Okupācijas pētniece: politiķiem maza interese par padomju laiku • IR.lv

Okupācijas pētniece: politiķiem maza interese par padomju laiku

43
Ruta Pazdere 2011.gadā grāmatas "Latvija Padomju militāristu varā" atvēršanas sarīkojumā kopā ar autoriem Ēriku Tilgasu (no kreisās), un Ilgoni Upmali (no labās), kā arī Jāni Vējiņu (otrais no labās) un Andreju Mežmali. Foto: australijaslatvietis.com

Rūpniecība pēc režīma krišanas sabrukusi agrākā militārā rakstura dēļ

Neatbildētu jautājumu par padomju režīmu un pirmajiem pēcpadomju gadiem Latvijā ir daudz, taču politiķiem ir maza interese meklēt uz tiem atbildes un prasīt atbildību Krievijai, tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 sacīja Okupācijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ruta Pazdere.

Padomju okupācijas nodarīties zaudējumi Latvijai aplēsti 200 miljardu latu apmērā, sacīja pētniece, tomēr pie varas esošajiem neesot vēlmes prasīt kādas kompensācijas Krievijai, kas pieteikusies kā PSRS tiesību pārņēmēja.

Pazderes skatījumā, politiķi galvenokārt nevis iebilst izpētei par šiem laikiem, bet neizrāda par tiem interesi. Esot gan bijušas vairākkārtējas sarunas ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kurš bijis daļēji noraidošs par okupācijas seku finansiālu aprēķināšanu. ”Mēs negribam kaitināt lielo kaimiņu – Krieviju. Mums jābūt ekonomiskām attiecībām. Ja mēs rēķināsim kaut kādu kaitējumu, mēs varam kaitēt sev,” ministra attieksmi raksturoja Okupācijas biedrības vadītāja.

Neatbildētu jautājumu esot daudz – kā mainījās iedzīvotāju sastāvs un kurp aizbrauca tie cilvēki, kas, Latvijai atgūstot neatkarību, pameta valsti. Neesot skaidrs, kā sabruka padomju laika rūpniecība un kā tā bija saistīta ar militārismu. Pazdere pauda, ka, rēķinot militārpersonu skaitu uz teritorijas lielumu, Latvija bija vismilitarizētākā teritorija PSRS.

Pēc pētnieces stāstītā, arī ārēji miermīlīga ražošana patiesībā militāro kompleksu, piemēram, Olainē kādā rūpnīcā, kas it kā izlaidis mazgāšanas līdzekļus, patiesībā ražojusi ķīmisko ieroču iprīta un zarīna substances. Arī maize lielā apjomā cepta armijai. Militārajā apgādē bijušas iesaistītas pat rotaļlietu rūpnīcas, apgalvo Pazdere. Biedrība iecerējusi par šo tēmu rīkot konferenci.

Krīzes laikā okupācijas pētniecības komisijas darbs bija apdraudēts, taču šogad tās darbības nodrošināšanai piešķirti 10 000 lati, kas esot laba summa pastāvīgas darbības atjaunošanai. Pilnvērtīgai darbībai gan būtu nepieciešami 100 000 lati, taču patlaban šādu summu nav reāli iegūt jau pieminētās politiķu mazās intereses dēļ, teic Pazdere.

Komentāri (43)

buchamona 23.08.2013. 17.46

Pazderes skatījumā, politiķi galvenokārt nevis iebilst izpētei par šiem laikiem, bet neizrāda par tiem interesi….+++ tas vēl saudzīgi teikts.

Ļauži, kuriem ir par spēkam ietekmēt, virzīt sabiedrisko domu Latvijā, kautrējas :) runāt par okupāciju kā par vārdos neformulējamu ļaunumu, pateicoties kuram Latvija vēl ilgi nebūs normāla valsts ar veselu sabiedrību. Jautājums – kā – dēļ viņi kautrējas? Vai tādēļ, ka paši ir slimi – kaut vai ar Stoholmas sindromu, piemēram.

Ja paskatās uz tiem garīgajiem kropļiem, kuri ik gadu pulcējas Pārdaugavā, lai atzīmētu datumu no kura plānveidīgi tika sākts iznīcināt latviešu tautu, ja paskatās uz tiem gara invalīdiem Rīgas ielās, kuru dēļ bija jāpieņem likums, kurš liedz lietot padomju simboliku, jo pašiem prāta nepietiek, lai vairītos publiski idenficēt sevi ar kremlinu slepkavām, tad taču būtu jābūt skaidram, ka ar lielu daļu LR ļaužiem kaut kas nav kārtībā, ka viņi ir jāārstē un kaut kas ir jādara šajā ziņā, taču LR sabiedrībā sāk nostiprināties pašnāvnieciska pārliecība par to, ka okupācijas fakts mūsdienu Latvijā ir tikai banalitāte par kuru prātīgi ļauži izvairās runāt :) Arī šeit, komentāros lasu galveno kārt ironiskas piezīmes par šo problēmu.

+10
-2
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > buchamona 23.08.2013. 21.07

    ——–rinķī apkārt/mezavilks/Mežavilks:”(..)
    Ļauži, kuriem ir par spēkam ietekmēt, virzīt sabiedrisko domu Latvijā, kautrējas :):) runāt par okupāciju kā par vārdos neformulējamu ļaunumu,…”
    ============================================================================
    Pasarg’ dies’, ja vēl bez Kalniņa, Spārīša, Bela runāt sāks tādi Z.Mežavilka paaudzes cilvēki kā V.Kalnbērzs:

    — Как оцениваете уровень медицины — в советское время и сейчас?

    “—(..)Если же говорить о здравоохранении, то это катастрофа — то, что с нею произошло и происходит. Ведь о работе нужно судить не по заявлениям премьера и министров, а по результатам. А они драматичны! Смертность выросла, в Латвии каждый год происходит 600 самоубийств — это очень много для маленькой страны.” http://maksim-kot.livejournal.com/206744.html

    Pētniekiem noderēs V.Kalnbērza informācija par Latvijas rūpniecības un zinātnes sabrukšanas patiesajiem (politiskajiem)cēloņiem:
    “Серьезный заработок давали мои аппараты внешней фиксации. Мы продавали их в Афганистан по 500 долларов. Этот аппарат предлагали включить в список обязательных для гражданской обороны. Латвия уже была независимой, когда я получил секретное письмо из министерства обороны России, в котором шла речь о заказе 52 тысяч (!) аппаратов. Но нам не разрешили взяться за этот заказ, потому что это, мол, поддержит оборонную мощь России, хотя это же не танки и не самолеты, а самая что ни на есть гуманитарная помощь.
    Мы создали латвийско–американскую компанию и начали производство эндопротезов для тазобедренного сустава с привлечением инженеров с завода ВЭФ, который как раз в то время закрывался. Используя мои контакты с крупным титановым заводом, начали делать заготовки, американцы должны были взять на себя обработку, керамическое покрытие и упаковку. И тут пришел приказ из министерства здравоохранения: ничего не производить!”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 23.08.2013. 22.14

    Arī šeit, komentāros lasu galveno kārt ironiskas piezīmes par šo problēmu.
    ____________________________
    mediji izspēlē “‘ironiju”- un:

    manipulējamie auni piebalso.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

ivetao2007 23.08.2013. 13.46

Kad es šajā avīzē redzu mentālu kropli, kas nesā slaveno hūti, tad zinu, ka komparija vēl valda Latvijā un tādēl viņu algotie aģenti visādi bremzēs lai Krievijai nebūtu jāmaksā savi parādi. Ieskaitot personīgi man – kara invalīda pensiju. Vēl Mirvaldis Ramāns, kura rokās bija okupētās Latvijas tautasaimnieība, ilgā sarunā ar mani nosauca to milzīgo naudu un materiālu plūsmu no Latvijas uz Krieviju. Jau tad tas bija zināms cik krievi mums parādā. Vēlākie pētijumi šos datus sen apstiprinājuši. Tagadējas ļembasts ir kremļa īpašo dienestu izprovocēts ar algotu latviešu kolaborantu “palīdzību”. Normālā valodā to sauc par sabotāžu un sabotieri ir mūsu valdībā. Puķins nemaksā parādus. Iespējams viņš domā, ka lētāk algot sabotierus. Starp citu. Krievija turpina pakāpeniski maksāt Francijai caralaiku Krievijas parādus. Tad krievi var taisīt jaunus parādus, pērkot karakuģus. Patiesība vajadzētu tiesāt tos Latvijas varas vīrus, kuri okupantiem uzdavināja Abreni un neprasa parādu atdošanu, atvainošanos.

+8
-3
Atbildēt

4

    Inese > ivetao2007 23.08.2013. 16.19

    Pudele tev kabatā, ne preses karte ;)

    Lasām 1958. gada 19. februāra laikrakstu “Laiks”:

    Melburnā (A. Šm.) — Pasaules rekordisti peldēšanā Ilze un Jānis Konrādi Austrālijā šajās dienās gandrīz vienlaicīgi saņēma 2 uzaicinājumus no Eiropas: Latvijas ģenerālkonsuls Norvēģijā A. Vanags ielūdz abus jaunos latviešus 2 nedēļas viesoties Oslo. Bet okupētās Latvijas laikraksta Sports redaktors Z. Mežavilks lūdz Konrādus rakstīt viņa laikrakstam Rīgā.

    Z. Mežavilks raksta J. Bumbēram, ka Latvijā visi ir sajūsmā par Konrādu rekordiem, lūdz sveicināt viņus un aicina, lai tie par savām sporta gaitām rakstot „Sportam”. Sarkanais redaktors bez tam vēlas Konrādu fotogrāfijas.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > ivetao2007 23.08.2013. 17.25

    Interesanti 1971. gada 24. decembrī raksta arī Austrālijas Latvietis: ;)

    Amerikāņu lielajā vieglatlētikas žurnālā The Track and Field News tagad samērā bieži parādās Padomju savienības impērijas vieglatlētu uzņēmumi, ar parakstu — Zigurds Mežavilks.

    Viņš jau ilgus gadus ir viens no Rīgas avīzes Sports redaktoriem un komunisma pilnīgs uzticības virs, jo 1944. gadā atgriezās okupētajā Latvijā sarkanarmieša formas tērpā.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > ivetao2007 23.08.2013. 13.50

    Mežavilk, varbūt pastāstīsi, kāpēc ārzemju latvieši tevi sauca par “sarkano redaktoru”? ;)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > ivetao2007 23.08.2013. 15.34

    Linux ir pašvaka timekļa ierikte. Un jūs kā krievs rakstiet “miljardu latu apmērā” Vaita tiemlatiem ir ari caurmērs, apkārtmērs utt. Krie gan saka “v razmiere …” šis parazītvārds ir no krievisiki domājoša subjekta. Man kabatā jau daudzus gadus ir ameriāņu beztermiņa prese karte. Pirmajās pasaules meistarsacīkstēs veiglatlētika un Olimpiskajās spēlēs es biju ar ASV akreditāciju. Tur aizbraucu kā privātpersona pēc ietekmīgu ārzemnieku ielkūguma. Visbeidzot “slapanais komunistu aģent” linux kā uzdevuma jūs tagad sauciet man par sarkano redaktoru. Es nekad neesmu satāvājis kādās partijās un uz ārzemēm nekd nebiju komandēts. Un nekad nebiju redaktors. Visbeidzot nosauciet tos latviešu, kas un kad tā ir teikuši. Ja to nevariet – piedošanu, esiet prasts melis. Bezatbildīgs, ka daudzi latvijieši.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

Kristīne 24.08.2013. 15.55

Ja runājam par komjaunieti Edgaru Rinkeviču – nav zināms,ko Zatlers kopā ar Rinkeviču sasolijuši Putinam vizītes laikā Maskavā. Ja runājam par ekonomiskajām attiecībām ar Krieviju tad tām ir nulles vērtība, ko pierāda pēdējās sankcijas pret Ukrainu.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu