LU Akadēmisko centru Torņakalnā būvēs "LNK Industries Group" • IR.lv

LU Akadēmisko centru Torņakalnā būvēs “LNK Industries Group”

23
LU Akadēmiskā centra projekta Torņakalnā vizualizācija.

Lēmums pārvērtēts pēc sūdzībām un norādēm no Iepirkumu uzraudzības biroja

Līguma slēgšanas tiesības par Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Torņakalnā 1.kārtas tehniskā projekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību ar iepirkuma komisijas 12.augusta lēmumu piešķirtas pilnsabiedrībai “LNK Industries Group” ar piedāvāto līgumcenu 14 889 999 lati, informē LU Preses centrs.

LU rektors Mārcis Auziņš šorīt intervijā Latvijas Radio pauda, ka Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pēc citu konkursa dalībnieku sūdzībām aizliedzis slēgt līgumu ar iepriekšējo konkursa uzvarētāju uzņēmumu ”Abora”. Ņemti vērā IUB aizrādījumi, un LU konkursa komisija pārvērtējusi pretendentus, tuvākajā laikā iecerēts noslēgt līgumu.

Auziņš pauda: ”Tas parāda, ka universitāte organizējusi patiešām godīgu konkursu, un dalībnieku vidū nav bijušas neatļautas vienošanās. Zinām, ka Latvijā situācija ar tik lieliem konkursiem ir sarežģīta.” Rektors uzsver – LU izveidojusi caurspīdīgu konkursa sistēmu. Uz atgādinājumu, ka viens no konkursa dalībniekiem ”Skonto būve” solās sūdzēties Eiropas Komisijā, jo saskata vēlmi gūt personisku labumu šajā projektā, Auziņš atteica: ”Zinot ”Skonto būves” reputāciju, es varbūt nekomentēšu šo jautājumu.”

Iepirkumā saņemti piedāvājumi no četriem uzņēmumiem – SIA “Merks”, SIA “Abora”, pilnsabiedrības “LNK Industries Group” un SIA “Skonto būve”, vēsta aģentūra LETA. Sākotnēji lēmums tika pieņemts par labu SIA “Abora”, taču pārējie trīs pretendenti iesniedza sūdzības IUB, kas tās atzina par daļēji pamatotām, līdz ar to piedāvājumu vērtēšana notika atkārtoti.

Uzņēmumu AS “LNK Industries” un AS “Latvijas tilti” izveidotā pilnsabiedrība “LNK Industries Group” reģistrēta 2012.gada 12.jūnijā. AS “LNK Industries” ir holdinga “LNK Group” uzņēmums, kas specializējas vērienīgu būvniecības un ražošanas projektu īstenošanā. Savukārt AS “Latvijas tilti” ir holdinga “LNK Group” uzņēmums, kas 70 darba gadu laikā kļuvis par vienu no lielākajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā, specializējoties tiltu, ceļa pārvadu un citu hidrotehnisku projektu būvniecībā un rekonstrukcijā.

“Skonto būve” uzskata, ka, iespējams, LU Akadēmiskā centra iepirkuma organizēšana saistīta ar apzinātu rīcību gūt personīgu labumu un projekta realizēšanu nāksies atmaksāt no valsts budžeta, nesaņemot paredzēto Eiropas Savienības (ES) finansējumu, tāpēc pieņēmusi lēmumu vērsties uzraugošajās institūcijās – Eiropas Komisijā un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, informējis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis.

“Skonto Būve” uzskata, ka, iespējams, konkursa nolikums speciāli sagatavots tā, lai, neskatoties uz vairākkārtēju pārvērtēšanu, lētākais piedāvājums netiktu pieņemts jebkurā gadījumā. Lai arī IUB aizliedza slēgt līgumu ar dārgākā piedāvājuma iesniedzēju SIA “Abora”, tomēr arī IUB lēmums neparedz objektīvu pretendentu pārvērtēšanu. Tāpēc, lai pārvērtēšana notiktu objektīvi un, vērtējot “Skonto būves” piedāvājumu, tiktu ņemta vērā piedāvātā atlaide, “Skonto būve” nolēmusi pārsūdzēt arī IUB lēmumu.

LU Akadēmiskā centra 1.kārtas tehniskā projekta izstrāde, būvniecība un autoruzraudzība notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) apakšaktivitātes “Augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšana studiju programmu kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā nodrošinot izglītības programmu apgūšanas iespējas arī personām ar funkcionāliem traucējumiem” projekta “Latvijas Universitātes infrastruktūras modernizācija prioritāro virzienu studiju programmu attīstībai” un ERAF apakšaktivitātes “Zinātnes infrastruktūras attīstība” Valsts nozīmes pētniecības centru projektā.

Iepirkumā maksimāli pieejamā summa ir 15 783 464 lati bez pievienotās vērtības nodokļa, tajā skaitā ERAF finansējums 13 463 701 lats, valsts budžeta finansējums – 1 055 581 lats, LU finansējums – 1 264 182 lati.

LU Torņakalnā plāno izveidot modernu Akadēmisko centru ar vairākām ēkām, kas radītu ērtu, funkcionālu, ekonomisku un uz ilgtspējīgu attīstību orientētu mācību, darba un sadzīves vidi, kura kļūtu par mūsdienīgu zināšanu un jauno tehnoloģiju izpētes un apguves vietu ķīmijas, bioloģijas, medicīnas, ģeogrāfijas un zemes zinātņu studijām un zinātniskajam darbam.

Komentāri (23)

Anna Gaigule 14.08.2013. 15.08

Neesmu pret celtniecību, bet stiklotā būra bilde liek domāt, ka cēlējiem (un it sevišķi topošajiem mītniekiem) būtu vērts noskatīties: “Stewart Brand, How buildings learn” (6. sērijās) http://www.youtube.com/watch?v=AvEqfg2sIH0

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu