Rinkēvičs: raķetes būtu adekvāta reakcija ķīmiskajiem ieročiem • IR.lv

Rinkēvičs: raķetes būtu adekvāta reakcija ķīmiskajiem ieročiem

44
Edgars Rinkēvičs. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Ārlietu ministrs norāda uz vienotu starptautisko sankciju nepieciešamību

ANO inspektoriem Sīrijā jābūt brīvai pieejai visām vietām un informācijai, lai pārbaudītu ziņas par iespējamo ķīmisko ieroču lietošanu no režīma puses, lai starptautiskajai sabiedrībai būtu iespēja pieņemt pamatotu lēmumu par reakciju. Tā šodien intervijā Latvijas Radio 1 pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ja apstiprināsies bažas, ka ķīmiskie ieroči ir lietoti, ”zināms ”sveiciens” prezidentam Asadam būtu jādod arī bez ANO rezolūcijas”, uzskata ministrs, skaidrojot, ka runa par NATO sabiedrotajām, kas paudušas gatavību iejaukties, proti, ASV, Franciju un Lielbritāniju, iespējams, dodot Damaskai raķešu triecienu.

”Latvija uzskata, ka raķešu trieciens, ja informācija par ķīmisko ieroču lietošanu apstiprināsies, ir adekvāta reakcija,” pauda Rinkēvičs, piebilstot, ka Latvijas iesaistīšanās nav paredzama, jo tai raķešu nav, un nav arī runas par kājnieku operācijām, bet tikai par gaisa spēku triecieniem.

Kā uzskata ārlietu ministrs, Sīrijā varēja nenonākt līdz tik kritiskai situācijai, ja ar ANO rezolūciju pirms diviem gadiem būtu noteiktas dažādas finanšu un ekonomiskās sankcijas. Gan Eiropas Savienība (ES), gan atsevišķas valstis ir ieviesušas sankcijas, tomēr, tā kā nav vienotas starptautiskās sabiedrības nostājas, situācija ir pasliktinājusies. Turklāt iepriekš Sīrija tika brīdināta, ka ”sarkanā līnija” būs ķīmisko ieroču lietošana.

Rinkēvičs informēja, ka viņam ir ziņas par dažiem Latvijas valstpiederīgajiem Sīrijā, kam varētu būt vajadzīga palīdzība, kaut arī oficiāli konsultārajā reģistrā neviens nav pieteicis šo valsti kā savu mītnes vai īslaicīgas uzturēšanās zemi. Ar ES vēstniecībām iepriekš izskatīta iespēja sadarboties, ja kāds pieteiktos un lūgtu evakuāciju, bet neviens to līdz šim nav darījis. Iespējams, tagad būtu jāizmanto starptautisko organizāciju, piemēram, ”Sarkanā krusta” palīdzība, jo grūti evakuēt kādu no valsts, kur pilsoņu karš ir pilnā sparā. Ārlietu ministrija iepriekš brīdinājusi žurnālistus, kas devās uz Sīriju ierakstīt reportāžas, taču viss beidzies labi.

Ministrs uzsver – ja kāds Latvijas iedzīvotājs dodas uz nemierīgu valsti, vienmēr jāreģistrējas konsulārajā reģistrā, tomēr tā esot katra paša izvēle. Taču, pat ja valstī nav Latvijas pārstāvniecības, ir līgums ar kādu no ES vēstniecībām, un tā dara visu, lai palīdzētu Latvijas pilsoņiem. Atbalstu sniegs jebkura ES vēstniecība un arī goda konsuli, kas parasti ir mītnes valstu pilsoņi, uzsvēra Rinkēvičs.

Komentējot gaidāmo Baltijas valstu prezidentu tikšanos ar ASV valsts galvu Baraku Obamu Baltajā namā šonedēļ, Rinkēvičs kā sasniegumu uzsvēra, ka ”mēs ar ASV runājam nevis vairs par problēmām, bet par sadarbību”.

Komentāri (44)

lebronj2356 28.08.2013. 14.40

Nožēlojami un nekas vairāk – sabiedriskās domas kurināšana par faktu, kas vēl nav dokumentēts un vēl mazāk ir pierādīts, kas par to ir vainīgs, bet vietējiem kalpotājiem jau skaļi “jāpauž viedokļi”. Tūlītējs efekts tam jau ir – naftas spekulanti berzē rokas, drīz arī Statoilā ieraudzīsim….bet mēs, kas bijām tik vareni, lai sasmeltu svešzemju banķieru sataisītus mēslus, šo norīsim neaizrijoties :). Tādi cilvēki kā Z.A.Meierovics diemžēl ir pagātnē…

+12
-2
Atbildēt

4

mariam 28.08.2013. 14.22

Nu izklausās pēc tādas iebrukuma plānošanas, sagatavojot sabiedrisko domu visādās ASV satelītvalstīs, – gan šie ministra spriedelējumi, gan tas delfu raksts, kur Aizsardzības akadēmijas “pētniece” sludināja “humanitāro” intervenci Sīrijā.

+10
-2
Atbildēt

0

oktaavs 28.08.2013. 20.58

Rinkēvičs neizmantoja brīnisķīgo iespēju šoreiz paklusēt un saglabāt cieņu tautas acīs. Politiķim jāprot ne tikai muldēt, bet arī klusēt, kad vajag.
Pielīdējus nemīl pat draugi.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu