļutas, varbūt, otrais Dombrovskis, Sprūdžds, pieredze nāk ar laiku.
    Cita lieta, ka vairākums politiķu mums ir ietekmējami no Lemberga un citiem faktoriem, un tiem pārmaiņas valstī nevajag, “antilemberga” likuma izgāšana, milzīga pretestība AI reformai ( neidealizējot Ķīli, bet, jārunā par to sen bija), to visu nodemonstrēja.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 12.27

    “Poruļit” dem. un parlamentarā valstī nevienam nesanāks, nav jau autokrātija, bet, jaunas idejas un “elites” regulāras nomaiņas gan nepieciešamas.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 11.02

    Mums tāda muļķuzeme, ka D ir vienīgā cerība, vairāk normāli politiķi nav, vai, varbūt, valdošajiem politiķiem vienkārši izdevīgi, lai visi tā domātu?

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 12.49

    zanE – nevajadzēja tev teikt, ka ignorēsi manus komentārus, tagad būs jādzer antideprasanti, tu mani burtiski satrieci.
    Mana vienīgā vēlme ir pievērst tavu uzmanību un iegūt tavu atzinību, citas motivācijas, rakstot komentārus, man nav.

    Par kandidātiem jau teicu – pieredze rodas strādājot, potenciāls viņiem ir, bet, dabiski, nebūs cpolitiskā atbalsta, tā ka viss tas vairāk teorētiski.
    Nē, nu, ja Dombrovskis mums te ir tas vienīgais visā Latvijā, kas var strādāt par premjeru, un ir mūsu vienīgais saulstariņš muļķuzemē, tad man nav komentāri.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.58

    Tevi neapmierina nekas, kas nesakrīt ar tavu viedokli, un necildina Dombrovski un V?
    Es to saprotu, bet, tā nav mana problēma.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 15.41

    Un ko var panākt viens ministrs, ja premjers un pārējie koalīcijas partneri orientēti nevis atbalstīt, bet gan gremdēt jebkādas no tās nākošās iniciatīvas un pašu RP?
    Bija iespēja veikt reformas, bet, nekas izdarīts netika, taisni V un NA pretestības dēļ.
    Kādas konkrēti – gan jau pats arī zini, antilemberga likums, ostas nodoklis, bija jau vēl, ieskaitot Ķļa reformas, viņš, vismaz, bija pirmais, kas to purvu sāka kustināt, neidealizējot, kā viņš to darīja, bet, nekādu atbalstu nekas no tā neguva.
    Un to jau arī sauc par stagnāciju.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.07

    Latvijas politiķim neatkarība no Lemberga ir liels pluss, ja kas, vairākums te, tā vai citādi, ir atkarīgi no Puzes Betmeņa, ieskaitot daudzus V politiķus, par NA un ZZS vispār nerunājot.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Gaisma; Enģelis 31.08.2013. 00.03

    dzeris49
    Kurš par ko?
    Vairums par to, ka Dombrovskis pārāk ilgi ar muļķiem un neliešiem auklējies, dzēris, ka sniedzis tiem nepietiekošu atbalstu valsts graušanā. Par Sprūdža, Ķīļa, Kozlovska un pārējo kremļa slampu ministrēšanu Dombrovskim arī būtu jānes atbildība.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 17.41

    Un ko tas pierāda?
    Ka Valsts pārvaldē un banku sektorā visstraujāk augušas algas?
    Acīmredzot, tev no savas jahtas viss izskatās stipri rožaini, bet, ne visai adekvāti, nolaidies uz zemes, iepazīsties, kas tur notiek, un tad sāc spriest.
    Es te vados nevis pēc tā, ko raksta avīzes, bet, redzot, kā dzīvo daudzi cilvēki tai mazpilsētā, kurā es patreiz uzturos un dzīvoju, konkrēti Aizputē.
    Puse mani paziņas ir īrijā, Zviedrijā, Anglijā, otra puse taisās braukt uz turieni, pus pilsēta aizbraukusi, skolā knapi izdevās nokomplektēt vienu desmito klasi, skolotājiem noņem slodzes, patreiz Latvijā cilvēkam ar 40 gadu stāžu, un 500 “uz papīra” pensija nesanāk pat 200ls, un daudziem nav pat tas 500, mazpilsētās algas nav Rīgas algas, ko tiem darīt, par tādu pensiju var izdzīvot, tāpēc daudzi, kas var, brauc pelnīt pensiju.
    Spriest pēc “vidējiem rādītājiem” un avīžrakstiem ir daudz neadekvātāk, kā būt Zīgerista komandā.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 19.38

    Nulle, problēma jau nav tik daudz atrast kādu ar plašāku valstiskuma apvārsni nekā Dombrovskim, bet Vienotībai jau vajag tādu “banāna/Dombrovska aizstājēju”, kurš visus Vienotības galvgala vagoniņus atkal ievilktu Saeimā, valdībā u.c. kaut cik siltās vietās. Un šai lomai tiešām neviena labāka par Valdi Dombrovski nav, jo viņš gan īsā saitē no vienas puses, gan stumts un grūsts no otras. Un Vienotība no šādas lokomotīves trūkuma tiešām rīkos publisku drāmu un uz atvadām no varas valstī zāģēs un griezīs visiem LV pavalstniekiem, kas te vēl palikuši.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.29

    ….ak, Dzeri!….Tu taču varēji agrāk brīdināt, ka šeit raksti tikai, lai attīstītu ātrrakstīšanas iemaņas un trenētu pirkstu veiklību….un saturs ir mazsvarīgs…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 16.20

    dzeris – Tu no Zīgeristu banānu partijas esi izaudzis?
    Kā šito izskaidrosi ? – http://www.apollo.lv/zinas/videja-darba-samaksa-valsti-sasniedz-rekordu/592981

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.00

    A kas tas Sprūdžs vispār ira?Ar ko viņš nodarbojas?Kā dabas aizsardzības speciālists neesmu par viņu neko dzirdējis…Ak tā,viņš to Lembergu atstādināja…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.06

    Sprūdžs ir ar to nopietno ārzemju augstāko izglītību :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 14.10

    dzeri – nu bet pastāsti kaut ko par Skrūdža vai Vjačeslava labajiem darbiem . Cik nu man ir saprašana , tad Skrūdža lielakais darbs ir Lemberga atstādināšana , kura patreiz ir uz jautājuma zīmes no tiesiskuma un jēgas puses… Vjačeslavs es domāju ar pēc pāris nedēļām parādīs savu veikumu , jo izskatās , ka tajā karaļvalstī briest jautrība :)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 12.47

    Dzeris – nu Tu uzjautrināji ar kandidātiem :) Varbūt vēl Ķīli vajadzēja pieminēt :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 12.30

    ….Dzeri….nosaukdams Sprūdžu, kurš varētu būt cienīgāks valdības vadītājs par Valdi Dombrovski – nudien, rodas vēlēšanās apšaubīt Tavu garīgo veselību….
    ….skumji, bet būs vien arī Tavi komentāri jāsāk ignorēt, jo žēl izniekotā laika mēģinot tajos atrast kādu saprātīgu domu….

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 11.39

    dzeri, teorētisku kandidātu varbūt ir daudz, bet kāda ir garantija, ka tāds reāli arī tiks pie stūrēšanas? Bet te tev ir viens jau pārbaudīts un relatīvi labs. Kur ir problēma? Kādēļ par katru cenu gribi pirkt kaķi maisā?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 12.05

    Labāk būtu tomēr iztikt bez eksperimentiem. Daudz tādu gribētāju: “Dai paruljits”.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 13.09

    Vēl ir Vjačeslavs , kas IzM akceptēja krievu valodu ka darba valodu :)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 30.08.2013. 11.22

    Nevajag runāt mīklās;) Vienkārši nosauc savu kandidātu..

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

valdis 30.08.2013. 10.10

Ja koalīcijas partneri, nerunājot par pārējiem, nespēj novērtēt premjera V.Dombrovska paveikto, par ko brīnāmies.
Visi portāli pilni ar komentāriem, pārpilniem ar negācijām pret cilvēku, kas to nekādi nav pelnījis.
Laikam jau noilgojušies pēc krēsla, kuru krīzē labprātīgi atdeva.
“Sabrauktā ezīša” definējuma autors savus pravietiskos vārdus var atcerēties un pārdomāt savu pravietiskumu.
IR reiz savā aptaujā lūdza visu līdzšinējo premjeru novērtējumu, un tad tikai, pārskrienot acīm visiem uzvārdiem, sapratu, cik ļoti mums nebija veicies ar valdības vadītājiem. Nav vēlēšanās visus nosaukt, bet buķete izcili krāšņa :).
Un pēc tā visa viens vīrs, kas izvilcis no visdziļākās bedres, mums ir, bet ko darām mēs?
Gribot negribot, jājautā, vai esam pelnījuši?
Lai nu kā, lai izturība V.Dombrovskim. Un viņa smaidu vēlētos biežāk redzēt.

+21
-3
Atbildēt

4

    Ieva Aile > valdis 30.08.2013. 11.26

    Nekas nav izvilkts.Daudzi no tiem,kuri sagrābās kredītus,aizbraukuši pelnīt naudu ārzemēs,bet tie,kuri nesagrābās kredītus, dzīvo arvien sliktāk ar krīzes apgrauztām algām un euroviešanas augošām cenām.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > valdis 30.08.2013. 11.47

    Kas jums te par mīnusiem?!Šorīt darbā sapulce – stāstām ,ka visa mūsu iestādē nopelnītā alga aiziet apkurei un apsaimniekošanai…bet priekšnieki mums pretī -iestāde strādā ar zaudējumiem,jo iedzīvotāji iestādei nevar samaksāt par pakalpojumiem…urrā Dombrovskim!

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    ⓢⓓⓃⓔⓣ > valdis 30.08.2013. 10.23

    ….Visi portāli pilni ar komentāriem, pārpilniem ar negācijām pret cilvēku, kas to nekādi nav pelnījis…
    ======
    Domāju, ka portālos nopūlas daudzi “rakstītāji”, kam pašam sava viedokļa nemaz nav vai arī tas ir dziļi paslēpts tikai savai lietošanai. Arī šajā portāl tak tādi ir.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > valdis 30.08.2013. 14.47

    Ērik – kur nu vēl labāku iemeslu sākt strādāt pašam sev, nevis par mēnešalgu iestādē, kam tādi priekšnieki. Lai veicas!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu