Kirgizstānā no buboņu mēra miris pusaudzis • IR.lv

Kirgizstānā no buboņu mēra miris pusaudzis

34
Foto: rarediseases.about.com

Aizdomas par vēl trim inficēšanās gadījumiem, bet epidēmija nedraudot

Kirgizstānā 15 gadus vecs zēns miris no buboņu mēra, pavēstīja valsts Veselības aizsardzības ministrija, vienlaikus mierinot iedzīvotājus, ka epidēmijas izcelšanās nav paredzama, ziņo aģentūras LETA-AFP. Taču saņemtas ziņas, ka slimības simptomi konstatēti vēl trim cilvēkiem.

Mēra upuris bijis gans Ičkežergezā, nelielā kalnu ciematā Kirgizstānas austrumos, Kazahstānas pierobežā. Viņš nomiris pagājušo ceturtdien Karakolas reģionālajā slimnīcā. “Tiekoties ar ārstiem, viņam tika diagnosticēts buboņu mēris,” teikts ministrijas paziņojumā. Viņa līķis tika kremēts, bet pelni apglabāti, ievērojot īpašus piesardzības pasākumus.

“Mums ir aizdomas, ka pacients tika inficēts ar mēri blusas kodiena rezultātā,” pirmdien preses konferencē Biškekā atzina Veselības ministrijas sanitārijas departamenta vadītājs Tolo Isakovs. Blusas, kas sakodušas inficētus grauzējus, var šo slimību nodot tālāk cilvēkiem. Varasiestādes uz apvidu, kur dzīvojis mēra upuris, nosūtījušas divas komandas, lai “ķertu, iznīcinātu un pētītu grauzējus”, sacīja Isakovs.

Ārkārtas situāciju ministrija tikmēr otrdien informē, ka hospitalizēti vēl trīs cilvēki no tā paša ciemata, un pastāv aizdomas, ka arī viņi varētu būt inficējušies ar buboņu mēri.

Visiem trim otrdien hospitalizētajiem pacientiem – sievietei, mazam bērnam un pusaudzim – ir buboņu mēra simptomi, proti, drudzis un uztūkuši limfmezgli padusēs un kaklā, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja kāds vārdā neminēts informācijas avots Kirgizstānas valdībā. Visiem trim sasirgušajiem bijis kontakts ar pagājušajā nedēļā mirušo pusaudzi.

Tikmēr Veselības ministrija noliedz, ka ar mēri būtu inficējušies jauni pacienti. Veselības ministre Dinara Saginbajeva centās kliedēt bažas par epidēmijas izraisīšanos. “Buboņu mēra epidēmija neizraisīsies,” sacīja ministre. “Pusaudzim konstatētā slimības forma nesekmē mēra epidēmiju. Tāpēc nav pamata, lai slēgtu robežas.”

Amatpersonas hospitalizējušas un izolējušas 131 cilvēku, kas bijuši kontaktā ar nelaiķi, arī ārstus un medicīnas darbiniekus, kuri ārstējuši zēnu, sacīja ministre. Ičkežergezas reģiona iedzīvotājiem tiek dotas antibiotikas.

Pēdējo reizi buboņu mēris Kirgizstānā konstatēts pirms 30 gadiem. Buboņu mēris ir bakteriāla infekcija, “melnās nāves” – XIV gadsimta Eiropā miljoniem dzīvību izdzēsušās bīstamās sērgas – paveids. Pamatā tā ir dzīvnieku slimība, cilvēki ar to slimo ārkārtīgi reti.

Kaimiņvalstī Kazahstānā pastiprināti profilaktiskie pasākumi, lai nepieļautu mēra uzliesmojumu valsts teritorijā. No Kirgizstānas iebraukušās personas tiek īpaši rūpīgi pārbaudītas. Kazahstānas Veselības ministrija aicinājusi pilsoņus atturēties no došanās uz Kirgizstānu, “iekams būs stabilizēta epidemioloģiskā situācija attiecībā uz mēri”.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu