Izmeklē liela apmēra kukuļdošanu VID amatpersonām • IR.lv

Izmeklē liela apmēra kukuļdošanu VID amatpersonām

36
Nelija Jezdakova. Foto: Nora Krevņeva, F64

KNAB jūlijā sāktajā krimināllietā figurē arī bijusī VID vadītāja Jezdakova

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šī gada jūnijā sācis krimināllietu par iespējamu kukuļdošanu lielā apmērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām. Aģentūra LETA vēsta, ka kriminālprocesā ir iesaistīta bijusī VID vadītāja Nelija Jezdakova.

KNAB ne apstiprina, ne noliedz, ka lietā figurē bijusī VID vadītāja Nellija Jezdakova. “Konkrētas personas pēc vārda KNAB neatklāj,” uzsvēra KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Likumā teikts, ka liela apmēra kukulis ir virs 10 000 latiem. KNAB izmeklētāji uzskata, ka, iespējams, ilgstošā laika posmā notikusi kukuļdošana lielā apmērā VID amatpersonām, lai tās, rīkojoties kukuļdevēja interesēs, par pretlikumīgu atlīdzību veiktu prettiesiskas darbības nodokļu jomā.

KNAB uzskata, ka kukuļošana notikusi, lai valsts amatpersonas kukuļdevēju interesēs nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestu noņemšanu no personu kontiem, kā arī – lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu.

Lai nodrošinātu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, notikušas procesuālās darbības. Pašlaik krimināllietā ir vairāki aizdomās turamie, kuriem noteikti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izmeklēšanas interesēs sīkākas ziņas pašlaik netiek sniegtas.

Kā informēja VID, iestādes vadība šobrīd nav saņēmusi informāciu no KNAB par krimināllietā, iespējams, iesaistītajām VID amatpersonām, lai pieņemtu lēmumu par kādas amatpersonas atstādināšanu. VID no savas puses sadarbojas ar KNAB un likuma ietvaros pēc KNAB pieprasījuma sniedz visu nepieciešamo atbalstu un informāciju iespējami operatīvai un objektīvai krimināllietas izmeklēšanai.

VID atgādina, ka darba tiesiskās attiecības ar VID ģenerāldirektora ārštata padomnieci Jezdakovu pārtrauktas ar 2013.gada 20.augustu pēc viņas atlūguma saņemšanas. Jau ziņots, ka augusta sākumā KNAB aizturēja Jezdakovu, viņai noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma “Panorāma” rīcībā esošā informācija liecina, ka Jezdakova “zem tiesībsargu lupas” nokļuvusi pēc kāda organizēta grupējuma aizturēšanas, kurš, no valsts prasot PVN atmaksu par fiktīviem darījumiem, ilgākā laika periodā apguvis pusmiljonu latu. Grupējums darbojies Kurzemes pusē, un tā nodarbošanās bijusi pārtikas, apģērba un sadzīves tehnikas tirdzniecība.

Grupējumu aizturējusi VID paspārnē esošā Finanšu policija. Vēlāk atklājies, ka nelegālas darbības, iespējams, notikušas ar Jezdakovas ziņu, kura VID kolēģiem radījusi viedokli, ka uzņēmums nenodarbojas ar krāpniecību. Jezdakovas paraksta gan nav uz dokumentiem par firmai labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

LTV avots ziņojis, ka tālākā izmeklēšanā var tikt vērtēta arī citu VID darbinieku atbildība. Tiek pieļauts, ka VID darbinieki, sagatavojot dokumentus par PVN nodokļu pārmaksas atmaksu, neapzinājās, ka iesaistīti noziedzīgā nodarījumā.

Jezdakova VID ģenerāldirektores amatu ieņēma no 2010.gada marta, taču citos amatos viņa strādājusi VID jau kopš 1993.gada, kad dienests tika dibināts. Šogad jūnija beigās Jezdakova iesniedza lūgumu atbrīvot viņu no VID ģenerāldirektores amata pēc pašas vēlēšanās. No 11.jūlija Jezdakova bija pieņemta darbā par VID ģenerāldirektora ārštata padomnieci, taču 19.augustā iesniegusi atlūgumu.

Komentāri (36)

Janka, Janic 29.08.2013. 20.43

viņa jau no 1993 .gada straadaa VID , taatad jau sončika laikaa , izstraadaataas sheemas darbojušaas 20 gadu , policisti bijuši paarsteigti kratiišanas laikaa par to ar kaadu veerienu šii daama dziivojusi , man nav saprotams kaadeeļ drošiibas liidzeklis tik vaajš , viņai sen vajadzeeja atrasties aiz resteem , sheema bijusi pa visu kurzemi , aciimredzot šitik augsti iereedņi korupcijaa saistiiti ar valdošajiem speekiem valstii , taapeec tiek pasargaati no taisnas tiesas , astoņkaajis ir ļoti speeciigs, stabiņa bijusi darba bite Riigas raatee , protams saimnieki savu bitiiti izpirka no čoha un palaida taalees zilajaas , neviens negribees seedeet uz naaraam .

+8
0
Atbildēt

0

ligakalnina 30.08.2013. 06.26

Tālākais ir skaidrs – Jezdakova “saslimst” un pazūd Vaškevica virzinā.
Tāda līmeņa blēžus šai valstī netiesā.

+4
-2
Atbildēt

2

    Ojārs > ligakalnina 30.08.2013. 12.49

    Izskatās, ka ne tikai IR lasītājus gaida daudz jaunu Rīgas politfolkloras vienību ļoti dažādos publiskajos izpildījumos
    ————
    Nu beidz… Nu ne jau iekš IR, un ne no Ozoliņa alkohola dvingas apgarotās spalvas. Viņš izmisīgi turpinās dzīt pēdas “maksātnespējas administratoru” virzienā

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 30.08.2013. 11.02

    LTV ziņoja, ka “izmeklētāji bijuši ļoti pārsteigti par NJ dzīvesvietā dzīves (lepno) līmeni, salīdzinot ar viņas ienākumiem.”

    Interesanti, kāda būs vai nebūs finansu ministra — faktiski abu Vienotības finansu ministru, bijušā/iepriekšējā un esošā, Repšes un Vilka — politiskā atbildība un reakcijas, retorika… vismaz līdz nākamā gada rudenim. Ja izstrāde sākusies jūnijā, bet NJ oficiāli aizgājusi vēlāk, pasākums velk arī neoficiālā politiskā menedžmenta pēdām: vai tagad visai Latvijai un ES kolēģiem kādi darboņi un politiķi centīsies iestāstīt, ka izmeklētājus pārsteigušais NJ dzīveslīmenis palēcies apskaužamos augstumos iepriekšējā dienā pirms kratīšanas?!

    Izskatās, ka ne tikai IR lasītājus gaida daudz jaunu Rīgas politfolkloras vienību ļoti dažādos publiskajos izpildījumos.

    Kad jau pasen ļo-o-oti dažādi cilvēki vērsa uzmanību Vienotības — un arī tās izvēlēto amatpersonu — neprasmei/apšaubāmajai meistarībai atslēgas kadru izvēlē, tad Vienotības augšgals allaž no savas kanceles dzirdēja… nu ļoti slikti. Tāpat kā Vienotības nemainīgi pionieriskie aizstāvji un nekritiskie fani.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Inese 29.08.2013. 20.11

Kaut kur lasīju, ka kāda Jezdakova un kāda Nellija Ločemle, iespējams, ir tuvas sirdsdraudzenes.

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu