Bažījas, ka valsts būs zaudētāja LMT un ''Lattelecom'' apvienošanā • IR.lv

Bažījas, ka valsts būs zaudētāja LMT un ”Lattelecom” apvienošanā

13
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Lielajās pilsētās konkurence varētu saglabāties, problēmas var rasties laukos

Telekomunikāciju uzņēmumu ”Latvijas Mobilais telefons” (LMT) un ”Lattelecom” apvienošanās gadījumā valsts varētu nokļūt zaudētājas lomā, šodien tiešraides diskusijā Latvijas Radio 1 prognozēja Latvijas Telekomunikāciju asociācijas vadītājs Jānis Lelis.

”Pasaules prakse rāda, ka 60% gadījumu telekomunikāciju nozares uzņēmumu vērtība pie apvienošanās samazinās,” skaidroja Lelis, norādot, ka ”Lattelecom” pieder 23% LMT, tāpēc, apvienojot uzņēmumus, Somijas koncerts ”Telia Sonera” var kļūt par lielāko akcionāru, bet Latvijas valsts daļa un ietekme mazinātos.

”Lattelecom” padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins apstiprināja, ka iniciatīva pārņemt LMT nākt no fiksēto sakaru firmas valdes, padome priekšlikumam piekritusi un iesniegusi akcionāriem, kam jāpieņem lēmums. ”Priekšlikums apvienot uzņēmumus ar vieniem un tiem pašiem akcionāriem ir loģisks, jo mobilo sakaru tirgus nobriedis,” skaidroja Kokins. Viņaprāt, darījums būtu vērtīgs jau no izmaksu viedokļa, jo telekomunikāciju tirgus aug ļoti strauji, konkurence ir liela, izdevumu apvienošana daudzos līdzīgos posteņos būtu izdevīga.

Privatizācijas aģentūras pārstāvis Vladimirs Loginovs, kurš piedalījies uzņēmumu apvienošanu vērtējušajā darba grupā, sacīja, ka valsts ietekmi var arī palielināt, atbilstīgi novērtējot uzņēmumus pirms apvienošanās.

Lelis iebilda, ka uzņēmuma vērtība nav vienīgais kritērijs, aizrādot, ka tik liela spēlētāja parādīšanās tirgū mazinās konkurenci un patērētāju iespējas izvēlēties labus pakalpojumus. ”Konkurence ir cīņa par klientu, ja viens uzņēmums tirgū būs dominējošā situācijā, citi nevarēs iespraukties ar saviem piedāvājumiem, un neilgā laikā apvienotā firma varēs sasniegt labus rādītājsu tikai ar cenu celšanu,” nepatīkamu scenāriju paredz nozares asociācijas vadītājs.

Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama apstiprināja, ka KP ir gatava novērtēt uzņēmumu apvienošanās sekas gan no konkurences, gan patērētāju viedokļa, ja tiks saņemts ziņojums par plānoto LMT un ”Lattelecom” apvienošanos.

””Lattelecom” patlaban ir 80% fiksētā sakaru un datu pārraides tīkla, tas attīsta arī televīzijas un citus pakalpojumus,” situāciju raksturo Ābrama, ”LMT joprojām ir ap 40% mobilā tirgus, īpaši tas iegūst ar 4G attīstību.” Vienlaikus mobilais tirgus ir attīstījies ar lielu konkurenci, un nav zināms, vai citi tirgus dalībnieki varēs izdarīt tādu spiedienu, lai jaunais lielais spēlētājs būs ieinteresēts nodot tālāk to pašu pakalpojumu līmeni par to pašu cenu, skaidro Ābrama. ”Ja būs ziņojums, runāsim ar ekspertiem, asociācijām, tirgus dalībniekiem, vērtēsim visu. Tā nebūs tikai tirgus daļas saskaitīšana, jāņem vērā arī nozares straujā attīstība,” sacīja KP vadītāja.

Komentāri (13)

Kristīne 19.08.2013. 15.43

Apvienošanās (LMT pievienošana) ir sūdīga ideja, kas tiek izskatīta tikai tāpēc, ka idejas bīdītājs ir V džeks. Pievienot labāku kantori sliktākam vispār neliekas prāta darbs.

+5
0
Atbildēt

1

    Edzs > Kristīne 20.08.2013. 01.00

    kristaps_freimanis _”…idejas bīdītājs ir V džeks.”_
    ~~~~~~
    varbut pasaki – kursh no vinjiem?
    tas nebus apgalvojums, tas bus tikai minejums. tatad, – zakjis, pulks, kampars, dombrovskis?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 19.08.2013. 16.46

Lattelekomam pazūd tirgus, cik ar TV to stutēsi, tāpēc arī domā, kam pārdoties…
LMT ar to neko neiegūs, dabūs tikai problēmas..

+4
0
Atbildēt

0

dzintarz 19.08.2013. 14.53

Stulbenists/brigādists Minexs “iekummentēja”.

+7
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu