Peļņas līderi - IT, finanšu un degvielas nozarē • IR.lv

Peļņas līderi – IT, finanšu un degvielas nozarē

23
Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Pērn pelnošākie Latvijas uzņēmēji – Arnis Riekstiņš, Oļegs Fiļs un Argods Lūsiņš

Pelnošākie Latvijas uzņēmēji 2012.gadā bija informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmējs Arnis Riekstiņš, finanšu nozarē strādājošais Oļegs Fiļs un degvielas nozarē strādājošais Argods Lūsiņš, liecina žurnālistu Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas, kā arī žurnāla “Kapitāls”, SIA “Lursoft IT” un finanšu korporācijas “Laika stars” pētījums, vēsta portāla nozare.lv.

Riekstiņš, kurš ir līdzīpašnieks bezvadu interneta maršrutēšanas iekārtu un programmatūras izstrādātājā SIA “Mikrotīkls”, pērn nopelnījis 8,11 miljonus latu. Viņš pērn saņēmis vislielākās dividendes – Ls 10,64 miljonus.

AS “ABLV Bank” līdzīpašnieks Fiļs pērn nopelnījis 7,2 miljonus latu. Savukārt 2011.gada saraksta līderis, uzņēmuma “Kurzemes degviela” saimnieks Lūsiņš pērn nopelnījis 6,75 miljonus latu.

Ceturtajā vietā lielāko pelnītāju sarakstā ar 6,72 miljoniem latu ierindojies AS “Rietumu banka” līdzīpašnieks Leonīds Esterkins, piektajā vietā ar 6,27 miljoniem latu – otrs “ABLV Bank” līdzīpašnieks Ernests Bernis.

Sestajā vietā ar nopelnītiem 5,58 miljoniem latu ir lauksaimniecības kompānijas AS “Agrolats Holding” līdzīpašnieks Jons Paškausks, septītajā vietā ar 5,48 miljoniem latu – farmācijas holdinga “Repharm” līdzīpašnieks Josifs Apts, astotajā vietā ar 3,98 miljoniem latu – bijušās SIA “Nelss holdings” līdzīpašnieks Uldis Asars.

Devītajā vietā 2012.gada pelnītāju sarakstā ar 3,52 miljoniem latu ierindojies “Rietumu bankas” akcionārs Arkādijs Suharenko, desmitais ar 3,22 miljoniem latu ir SIA “Finanšu restrukturizācijas risinājumi” īpašnieks Armands Strods.

Sarakstu 100.vietā noslēdz SIA “E. Gulbja laboratorija” līdzīpašnieks Didzis Gavars, kurš pērn nopelnījis 456 186 latus.

Pētījuma autori norāda, ka sarakstā atrodami trīs uzņēmēji, kuri lielāko pelnītāju sarakstā ir kopš 2004.gada. Līderis ir Esterkins, kura peļņa pēdējos deviņos gados lēsta 53,56 miljonu latu apmērā. Suharenko deviņu gadu laikā nopelnījis 28,17 miljonus latu. Trešais lielākais pelnītājs pēdējos deviņos gados ir Rīgas brīvostas stividorkompānijas “Strek” lielākais līdzīpašnieks Mihails Gaņevs ar 19,27 miljoniem latu.

Saraksts veidots, balstoties uz “Lursoft” apkoptajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem. Saraksts parāda nevis uzņēmēju kā fizisku personu saņemtos ienākumus no viņu īpašumā esošajām kapitāldaļām, bet gan 2012.gadā gūtās peļņas un zaudējumu daļu, kas atbilst viņu īpašumā esošo kapitāldaļu daudzumam, kāds tas bijis saskaņā ar uzņēmumu dalībnieku un akcionāru reģistriem.

Pētījuma veidotāji norāda, ka saraksts var būt nepilnīgs, jo daudzi uzņēmumi līdz pētījuma publicēšanai nebija iesnieguši uzņēmumu gada pārskatus – lielajiem uzņēmumiem termiņš ir 1.augusts.

Komentāri (23)

dzerkaleliva 14.08.2013. 17.15

Apskatot peļņas ciparus, kļūst skaidrs, kāpēc minimālā alga 300Ls sagraus Latvijas ekonomiku. Brūss Vilis arī nefilmējas, ja viņam maksā tikai trīs miljonus par četrām dienām, nevis četrus. Tiesa viņu Stalone operatīvi ar Fordu aizvietoja, bet mūsu multi miljonāri ir neaizvietojami, ja 8 citronu vietā, saņems 7, tad Latvijas ekonomika sabruks. Tāpēc tauta sprāgsti vien badā vai brauc prom. Mūsu labēji tiesiskie lopi, ar sadistu Vilku stāv sardzē par mūs labiešu dienišķajiem miljoniem. No tiem takš nodokļ nāk, vismaz tā ceru, no tiem, kas uzrādīti.

+2
-1
Atbildēt

2

    lindapastare > dzerkaleliva 14.08.2013. 18.18

    Vai tu paskatījies arī zaudējumu ciparus? Varbūt tie ir iemesls zemajām algām?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 14.08.2013. 19.45

    tad, tik jābliež vēl zemākas tās algas, zemākas par Ķīnu jau ir, vēl Bangladeša jāpārspēj, tad zaudējumu vairs nebūs

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

grislits 15.08.2013. 09.04

Kādēļ tieši Īrijas līmeņa? Kādēļ ne Vācijas, ASV vai Zimbabves līmeņa?

IT nozarē algas nav tādas, ka cilvēkam nepietiktu ko ēst nopirkt, tipa minimālās algas vai kaut ko tamlīdzīgu IT nozarē nemaksā. Tur darbojas normāls tirgus – par cik puses vienojas, tik maksā. Ja darbaspēka pietiek, tātad uzņēmumā algas ir tādas, kādas tās tirgus nosaka.

Un daudzus cilvēkus, kas šeit saņem tajā pašā IT nozarē algas, piemēram, 800-1500 diapazonā, neinteresē braukt prom, pat ja kaut kur Īrijā saņemtu reizes 3 vairāk, jo cilvēkus interesē arī vide, kurā tie dzīvo. Cipars kontā nav vienīgais dzīves kvalitātes rādītājs.

Pie tam, lai IT nozarē strādātu ārzemēs un labi pelnītu, nav jābrauc uz ārzemēm. Es vairākus ITešņikus ziņu, kas strādā ASV uzņēmumos no šejienes, nekur prom nebraucot.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu