Pret sarunu un e-pasta kontroli iebilst 87% iedzīvotāju • IR.lv

Pret sarunu un e-pasta kontroli iebilst 87% iedzīvotāju

18
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Uzskata par nepieņemamu specdienestu kontroli arī valsts drošības vārdā

Lielākajai daļai – 87% – Latvijas iedzīvotāju nebūtu pieņemami, ja valsts drošības vārdā specdienesti noklausītos viņu telefona sarunas vai lasītu privātās elektroniskā pasta vēstules, liecina pētījumu centra SKDS jūlijā veiktā aptauja. Iebildumu pret Latvijas specdienestu īstenotu sarunu noklausīšanos vai elektroniskā pasta kontroli nebūtu tikai 9% respondentu.

Vien 3,7% aptaujāto bija grūti pateikt, cik pieņemami viņiem būtu, ja Latvijas specdienesti noklausītos iedzīvotāju telefona sarunas vai lasītu privāto elektroniskā pasta saraksti, lai novērstu iespējamu apdraudējumu valstij.

Aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka visās grupās vairākumam respondentu iedzīvotāju izsekošana valsts drošības vārdā šķiet nepieņemama. Saskaņā ar aptaujas datiem, izsekošanai nedaudz lielāks atbalsts kā vidēji ir starp iedzīvotājiem vecumā no 35 līdz 44 gadiem, ar augstāko izglītību un rīdziniekiem. Taču arī šajās grupās vairāk nekā pusei šādas darbības šķiet pilnībā nepieņemamas.

Šajā jautājumā īpaši neatšķiras latviski un krieviski runājošo Latvijas iedzīvotāju viedoklis. Novērots, ka jautājumos par attieksmi pret valsti tie, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā, nereti ir nedaudz mazāk negatīvi noskaņoti, secina pētnieki.

SKDS norāda, ka pēdējo mēnešu laikā pēc bijušā izlūkdienesta darbinieka Edvarda Snoudena publiskotajām ziņām par ASV specdienestu izmantotajām iedzīvotāju elektroniskās izspiegošanas programmām daudzās valstīs ir aktualizējušās diskusijas par to, cik pieņemama ir iedzīvotāju elektroniska izsekošana valsts drošības vārdā.

ASV šajā jautājumā sabiedrībai nav vienota viedokļa. Aptauju dati liecina, ka, iespējams, vairākums amerikāņu atbalsta izsekošanas programmu pastāvēšanu, par kurām ziņas atklātībā nodeva Snoudens.

Komentāri (18)

Ligiña Doniña 14.08.2013. 17.29

Visādi Gapoņenko un Lindrmani + Krievijas vēstniecība ir jānoklausās 24st. diennaktī. Pārejais ar sankcionēšanu no SAB, vai prokuratūras puses. Savādāk nemaz nevar būt!

+6
0
Atbildēt

0

Inese 14.08.2013. 12.48

Aptauju dati liecina, ka, iespējams, vairākums amerikāņu atbalsta izsekošanas programmu pastāvēšanu, par kurām ziņas atklātībā nodeva Snoudens.
=============================

In the US today, you have to be careful about what you say on the phone, in your emails, and what search terms you use on the internet. That speaks for itself.

p.s. asv totalitātais režīms visā krāšņumā:

A New York woman says her family’s interest in the purchase of pressure cookers and backpacks led to a home visit by six police investigators demanding information about her job, her husband’s ancestry and the preparation of quinoa.

Michele Catalano, who lives in Long Island, New York, said her web searches for pressure cookers, her husband’s hunt for backpacks and her “news junkie” son’s craving for information on the Boston bombings had combined somewhere in the internet ether to create a “perfect storm of terrorism profiling”.

Members of what she described as a “joint terrorism task force” descended on Catalano’s home on Wednesday.

“This is where we are at. Where you have no expectation of privacy. Where trying to learn how to cook some lentils could possibly land you on a watch list. Where you have to watch every little thing you do because someone else is watching every little thing you do.

All I know is if I’m going to buy a pressure cooker in the near future, I’m not doing it online.

I’m scared. And not of the right things.” http://www.theguardian.com/world/2013/aug/01/new-york-police-terrorism-pressure-cooker

+2
0
Atbildēt

0

oskaar 15.08.2013. 01.10

Es laikam piederu tiem niecīgajiem 13%, kuriem nešķiet nekas nosodāms, ja Latvijas un arī citi specdienesti kaut kādu drošības nolūku dēļ ar tiesas sankciju drīkstētu noklausīties manas telefona sarunas un pasekot maniem e-pastiem. Vienkārši- neviens specdienests tajos neatradīs neko tādu, ko es būtu vēlējies no tiem noslēpt.
Par to, ka šādi dinesti SPĒJ to visu darīt, un to, ka kaut kādi ne gluži godprātīgi darbinieki kaut kādu cilvēku sarunas arī noklausās- tā jau ir cita tēma.
Manuprāt- galvenais būtu nodrošināt, lai neviens specdienesta darbinieks NESPĒTU noklausīties manas sarunas vai lasīt manus e-pastus bez tiesas sankcijas.
Jāsaka gan- neticu, ka kaut ko tādu nodrošināt ir iespējams. To pierāda visādi Lasanži un Snoudeni, kuri, manuprāt, lāga neapzinās- ko viņi īsti dara.
Ja kāds baidās no tā, ka kāds izlasīs viņa e-pastus vai noklausīsies telefonsarunas, tad vienīgais risinājums ir nelietot internetu un jelkāda veida telefonsakarus. Lietojot šos civilizācijas labumus, jūs nekad nevarat būt 100% pārliecināts par to, vai kāds gadījumā tos nekontrolē. Un pat tad, ja jūs ar kādu uz vientuļas salas pārrunājat kaut kādus jautājumus- jums nevar būt pilnīga pārliecība, ka šī saruna netiek kaut kur ierakstīta.
Jautājums, manuprāt, ir tikai- vai jums tik tiešām ir kaut kas tik rūpīgi slēpjams? Un ko jūs domājat par to, ka dažādu teroristu organizāciju plāni ar šādiem kontroles mehānismiem tomēr (nezinu- cik % gadījumu) tiek neitralizēti.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu