Asanžs: Spriedums Meninga lietā ir "taktiskā uzvara" • IR.lv

Asanžs: Spriedums Meninga lietā ir “taktiskā uzvara”

28
Bredlijs Menings eskorta pavadībā. Foto: EPA-LETA

Tiesa neatzīst bijušo ASV armijnieku par vainīgu palīdzēšanā ienaidniekam

Spriedums bijušā ASV armijas ierindnieka Bredlija Meninga lietā par slepenu dokumentu nodošanu interneta vietnei “WikiLeaks” ir “nozīmīga taktiskā uzvara,” šādu pārliecību paudis “WikiLeaks” līderis Džūljens Asanžs, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Asanžs prognozēja, ka būs “vēl tūkstošiem Bredliju Meningu”: “Lai gan aizstāvjiem vajadzētu lepoties ar taktisko uzvaru, būtu jāatceras, ka Meninga kunga tiesas prāva un notiesāšana ir Rietumu tiesiskuma pamatprincipu tiešs aizskārums.”

Par slepenu dokumentu nodošanu “WikiLeaks” ASV tiesa trešdien piesprieda Meningam 35 gadu cietumsodu. Trīsarpus gadi, ko Menings pavadījis iepriekšējā apcietinājumā, tiks ieskaitīti viņam piespriestā cietumsoda termiņā.

Tiesa 30.jūlijā atzina 25 gadus vecā Meninga vainu. Tiesa atzina, ka Meninga vaina ir pierādīta 20 no 22 apsūdzības punktiem, tostarp spiegošanā. Tomēr tiesa neatzina viņa vainu nopietnākajā apsūdzībā – palīdzības sniegšanā ienaidniekam.

Prokuratūra bija pieprasījusi Meningam piespriest 60 gadu cietumsodu. Pagājušajā nedēļā viņš atvainojās par ASV nodarīto kaitējumu un par viņa rīcības “negaidītajām sekām”. Līdz ar cietumsoda piespriešanu tiesa nolēma, ka Menings ar kaunu padzenams no bruņoto spēku rindām un dienesta laikā viņam izmaksātā alga daļēji konfiscējama.

Komentāri (28)

kruskops 22.08.2013. 15.37

Tādam Asanžam Menings šobrīd ir tukša vieta – izmantots informācijas materiāls kā veca avīze. Tāpēc arī viņš var kaut ko tur visgudri pļurkstēt, sēžot pie kamīna Ekvadoras vēstniecībā.
Savukārt, Meninga plānprātība var būt arī advokātu izgudrots triks, lai vārtītos psihenē cietuma kameras vietā.

+6
0
Atbildēt

0

Kristīne 22.08.2013. 14.41

Tas, ka šamo tiesa informācijas nodošanu žurnālistiem ar wikileaks starpniecību neuzskata par spiegošanu, protams, ir apstiprinājums tam,ka ASV tiesa vismaz nepiemēro sodus, par pamatu ņemot dažādas prokuroru fantāzijas, cita lieta, ka 35 gadus cietumā nosaukt par “taktisku uzvaru” ir pavisam ciniski.

+6
-1
Atbildēt

0

dzintarz 22.08.2013. 19.33

Linux Mint 15 latviešu naciķis
======
Entonijas NAZI.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu