Aicina izmeklēt iespējamo ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā • IR.lv

Aicina izmeklēt iespējamo ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā

51
Protesta demonstrācija pēc iespējamās ķīmisko ieroču lietošanas pret režīma opozicionāriem Damaskā. Foto: LETA-AFP

Damaskas valdība noraida apsūdzības; opozīcija vēloties traucēt ANO inspektoriem

Aizdomas, ka trešdien Sīrijas galvaspilsētas Damaskas pievārtē pieredzētajā režīma spēku uzbrukumā tikuši izmantoti ķīmiskie ieroči, izraisījušas plašu starptautiskās sabiedrības satraukumu, vēsta aģentūra LETA-AFP/BBC. Ap 35 ANO dalībvalstis, tostarp ASV, Francija un Lielbritānija, aicinājušas ANO inspektorus, kas pašlaiks atrodas Sīrijā, nekavējoties izmeklēt jaunākā uzbrukuma vietu.

Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem Damaskas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus. “Slaktiņā” nogalināti vairāk nekā 1300 cilvēku, apgalvo opozicionāri.

Aktīvistu izplatītajā videomateriālā, par kura autentiskumu nav iespējams pārliecināties, redzams, kā ārsti sniedz palīdzību smokošiem bērniem, kā arī pārpildītas slimnīcas. Uz zemes guļ vairāki desmiti cilvēku, viņu vidū ir daudzi bērni. Vairāki cilvēki apsegti ar baltiem palagiem, redzams aktīvistu izplatītajā video.

Damaskas valdība noraida apsūdzības par it kā notikušo uzbrukumu ar ķīmisko ieroču pielietošanu, kam turklāt nav arī saņemts neatkarīgs apstiprinājums. Sīrijas valdība skaidro, ka opozīcija ar šiem paziņojumiem nākusi klajā, lai traucētu ANO inspektoriem, kas tieši patlaban atrodas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu.

Kā paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, ja izskanējušie apgalvojumi izrādīsies patiesi, tas būtu “šaušalīgs noziegums”. Savukārt Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs pauda cerību, ka satraucošās ziņas “pamodinās” Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītājus, liekot apjaust šī režīma patieso dabu. “Es ceru, ka visas ANO Drošības padomes dalībvalstis mums pievienosies,” norādīja ministrs. “Es ceru, ka tas pamodinās dažus, kuri ir atbalstījuši Asada režīmu, lai apjaustu tā slepkavniecisko un barbarisko dabu.”

Pēc Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) apkopotās informācijas, trešdienas uzbrukumā Damaskas apkaimē nogalināti vismaz simt cilvēki un mirušo skaits turpina augt. SOHR pagaidām gan nekomentē izskanējušās ziņas, ka uzbrukumā izmantoti ķīmiskie ieroči, taču vietējie aktīvisti ziņo, ka cilvēki mirstot no indīgo gāzu ieelpošanas.

Tikmēr Sīrijas Nacionālās padomes pārstāvis Georgs Sabra žurnālistiem Stambulā paziņojis, ka upuru skaits jau pārsniedzis 1300. Sabra piebilda, ka šis uzbrukums bijis “žēlastības dūriens, kas nogalinājis visas cerības uz politisku risinājumu Sīrijā”.

Režīma spēki intensīvi bombardē Damaskas reģionu, no kura armija cenšas padzīt nemiernieku kaujiniekus, taču varasiestādes noliedz, ka uzbrukumā tiktu izmantoti ķīmiskie ieroči. “Ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu Gutā ir pilnīgi nepatiesas,” norāda oficiālā ziņu aģentūra SANA. “Tas ir mēģinājums neļaut ANO izmeklēšanas komisijai pildīt tās misiju.”

Saistībā ar ziņojumiem par ķīmisko ieroču pielietošanu uzbrukumā Sīrijā uz sanāksmi trešdien pulcējās ANO Drošības padome, norādot, ka ir jānoskaidro, kas īsti noticis Damaskas pievārtē. Vienlaikus gan Drošības padome neuzlika par pienākumu ANO inspektoriem, kas šobrīd atrodas Sīrijā, veikt izmeklēšanu.

“Padomes dalībvalstu vidū valda liels satraukums par šiem apgalvojumiem un pārliecība, ka jābūt skaidrībai par notikušo un situācijai rūpīgi jāseko līdzi,” pēc sanāksmes, kas notika aiz slēgtām durvīm, pavēstīja padomes prezidējošās valsts Argentīnas vēstniece.

“Visas padomes dalībvalstis ir vienisprātis, ka jebkāda veida ķīmisko ieroču izmantošana jebkādos apstākļos jebkurā pusē ir starptautisko tiesību pārkāpums,” norādīja vēstniece, uzsverot, ka “upuriem nekavējoties nepieciešama humānā palīdzība.”

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vardarbības dēļ bēgļu gaitās devušies 7,8 miljoni cilvēku.

Komentāri (51)

dzerkaleliva 25.08.2013. 19.55

ASV vairs nav nekāda impērija. Obamu interesē ekonomika, bezdarba samazināšana, armijas samazināšana, medicīnas reformēšana, pensiju sistēmas reformēšana un emigrācijas sakārtošana. ASV šobrīd ir zemākais iedzīvotāju skaita % pieaugums tās vēsturē, izteikta dzimstības samazināšanās un nācijas novecošana. Tā vēl ilgi būs pasaules spēcīgākā ekonomika un militāri spēcīgākā vēl ilgāk. Bet tās varenība iziet no zenīta uz norietu. Kas būs vietā? Nekas, globāla un daudz polāra pasaule. Bet vispār nekas labs tas nebūs, skats Sīrijas un Ēģiptes piemērus. Tas nav dēļ ASV impērijas, bet tieši dēļ šīs impērijas norieta. Katras provinces feodālis var un varēs darīt ko grib. Eiropai būs pašai jādomā, kā sevi aizstāvēt, neizbēgami un skumji.

0
0
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 25.08.2013. 20.02

    Bet viss ir likumsakarīgi. Ja cilvēki vairs negrib bērnus, tad viņi iet bojā. Tā nu tas ir.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 25.08.2013. 19.59

    Mēs, japāņi, kā viena no gudrākajām nācijām, to saprotam, tāpēc arī bruņojamies un veicam ievērojamas investīcijas armijā. Ko spējīgi saprast eiropieši vislabāk liecina Eiropas ekonomiskās krīzes risināšanai izvēlētie ceļi, īpaši jau Latvijā. Skumji tas viss, rietumu pipec.

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 25.08.2013. 19.40

Doma, ka ASV tur gribētu iesaistīties var ienākt prātā tikai nepārzinot ASV politiku & lasot vienas puses medijus. Obama būs pēdējais, kurš tur iejauksies. Viņš nekad nav gribējis karot un arī nekaros. Tāpēc, Asads var savējos ar gāzi močīt un Ēģiptes hunta, gan brāļus musulmaņus, gan nu jau arī liberāļus, pasludinot tos par tādiem pat teroristiem, asinīs noslīcināt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu