Sociālos dienestus stiprinās ar Eiropas naudu • IR.lv

Sociālos dienestus stiprinās ar Eiropas naudu

24
Attēlam no māmiņu un bērnu pastaigas ir ilustratīva nozīme. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Rīgā sākta dienesta pārbaude par palīdzības nesniegšanu mātei ar bērnu

Nākamajā Eiropas budžeta periodā Labklājības ministrija (LM) plāno atvēlēt ap 9 miljoniem latu sociālo pakalpojumu attīstībai un pašvaldību sociālo dienestu kapacitātes stiprināšanai, šorīt intervijā Latvijas Radio 1 (LR1) informēja LM Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš. Nauda būs pieejama no 2015.gada.

Gan viņš, gan Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) speciāliste Inga Millere, komentējot šīs vasaras satriecošākos gadījumus, kad cietušas mātes ar bērniem, uzsvēra – pozitīvā zīme esot tā, ka cilvēki vairs neklusē par savām problēmām, bet zina, kur meklēt palīdzību un apmeklē sociālos dienestus. Daudzi zvana uz VBTAI un citiem krīzes tālruņiem, kur arī var saņemt informāciju vai tiešu speciālistu palīdzību krīzes situācijās, sacīja Millere.

Jau vēstīts, ka Ventspilī šovasar upē no tilta ielēca māte ar diviem maziem bērniem, kura nevarēja pārdzīvot ģimenes izjukšanu. Savukārt Rīgas Centrālajā stacijā kāda jaunā māte nepiemērotos apstākļos laidusi pasaulē savu mazuli. Savukārt pagājušās piektdienas vakarā Rīgas Sociālais dienests aizraidījis pēc palīdzības uz fonda ziedot.lv mītni jauno māmiņu ar piecus mēnešus vecu zīdaini, kura izlikta no mājām.

Rīgas Sociālajā dienestā sākta dienesta izmeklēšana par darbinieku rīcību, vēsta aģentūra LETA. No darbiniekiem, kas piektdien atteikuši palīdzību sievietei, pieprasīti paskaidrojumi. Izmeklēšanas gaitā paskaidrojumi tiks pieprasīti arī no krīzes centriem, jo iesaistītās personas ir gan departamenta, gan krīzes centra darbinieku vidū, informējis Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālā darba nodaļas vadītājs Kaspars Jasinkevičs.

Dūdiņš un Millere šorīt intervijā LR1 piekrita, ka ”cilvēka faktors” sociālajā darbā arvien spēlē lielu lomu. Pašvaldību rocība atšķiras, tāpēc arī sociālo dienestu kapacitāte ir dažāda, vērojams gan darbinieku trūkums, gan zems atalgojums un profesionālās izdegšanas sindroms. Tāpēc lielākās pašvaldībās riska ģimenēm ar bērniem netiek laikus pievērsta vajadzīgā uzmanība, norādīja Millere.

Dūdiņš uzsvēra nepietiekamo sociālo darbinieku sagatavotību, proti, lielākoties tie esot speciālisti ar pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību, ne vienmēr pilnībā sagatavoti smagām krīzes situācijām. Iecerēts izglītot sociālos darbiniekus ”multidisciplinārā gadījumu vadībā”, proti, laikus noteikt situācijas, kad jāiesaista izglītības un medicīnas darbinieki, kas, iespējams, bijis Ventspils gadījums.

LM amatpersona uzsvēra, ka 2007.-2013.gadā no Eiropas fondiem dažādiem sociālo pakalpojumu projektiem novirzīti vairāk nekā 9 miljoni latu, finansēti 97 projekti. Finansējumu saņēmuši 12 pakalpojumu sniedzēji, kuri attīstījuši krīzes centrus. 2012.gadā Latvijā bija 32 krīzes centri, tagad to skaits ir 44, sacīja Dūdiņš.

Komentāri (24)

ligakalnina 27.08.2013. 08.42

Labāk tā Eiropa to naudu būtu devusi sab. organizācijām, valsts un pašvaldības iestāžu biikrātiem, kas pret palīdzības lūdzējiem izturas kā ķeizariņi, naudu dod bezjēdzīgi.
Un tos darboņus, kas atteicas sniegt palīdzību mātei ar zīdaini, būtu uz vietas jāatlaiž, kas notiktu jebkurā normālā valstī, tikai ne pie mums, tādi cilvēki nedrīkst strādāt sociālajos dienestos.

+2
0
Atbildēt

1

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 27.08.2013. 13.09

    Kas par problēmu pašvaldības birokrātiem izveidot un noreģistrēt sab. organizāciju? Bieži vien tā tas arī ir, skaties kaut vai Rīgā esošo centru it kā bāreņiem “Dardedze”. Vispār Latvijā nav nedz valsts, nedz arī sab. organizāciju. Jūs taču lasījāt par mentalitāti Merķela darbā “Latvieši”. Kopš tiem laikiem nekas nav mainījies. Tikai attīstījusies spēja imitēt Rietumu paražas, bet zagļi un blēži par tādiem arī paliek.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 27.08.2013. 18.19

tas nu taa , bet tuuliit atkal sekos jaunu štatu vieniibu uzpuušana , nebuus jau kas ar to naudu operee (atskaita partijaam)….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu