Baltijas prezidenti ar Obamu apspriedīs aktuālo sadarbību • IR.lv

Baltijas prezidenti ar Obamu apspriedīs aktuālo sadarbību

21
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (no kreisās), Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Latvijas prezidents Andris Bērziņš. Foto: Valsts prezidenta kanceleja

ASV vēstnieks apliecina izpratni par Čalovska cilvēktiesību garantēšanu

Piektdien, 30.augustā, Baltajā namā Vašingtonā triju Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā ar ASV valsts vadītāju Baraku Obamu tiks pārrunāts, kā ritējusi sadarbība 15 gados, kopš parakstīta ASV un Baltijas valstu sadarbības harta, kā arī tiks diskutēts par aktuālo situāciju, proti, ekonomiku, drošību, finansēm, tirdzniecību, organizēto un kibernoziedzību. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 (LR1) sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

Baltijas valstu prezidenti ar ASV prezidentu kopīgi pēdējo reizi tikušies 2005.gadā Rīgā, atgādināja Pekala. Tagad ASV prezidents Baraks Obama un viceprezidents Džo Baidens Baltajā namā Vašingtonā 30.augustā darba vizītē uzņems Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, lai pārrunātu transatlantisko attiecību attīstību, ekonomisko sadarbību un citus aktuālos jautājumus.

Pekala uzsvēra, ka Obama tiksies ar ”trīs draugiem un stipriem partneriem”, lai novērtētu padarīto un skatītos uz kopīgiem izaicinājumiem nākotnē. Viņš paredz, ka visos jautājumos būs praktiski iznākumi, jo saruna ritēšot ilgāk nekā parasti.

Prezidenti apspriedīs Afganistānas attīstību pēc 2014.gada, kad no tās aizies starptautiskie spēki. Latvijai būtisks ir jautājums par NATO kravām, kas uz Afganistānu lielā apjomā tika vestas caur Rīgas ostu. ”Ziemeļu virzienā vairāk nekā 2 miljoni tonnu šķērsojušas Baltiju, lai nokļūtu Afganistānā,” apliecināja Pekala, ”liela daļa šķērsojusi Latviju, un pēc 2014.gada tās vajadzēs vest atpakaļ.” Vēstnieks norādīja, ka kravas vedīs pa dažādiem ceļiem – arī uz austrumiem un dienvidiem, tāpēc admirāļi vērtēs virzienu ekonomiskumu, caurskatāmību un izmaksas. Latvijai šajos punktos ir augsts vērtējums, bet galvenā sacensība būs ar cenu.

Pekala uzslavēja Latviju par ieguldījumu Austrumu partnerības sadarbībā ekonomiski un robežu apsardzībā. Viņš apstiprināja, ka Krievija ir nozīmīgs ASV partneris, lai arī valstīm ir domstarpības par demokrātiju, runas brīvību, pēdējā laikā arī Edvarda Snoudenu lietu un Sīrijas konfliktu. Tāpēc Obama gribēšot dzirdēt Baltijas prezidentu viedokli par attiecībām un sadarbību ar Krieviju.

ASV vēstnieks uzsvēra – ļoti svarīgs dienaskārtības jautājums būs Sīrija, kur ANO inspektori vērtē, vai režīms lietojis ķīmiskos ieročus. ”Mēs ASV uzskatām, ka tā bijis. Tuvākajās dienās runāsim ar draugiem un sabiedrotajiem, ko darīt. Nevēlamies, lai Sīrijas režīms vazātu ANO inspektorus aiz deguna. Lemsim, ko darīt,” sacīja Pekala.

Prezidenti runās par kibernoziegumiem, jo tie aug augumā un tiem ir slikta ietekme uz valstīm un cilvēkiem visā pasaulē, pamatoja Pekala. Diplomāts sīkāk nekomentēja kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska gadījumu, kura izdošanas lēmumu ASV vērtē Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Viņš apliecināja, ka ”arī ASV darbojas nevainīguma prezumpcija”, taču ”noziegums, kurā viņš apsūdzēts, ir ļoti smags”. Izmeklētāji norāda, ka no tā cietuši tikpat cilvēku, cik dzīvo Rēzeknē un Ventspilī. Pekala uzsvēra, ka ASV garantē un garantēs Čalovska cilvēktiesības, viņa tiesāšanā viss notikšot saskaņā ar likumu.

Vēstnieks uzsvēra, ka strādās, lai Obama atbrauktu uz Baltijas valstīm. Jau vēstīts, ka septembra sākumā ASV valsts vadītājs viesosies Stokholmā, jo tika atcelta vizīte uz Maskavu. Tur viņš tiksies ar Ziemeļvalstu līderiem un pec tam Sanktpēterburgā – ar G20 vadītājiem. Tas apliecina, ka Eiropa ir un paliek ASV galvenais partneris, saka Pekala.

Komentāri (21)

kristaps_drone 28.08.2013. 11.53

Ja mums būtu valstsvīri, nevis gļēvlatvieši – bijušie komunisti, tad runātu vēl par vienu jautājumu: lai ASV palīdz Latvijai un Igaunijai repatriēt okupantus, kolonistus un viņu pēctečus, kas te sabrauca krievu okupācijas laikā. Jo šī okupācija lielā mērā bija iespējama tādēļ, ka 2. pasaules kara beigās ASV prezidents piekrita, ka Staļins atstāj Baltiju sev.

+6
0
Atbildēt

0

buchamona 28.08.2013. 09.24

…. Krievija ir nozīmīgs ASV partneris, lai arī valstīm ir domstarpības par demokrātiju, runas brīvību, pēdējā laikā arī Edvarda Snoudenu lietu un Sīrijas konfliktu. Tāpēc Obama gribēšot dzirdēt Baltijas prezidentu viedokli par attiecībām un sadarbību ar Krieviju….+++ Ceru, ka mūsu prezidents Bērziņš sarunā ar ASV prezidentu nelaipos atkal un sauks lietas īstajos vārdos, kad runa būs par Krieviju, kā par ASV “nozīmīgu partneri”. Ceru, ka Bērziņš pievērsīs Obamas uzmanību tam, ka LR ir NATO valsts, kura robežojas ar Krieviju un kurā Kremlis gatavojas iebraukt kārtējo reizi ar saviem tankiem. http://m-alexandrov.livejournal.com/26436.html

+7
-1
Atbildēt

9

    Eleonora Maisaka > buchamona 28.08.2013. 10.06

    Kaspars Omuls
    Varbūt komparķijas funkcionāram Bērziņam izdodas patīkami izcelties uz iepriekšējo prežu, čekas kalpu, fona.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 28.08.2013. 10.23

    Kaspars Omuls
    Viņš jau izceļās ar to, ka vēl nav pastrādājis neko tādu, kas nestu Latvijai miljardos mērāmus materiālos un morālos zaudējumus.
    Viņa pensija ir nieks, salīdzinot tikai ar VVF rokas bučošanu čekas ģenerālim, sātanistam, Ridigeram.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    normundskr > buchamona 28.08.2013. 09.31

    Domāju, Aleksandrova izteikumus var ņemt vērā tikai tiktāl, lai nākošreiz, kad viņš brauks uz Latviju, viņu nelaistu pāri robežai. Tie izteikumi ir domāti ļaužu baidīšanai vai tracināšanai, nav vērts par tiem cepties. Skaidrs, ka, Kremlim ir daudz izdevīgāk uzvarēt nākošajās vēlēšanās, jo tad viņi faktiski oficiāli iekļūst ES / NATO struktūrās. Ievedot tankus, neko tādu viņi nedabūs.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    normundskr > buchamona 28.08.2013. 09.56

    Tādi ” aleksandrovu izteikumi” Krievijā nekad nav pretrunā ar Kremļa ” noskaņojumu.”
    ====
    Es piekrītu. Vienkārši, nav jēgas cepties par katru izteikumu. Runa nav par to, vai viņi to gribētu, bet par to, vai tas ir viņu plāns. Es domāju, ka nē.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    normundskr > buchamona 28.08.2013. 10.11

    varbūt, bet man īsti nenāk prātā, ar ko viņš varētu izcelties.
    Varbūt viņam izdodas sev sagādāt lielāku pensiju kā Obamam, vienīgi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Elmārs Biеle > buchamona 28.08.2013. 12.23

    Paldies dievam, ka ir tāds Ilvess.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    normundskr > buchamona 28.08.2013. 09.58

    p.s. un uz to, ka Bērziņš tai tikšanā ar Obamu pateiks ko jēdzīgu, es neceru.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.08.2013. 09.41

    Kaspars Omuls. Tādi ” aleksandrovu izteikumi” Krievijā nekad nav pretrunā ar Kremļa ” noskaņojumu.” Ja tas būtu citādi un NVS Valstu institūta Baltijas nodaļas vadītājs, politoloģijas doktors Mihails Aleksandrovs būtu arī putinistu režīma opozicionārs, tad viņš pirmām kārtām nekad nekļūtu par NVS Valstu institūta Baltijas nodaļas vadītāju :)

    Latvijas Republikas vadītāji mūsu valsts pastāvēšanas vēsturē reiz jau pieļāva kļūdu un pietiekam nopietni neizvērtēja kremlinu draudus, kuri ir vērsti pret mūsu valsti un sekas mēs visi labi zinām. Latvija tika ” atbrīvota” no daudziem tūkstošiem tās iedzīvotāju. Ir muļķīgi, aizbildinoties ar 21.gs un ” mūsdienām”, domāt, ka nekas līdzīgs šodien nevar atkārtoties. Kremlini ir bīstami mūsu ienaidnieki un ir jādara viss, lai sevi laicīgi pasargātu no šiem barbariem.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > buchamona 28.08.2013. 10.15

    Domāju, ka cilvēks kurš “nenostājas nevienā , ne otrā pusē” (jautājumā par valodas referendumu) nav cienīgs līdzvērtīgi stāvēt blakus Lietuvas un Igaunijas prezidentiem. Jācer tikai, ka kārtējo reizi A. Bērziņš neapkaunos Latviju!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 28.08.2013. 09.48

Viedoklis_lv
Kad ASV iebruka Irākā, MII ar ko krievu draudzīņs, Huseins, indēja kurdus, netika atrasti. Fiziski tos nevarēja aizvest atpakaļ uz Krieviju, paslēpt Irānā, Turcijā vai Jordānijā, loģiski, arī nē. Atliek vien krievu draudziņa, Asada pārvaldītā Sīrija.
Interesanti gan, kā no Sīrijas armijas tie varēja nonākt pie “nemierniekiem”?
Sīrijas valdībai un armijai nekādā veidā nav nekādu ieguvumu no šī nozieguma, kā arī no visiem pārējiem un Asads piedzīvos sava priekšgājēja Kadafi likteni, bet gaidīt izcilas prāta spējas no krievu draugiem, ta būtu utopija.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu